|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - IRIX 15mm f2.4 Firefly vs Pentax 14mm f/2.8 DA ED (IF)
Tomek1984 - Sro 07 Gru, 2016 Temat postu: IRIX 15mm f2.4 Firefly vs Pentax 14mm f/2.8 DA ED (IF) Mam aparat Pentax K-50 i chciałbym kupić sobie obiektyw szerokokątny, do robienia zdjęć wakacyjnych z większym polem widzenia.
Zastanawiam się który z tych obiektywów bardziej by mi pasował: IRIX 15mm f2.4 Firefly, czy Pentax 14mm f/2.8 DA ED (IF).
IRIX zdaje się być obiektywem pełnoklatkowym i podpięty do aparatu APS-C ma mniejszy kąt niż w pełnej klatce. O tym już słyszałem.
Ale, o czym się dopiero dowiedziałem, od sprzedawcy używanego Pentaxa 14mm f/2.8 DA ED (IF), że w oznaczeniu tego obiektywu 14mm jest wartością dla pełnej klatki, mimo że jest to obiektyw dla APS-C.
Tak mi napisał:
"Przyjęło sie, ze obiektywy do lustrzanek określa sie ogniskowa z ekwiwalentem dla małego obrazka. Oznacza to tyle ze ten obiektyw podpięty do pełnej klatki (K1 lub analog Pentaxa) bedzie miał 14mm. Niestety przez to, ze matryca w lustrzankach APS-C jest mniejsza - realna/używałam ogniskowa to 21mm. Innymi słowy obiektyw 14mm na aparacie aps-c daje to samo pole widzenia co obiektyw 21mm podpięty do pełnej klatki."
Czy to prawda?
Jeśli to prawda, to mój obiektyw kitowy 18-55mm w najbardziej szerokim ustawieniu nie ma 18mm tylko znacznie więcej - znaczy mniej szeroko?
WueN - Sro 07 Gru, 2016
Cały czas ma ogniskową 18mm, na małym obrazku taka ogniskowa da kąt widzenia 90°, na matrycy APS-C w wypadku pentaxa - 66.49°.
http://www.fotografuj.pl/...obiektywu/id/68
Tomek1984 - Sro 07 Gru, 2016
Dzięki, już rozumiem.
Coś tu pokręciłem.
|
|