|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Lornetka dla marynarza do 400 zł
martyna_epsilon - Czw 08 Gru, 2016 Temat postu: Lornetka dla marynarza do 400 zł Dzień dobry
Poszukuję lornetki dla męża, który jest mechanikiem okrętowym. Pływa po całym świecie i wiele razy mówił, że lornetka by mu się przydała to patrzenia na lądy, gdy są na morzu. Chcę przeznaczyć na ten zakup max. 400 zł. Ważne jest, żeby lornetka nie była ciężka i zajmowała w miarę mało miejsca, aby mógł ją zabierać w rejsy. Mąż nosi okulary (wada niewielka), ale fajnie byłoby to uwzględnić.
Oczywiście szukałam sama czegoś w "internetach". Często polecana jest Nikon ACULON A211 10x50. Czy to dobry wybór czy można znaleźć w tej cenie coś lepszego?
Dziękuję za wszelkie rady
RoboBat - Czw 08 Gru, 2016
http://teleskopy.pl/produ...cal_8x42_Sailor
Abs - Czw 08 Gru, 2016
Do 400 zł wyżej wymieniona to fajna propozycja. Może jedynie ta waga jest mało mobilna. Z Aculonów - 10x50 nie jest lornetką mobilną dlatego jeśli mąż nie szaleje za astronomią warto rozważyć lżejszego Nikona 8x42 lub 10x42 (większe przybliżenie). Jeśli patrzymy na rozmiar warto zejść ze średnicą szkieł do 32mm lub jeszcze nieco. Kwestia - co jest ważne? Klasyczne na łódź powinny być tak jak proponował kolega ale ty piszesz o statku gdzie możemy zabrać do kajuty co nam pasuje.
Inne propozycje, nie zawsze w kwocie: DO Forrest II 8x42 - (trwała http://teleskopy.pl/produ...SOQcgodyBMMvw), Vortex Raptor 8,5x32 http://teleskopy.pl/produ...godgrsBKA(fajne parametry i gwarancja, lekka), Nikon Prostaff 7s 8x30 (mała ale najdroższa), Nikon Sportstar 8x25 (mieści się w kieszeni, używam od paru lat - bardzo użyteczna i tania) http://www.ceneo.pl/nikon...5-dcf-p1615567.
Marlut - Czw 08 Gru, 2016
martyna_epsilon, jeśli możesz trochę dołożyć, pomyśl nad prawdziwą lornetką, która nie rozpadnie się po miesiącu w trudnych warunkach:
http://www.cyfrowe.pl/lor...gator-7x30.html
W tej cenie to prawdziwa okazja, tu trochę o niej pisaliśmy:
http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=30
widoczek - Czw 08 Gru, 2016
martyna_epsilon, zdecydowanie warto dołożyć do Steinera Navigatora 7x30, którego podrzucił Marlut.
RoboBat - Czw 08 Gru, 2016
Okularnikom radzę zwracać uwagę na odstęp źrenicy. Poniżej 15 mm to już raczej wyklucza lornetkę z zastosowań wraz z okularmi na nosie. Wiem bo sam jestem okularnikiem. Delta, którą zaproponowałem ma 20mm więc pełen komfort. Steiner nie chwali się tym parametrem.
Abs - Czw 08 Gru, 2016
Marlut napisał/a: | martyna_epsilon, ....pomyśl nad prawdziwą lornetką, która nie rozpadnie się po miesiącu w trudnych warunkach: .... |
To przesada...mimo że Steiner to istotnie ciekawa propozycja, każda z wymienionych przeze mnie jest mi znana i nie rokuje dezintegracji na poziomie chińskich zabawek. Przypomnę 3 miejsce Foresta II w teście wytrzymałościowym oraz wieczystą gwarancję Vortexa, która obejmuje także przypadkowe uszkodzenia mechaniczne. Nawet Aculony są relatywnie solidne.
Marlut - Czw 08 Gru, 2016
Miałem na myśli Deltę Sailor.
