|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Ogólne pogaduchy - wydzielone z Wyczerniamy brzegi
Arek - Nie 18 Gru, 2016
Obserwatorek, znów śliczne zdjęcie
Będę mógł je wykorzystać w tekście historycznym o CZJ 8x30?
goornik - Nie 18 Gru, 2016
Arek, jak nie - to idź ze swoją do szpitala i powiedz, że się poślizgnęła i coś złamała, bo mówi, że bardzo boli.
Tylko nie pozwódl wsadzić jeniacza w gips
anatol1 - Pon 19 Gru, 2016
Arek napisał/a: | Obserwatorek, znów śliczne zdjęcie
Będę mógł je wykorzystać w tekście historycznym o CZJ 8x30? |
Coś słabo idzie ta seria o legendarnych lornetkach. Dwa odcinki i długa przerwa. A tak sobie na nią ostrzyłem zębiska.
Arek - Pon 19 Gru, 2016
Gwoli ścisłości są trzy odcinki:
http://www.optyczne.pl/index.php?art=457
http://www.optyczne.pl/index.php?art=390
http://www.optyczne.pl/index.php?art=383
plus duży tekst o historycznych Zeissach 10x40:
http://www.optyczne.pl/index.php?art=470
Niestety zbieranie materiałów i lornetek nie idzie szybko. Wolę poczekać i napisać fajny, bogato ilustrowany artykuł niż wypuszczać coś na szybko, co potem trzeba będzie uzupełniać i poprawiać.
anatol1 - Pon 19 Gru, 2016
Przepraszam, nie doliczyłem się jednego odcinka. W tym roku coś jeszcze będzie ? Jakiś fajny tekst pod choinkę ?
Arek - Wto 20 Gru, 2016
Będzie test lornetki
Ale nad nowym artykułem o klasykach pracuję.
komor - Wto 20 Gru, 2016
anatol1, pod każdym artykułem masz obecnie na Optycznych taką sekcję „Powiązane artykuły”. Patrząc więc na pierwszy odcinek serii, np. http://www.optyczne.pl/38...livid_6x24.html masz podane linki do pozostałych dwóch odcinków.
Co prawda nie pojawił się tam link do artykułu o Zeissach, o którym dwa posty temu wspomniał Arek, ale jak już jesteś w pierwszym odcinku Zeissa, to masz link do drugiego.
Marlut - Wto 20 Gru, 2016
anatol1 napisał/a: | W tym roku coś jeszcze będzie ? Jakiś fajny tekst pod choinkę ? |
Arek napisał/a: | Będzie test lornetki |
Nadredaktor napisze co dostał
goornik - Wto 20 Gru, 2016
nie spamować mi tu w temacie o wyczernianiu szkła i tulei....
Obserwatorek - Sro 21 Gru, 2016
Arek napisał/a: | Obserwatorek, znów śliczne zdjęcie
Będę mógł je wykorzystać w tekście historycznym o CZJ 8x30? |
Hmmmm ..., no to jak już temat zszedł na testy lornetek...
A będzie test Vortexa Raptora ... ?
Arek - Sro 21 Gru, 2016
Do testów trzeba mieć dystrybutora chętnego do współpracy.
Obserwatorek - Sro 21 Gru, 2016
A nieużywany prywatny egzemplarz, prosto z oficjalnego polskiego sklepu może być ... ?
pandal - Sro 21 Gru, 2016
Skoro już poszło w offtop wbrew Goornikowym protestom, to co z tym zapowiadanym, nowym europejskim porro? Kiedy będzie coś wiadomo?
Arek - Sro 21 Gru, 2016
Obserwatorek, nie chce robić precedensów.
pandal, nadal nic więcej nie mogę powiedzieć.
goornik - Sro 21 Gru, 2016
Nowy temat, to ja juz nie protestuje. Napiszę tylko, że z Niemiec idzie do mnie "trinocular" Zeissa 24x90
Arek, masz jubileusz: 11 000 postów. Będzie jakiś tort czy przemowa?
