|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Jaki jasny obiektyw do Leica M8?
Absurdal - Sob 10 Gru, 2016 Temat postu: Jaki jasny obiektyw do Leica M8? Witam serdecznie.
Potrzebuję jasnego obiektywu do fotografowania w słabym świetle.
Trochę uwieczniania miasta, zakamarków, ulic czy roznych sytuacji, a troche też portrety. Zdecydowanie unikając krajobrazów. Lubie uzyskiwać wysoką ostrość na głebi i fajne bokeh.
Zastanawiam się pomiędzy dwoma nikorami (wiem wiem, ale nie chce wydawac niewiadomo ile):
50mm f/1.1
35mm f/1.2 asph
Domyslam sie ze do portretow lepsza bedzie 50na. Ale czy mogłby mi ktoś wytłumaczyć, który lepiej sprawdzi się w słabym świetle, bedzie miał mniejszą głębie. I jeszcze co da mi ten szerszy kąt w asferycznej 35tce.
[ Dodano: Sob 10 Gru, 2016 15:01 ]
Poproszę o wszelkie wskazówki odnośnie wyboru. Dziękuję
[ Dodano: Sob 10 Gru, 2016 15:04 ]
Omyłkowo źle umieściłem temat. Proszę Admina o przeniesienie do bezlusterkowców z wymienną optyką
komor - Sob 10 Gru, 2016
W zasadzie to przeniesiemy do obiektywów.
Nie znam obiektywów do systemu M, ale co Ci da szerszy kąt? Da szerszy kąt. Do street-photo to bardziej uniwersalna ogniskowa niż 50 mm. Oczywiście wszystko zależy co kto lubi. Niemniej portrety z 35 mm na matrycy M8 to już trzeba uważać, na pewno łatwiej pięćdziesiątką.
Absurdal napisał/a: | Ale czy mogłby mi ktoś wytłumaczyć, który lepiej sprawdzi się w słabym świetle |
Obydwa mają podobne światło, różnicy dużej nie ma. Nie wiem jak z winietowaniem, to może mieć pewien wpływ na odbiór.
Absurdal napisał/a: | bedzie miał mniejszą głębie |
Obydwa dadzą bardzo małą głębię na pełnym otwarciu, dłuższa ogniskowa da większą separację tła.
muzyk - Czw 15 Gru, 2016
35 mm byłby moim zdaniem bardziej uniwersalny.
|
|