[ Dodano: Czw 08 Gru, 2016 22:38 ]
Vortex Raptor proponowany wyżej przez kolegę to także bardzo dobry wybór w tej cenie, a i gwarancją świetna.
martyna_epsilon - Pią 09 Gru, 2016
O kurczaki... dziękuję za tyle pomysłów! Bardzo dziękuję!
Na początku chciałam przeznaczyć na ten zakup max 300 zł, ale naczytałam się, że to za mało, jak na lornetkę. Więc mówię, dam radę te 400 zł. Teraz myślę o ponad 500 zł. Na upartego dam radę
Widzę, że najlepsza opcja to Steiner Navigator 7x30 albo Vortex Raptor 8,5x32.
Warto dołożyć te trochę ponad 100 zł i kupić Steiner Navigator 7x30?
Abs - Pią 09 Gru, 2016
Steiner ma powiększenie 7x, Raptor 8,5x (więcej...ale nie zawsze więcej znaczy lepiej). Obudowa, jakość - plus dla Steinera. Gwarancja - jednak Raptor. Waga - mniejsza w Raptorze. Mimo wszystko Steiner to wyższa półka. Generalnie warto decydować się na produkt, który będzie używany a to odsłania dopiero życie.
PS. Moja pierwsza lornetka 8x30 prawie nigdy nie załapała się na wyjazd bo te 600 g to było dla mnie zbyt dużo. Dopiero wersja kieszonkowa łapie się na podróże...ale to mój przypadek.
goornik - Pią 09 Gru, 2016 Temat postu: Re: Lornetka dla marynarza do 400 zł
martyna_epsilon napisał/a: | Dzień dobry
Poszukuję lornetki dla męża, który jest mechanikiem okrętowym. Pływa po całym świecie i wiele razy mówił, że lornetka by mu się przydała to patrzenia na lądy, gdy są na morzu. Chcę przeznaczyć na ten zakup max. 400 zł. Ważne jest, żeby lornetka nie była ciężka i zajmowała w miarę mało miejsca, aby mógł ją zabierać w rejsy. Mąż nosi okulary (wada niewielka), ale fajnie byłoby to uwzględnić.
Oczywiście szukałam sama czegoś w "internetach". Często polecana jest Nikon ACULON A211 10x50. Czy to dobry wybór czy można znaleźć w tej cenie coś lepszego?
Dziękuję za wszelkie rady |
Jeśli mąż jest mechanikiem okrętowym, to znaczy, że pływa po całym świecie i w każdą pogodę.
Aculon 10x50 to zły wybór, bo:
- lornnetka NIE jest wodoszczelna (a w środowisku słonej wody morskiej to podstawa)
- powiększenie 10x to za dużo (niestabilny obraz)
- obiektywy 50mm to za dużo (lornetka jest duża i ciężka)
- to bardzo delikatna lornetka.
Polecam Ci lornetkę Nikon Action EX 8x40, pod każdym względem wymienionym powyżej jest lepsza od AC 10x50.
Podsumowując: zdecydowanie bierz Steinera! Będą go od męża pożyczać nawet oficerowie na mostku!
widoczek - Pią 09 Gru, 2016
martyna_epsilon, Steiner to bardzo poważana marka wśród "marynarzy", mając Steinera mąż będzie dumny jak paw
goornik - Pią 09 Gru, 2016
Może nawet awansuje?
...I będzie Cię kochał jeszcze bardziej Pomyśl o tym....
Arek - Sob 10 Gru, 2016
Ja też obstawiam Steinera. Mechanicznie jest najlepsza ze wszystkich wymienianych lornetek i wytrzyma wiele lat użytkowania. Faktycznie nie bez znaczenia jest fakt, że Steiner to znana marka u marynarzy czy wojskowych więc koledzy od razu będą wiedzieli, że mąż ma coś klasowego.
martyna_epsilon - Nie 11 Gru, 2016
Przekonaliście mnie! W szczególności komentarzami:
widoczek napisał/a: | martyna_epsilon, Steiner to bardzo poważana marka wśród "marynarzy", mając Steinera mąż będzie dumny jak paw |
oraz
goornik napisał/a: | Może nawet awansuje?