Arek - Sro 21 Gru, 2016
Wygłosiłem przemowę. Szkoda, że nikt jej nie słyszał
goornik - Czw 22 Gru, 2016
Coś na długie zimowe wieczory:
http://www.houseofoutdoor...RESENT-TIME.pdf
widoczek - Sro 28 Gru, 2016
Czytałem coś o nowych dobrych porro jakiegoś znanego producenta ale nie mogę znaleźć tematu. Gdzie to było?
goornik - Sro 28 Gru, 2016
widoczek napisał/a: | Czytałem coś o nowych dobrych porro jakiegoś znanego producenta ale nie mogę znaleźć tematu. Gdzie to było? |
To masz na myśli?
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=29914
widoczek - Czw 29 Gru, 2016
Niet, inny temat. Ktoś coś wspomniał o lornetkach porro.
goornik - Czw 29 Gru, 2016
A, nasz Arkadio Morales, hiszpański eseista, puszczał parę, ale za dużo nie puścił.
Tu, post z 27 listopada
http://forum.optyczne.pl/...27b2bb6d4b667c0
widoczek - Czw 29 Gru, 2016
Dzięki. Nie chińskie i nie japońskie. Arek powiedz coś więcej
Arek - Czw 29 Gru, 2016
Nie mogę
Santre - Czw 29 Gru, 2016
Arek masz czas do końca roku [/b]
PDamian - Czw 29 Gru, 2016
widoczek napisał/a: | Niet, inny temat. |
Czyli będzie rosyjska lub białoruska.
goornik - Sob 31 Gru, 2016
Do kolejnego tekstu o Monarchach robią się kolejne ilustracje
anatol1 - Nie 15 Sty, 2017
Może powinienem zadać to pytanie gdzie indziej, ale nie chcę niepotrzebnie zakładać nowego tematu i szkoda żeby taki fajny wątek umarł. Nie jestem typowym "lornetkowcem" - cokolwiek by to miało znaczyć, moja pasja to astronomia a moje fora to astromaniak i astropolis, ale bardzo sobie cenię Optyczne. Uzupełnieniem teleskopów jest dla mnie "klasyk" w naszym środowisku czyli SkyMaster 15x70. Kiedyś pewnie będzie to DO Extreme 15x70 albo 10,5x70, ale na razie każdy wolny grosz idzie na okulary albo na kolejny teleskop. Oprócz tego mam jeszcze radziecką Tento 12x40 (tragedia, ale do samolotów się nadaje) oraz BPC5 8x30. Ta ostatnia niestety ma problem z kolimacją, robiłem już wszystko żeby ją naprawić, ale chyba już nic nie wymyślę. Prawdopodobnie w jakiś sposób jest uszkodzone gniazdo/gwint, w który wkręcany jest obiektyw, próbowałem oczywiście kolimacji przez obrót obiektywów, które są na mimośrodach, ale nic to nie daje.
W każdym razie czas na coś nowego. W tym roku szykuję się pewien przypływ gotówki więc oprócz zakupu którejś z wyżej wymienionych Delt będzie to jeszcze coś co ma zastąpić BPC (budżet na tę lornetkę będzie oscylować wokół 400-500 zł). Najprawdopodobniej będzie to również Delta - DO Forest II 8x42, czyli pierwsza dachówka w mojej skromnej stajni. Ale trochę się waham czy w imię uniwersalności nie skusić się na wariant 10x42. Wiem, że ósemka jest najlepsza jakościowo z całej serii, ale czasami kusi mnie jednak większe powiększenie. W zasadzie moje pytanie brzmi, czy rzeczywiście mniejsze powiększenie oraz większe pole potrafi sprawić, że zobaczymy jednak więcej szczegółów niż przy większym powiększeniu, czyli że mniej trzęsący się się obraz pozwoli na wyłapanie większej ilości szczegółów (chodzi mi tylko o obserwacje z ręki) niż mniej stabilny, ale "większy" obraz.
goornik - Nie 15 Sty, 2017
Najkrótsza odpowiedź jest: tak.
To, co zobaczysz w "dzisiątce", w zdecydowanej większości przypadków zobaczysz także w "ósemce", z całą gamą przewag modelu 8x nad 10x: większe pole, jaśniejszy obraz (docenisz to na niebie!), stabilniejszy obraz.
anatol1 - Pon 16 Sty, 2017
Dzięki za odpowiedź - co prawda tylko jedną, ale od Megaznawcy.
Marlut - Pon 16 Sty, 2017
anatol1 napisał/a: | ...moje pytanie brzmi, czy rzeczywiście mniejsze powiększenie oraz większe pole potrafi sprawić, że zobaczymy jednak więcej szczegółów niż przy większym powiększeniu, czyli że mniej trzęsący się się obraz pozwoli na wyłapanie większej ilości szczegółów (chodzi mi tylko o obserwacje z ręki) niż mniej stabilny, ale "większy" obraz. | W obserwacjach astronomicznych tak, w pozostałych najczęściej nie.
anatol1 - Pon 16 Sty, 2017
Goornik vs Marlut 1 : 1 a w mojej głowie mętlik.
Marlut - Pon 16 Sty, 2017
anatol1, zależy do czego ma służyć ta lornetka. Gdybym miał mieć tylko jedną do astro stawiam na 7x50 BA8 w klasie popularnej albo Fujinona FMT-SX w docelowej.
Mając 7x50, jako dodatkową 8x32 lub 10x42 w zależności od zastosowań.
8x42 wydaje się lornetką uniwersalną, ale do astro jest zbyt ciemna, do kieszeni za duża, a na ptaki ma zbyt małe powiększenie. To oczywiście moja opinia.
widoczek - Wto 17 Sty, 2017
8x42 jest zbyt ciemna do astro? Mam nadzieję że żartujesz. Przecież to jedne z najlepszych parametrów dla przeglądowej z ręki lornetki astro. Duża źrenica, przyjemne powiększenie 8x (nie drga z ręki tak jak 10x), spory wybór szerokokątnych modeli (Olympus DPS I, Nikon EX, Levenhuk Sherman PRO, Monarch HG, Victory SF, Swarovski EL SV itd. itd.)
Maciek - Wto 17 Sty, 2017
Nie można też zapominać o wieku Anatola1. O ile jest młody to do astro może być 7x50 lub 8x56, natomiast jak jest po 40-tce to lepsze będzie 10x50. Niemniej jednak najlepiej, żeby zmierzył sobie źrenicę i ten parametr wziął pod uwagę przy dokonywaniu ostatecznego wyboru.
Marlut - Wto 17 Sty, 2017
widoczek, wiesz, że nigdy nie żartuję w tak poważnych sprawach
Jeśli ktoś zerkający w niebo chce mieć jedną lornetkę na wszystkie okazje zgoda, 8x42 to dobry wybór. Anatol ma ich już kilka, więc sugeruję sprzęt bardziej specjalistyczny.
Maciek, jestem po 40, obserwuję pod Warszawą a moją ulubioną lornetką astro jest 7x50. Źrenicy sobie nie mierzyłem, ale i tak nie mam tu warunków na 7mm. Najlepsza byłaby 7x42 ale trudno o dobry sprzęt o tych parametrach z szerokim polem i w rozsądnej cenie. Powiększenie 7x daje bardzo dużą stabilność obrazu i to jest moim zdaniem podstawowa zaleta. W dzień dochodzi do tego głębia ostrości.