...I będzie Cię kochał jeszcze bardziej Pomyśl o tym.... |
Aktualnie stara się o awans, także bardzo trafna uwaga
Kupuję Steinera!
[ Dodano: Nie 11 Gru, 2016 10:49 ]
Ech, chyba jednak nie. Nie ma już ceny promocyjnej, a przeskok z kwoty 400 zł na prawie 900 zł to jednak za dużo...
Arek - Nie 11 Gru, 2016
martyna_epsilon, napisz do cyfrowe czy sprzedadzą Ci po promocyjnej. Oni mają cały czas tą samą pulę, bo lornetka nie jest już produkowana. Może się dadzą namówić
goornik - Nie 11 Gru, 2016
Powołaj się na "Arka z Optyczne" i "Marcina z Nikona" - musi pomóc!
OK, spróbuję. Może się uda
goornik - Nie 11 Gru, 2016
Trzymamy lornetki.
To znaczy trzymamy kciuki za lornetkę!
Do maila koniecznie wrzuć link do tej dyskucji!
Pochwal się potem tu na forum co się udało wywalczyć!
widoczek - Nie 11 Gru, 2016
Eeee ktoś z cyfrowych chyba czyta to forum....
Zadzwoń, zapytaj co się stało z promocją i czy możesz jeszcze zamówić w promocyjnej cenie.
Marlut - Nie 11 Gru, 2016
To chyba była ostatnia sztuka Navigatora. Ma je jeszcze Kaliber ale za 839zł.
Napisałam po południu, zobaczymy, czy da się coś zrobić
[ Dodano: Pon 12 Gru, 2016 22:19 ]
Dostałam odpowiedź...
Także tyle w temacie. Kupić wobec tego Vortex Raptor 8,5x32?
Marlut - Sro 14 Gru, 2016
martyna_epsilon napisał/a: | ... Kupić wobec tego Vortex Raptor 8,5x32? |
Raptor jest OK, raczej nic lepszego w tej cenie nie znajdziesz.
[ Dodano: Sro 14 Gru, 2016 13:52 ]
Właśnie widzę w cyfrowe.pl Navigatora 7x30 z kompasem za 699zł, bawiłem się taką, fajna.
[ Dodano: Sro 14 Gru, 2016 14:57 ]
Tu kolega s.turek opisał Raptora porównując go do innych lornetek w podobnej cenie:
http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=15
Dodaję fotki Steinera - jest mała,super poręczna, dobrze także nosi się ją pod pachą, co na wodzie ma znaczenie.
martyna_epsilon - Czw 15 Gru, 2016
Ostatecznie zamówiłam Raptora Przyszła ekspresowo - zamawiałam we wtorek ok. 14, a wczoraj chwilę po 9. była już w moich rękach. Mi się osobiście podoba, nawet zerknęłam przez nią gdzieś w dal. Zobaczymy, co powie Mąż. Dam znać po Świętach!
Serdecznie dziękuję Wam za pomoc! Jesteście NIESAMOWICI!!! Moja życiowa zasada to "jak mogę, to pomogę" i miło mi, że tutaj także trafiłam na takie osoby!
Arek - Czw 15 Gru, 2016
Szkoda, że nie udało się ze Steinerem, ale z Raptora też będzie pewnie zadowolony A juz na pewno z żony
goornik - Czw 15 Gru, 2016
martyna_epsilon napisał/a: | Serdecznie dziękuję Wam za pomoc! Jesteście NIESAMOWICI!!! Moja życiowa zasada to "jak mogę, to pomogę" i miło mi, że tutaj także trafiłam na takie osoby! |
Cała przyjemność po naszej stronie.
Zaglądaj tu a z biegiem czasu sama sie zarazisz lornetkologią I założysz temat "Lornetka dla żony marynarza"
|
|