15x70, 7x50/7x42, 8x32 to byłby fajny zestaw docelowy.
marman - Wto 17 Sty, 2017
Mam kilka różnych lornetek o różnych parametrach, ale gdybym miał teraz wybrać jedną uniwersalną to wybrałbym prawdopodobnie coś w granicach 8x40. Te parametry to same zalety: najczęściej taka lornetka jest niewielka, dość lekka, ma wystarczającą do obserwacji nocnych źrenicę wyjściową 5mm, powiększenie w sam raz, tj. na tyle duże, że można się cieszyć widokami dziennymi oraz szczegółami nocnego nieba i na tyle małe, że można opanować drgania obrazu, a do tego dochodzi także z reguły stosunkowo duże pole widzenia. Z tym, że jeśli chodzi o lornetki do astro, to oprócz "jasności" waży jest astygmatyzm oraz to, jak lornetka radzi sobie z odblaskami. Wiadomo, lepiej oglądać punktowe gwiazdki zamiast skrzących i Księżyc bez denerwujących odblasków. Jednak to, co najbardziej lubię w lornetkach, zwłaszcza nocą to obraz blisko oczu obserwatora, bez efektu tunelu. Może być lornetka ze stosunkowo dużym polem widzenia i kicha (długi ciemny tunel), a druga na papierze pole mniejsze, ale obraz bardziej przestrzenny, przyjemniejszy dla oka. I takiej właśnie lornetki bym szukał.
Soniak10 - Wto 17 Sty, 2017
anatol1 napisał/a: | Goornik vs Marlut 1 : 1 a w mojej głowie mętlik. |
To może ja się też włączę? Mam DO Forest II 10x42 i z czystym sumieniem mogę polecić każdemu. Twierdzę, że ta lornetka ma jeden z najlepszych ilorazów ceny do jakości.
Mam też Bressera 8x42, porro (z podobnej półki cenowej), ale pomimo tego zdecydowałem się właśnie na tego Foresta 10x42, jako drugą.
Jeżeli się zdecydujesz, na pewno nie będziesz żałował. A na niebo też zdarza mi się nią patrzeć i, o dziwo... gwiazdy też przez nią widać Czy trżęsie? Bez przesady, jeśli nie nadużywasz napojów wyskokowych, to opanujesz problem
anatol1 - Wto 17 Sty, 2017
Mój wiek to 47 lat, więc źrenica już nie taka giętka. Trochę Was widzę zmyliłem wspominając o astronomii. Do astro mam 15x70, na razie tylko SkyMaster, a będzie również 15x70, ale tak jak pisałem raczej DO Extreme lub coś w podobnej cenie. Ta lornetka służy mi do przeglądania nieba oraz do namierzania obiektów, które później łapię w szukacz teleskopu oraz czasami do obserwacji samolotów. Używam jej na razie z ręki lub żurawia, który nie jest jednak zbyt dobrym rozwiązaniem więc będę budował specjalny obracany fotel na bazie "lotniczych " foteli z malucha - dwa takie fotele czekają w garażu na lepsze dni
Ta mniejsza, która ma zastąpić BPC 8x30 będzie sprzętem bardziej uniwersalnym. W zasadzie najmniej do astro właśnie, więc nie musi to być 7x50. Bardziej chodzi mi o podglądanie przyrody, ptaków, owadów (dlatego chcę dachówkę, bo ma mniejszą odległość minimalnego ostrzenia a pszczoły krzątające się wokół kwiatów na wiosnę to cudny widok), na wycieczkę do lasu czy w góry. Ale chcę właśnie 42 a nie 30, bo jednak wolę żeby była jaśniejsza, a poza tym taka na przykład DO 8x42 ma gabaryty właściwie identyczne z BPC 8x30, które mi pasują (nie musi być nic mniejszego).
Zasadniczo chodzi mi o powiększenie: 8x czy 10x ?
I opinię tych z Was, którzy mieli już niejedną lornetkę przy oczach i mogą mi powiedzieć czy przez lornetkę o pow. 8x zobaczę mimo wszystko więcej szczegółów (z ręki !) niż przez lornetkę o pow. 10x ze względu na bardziej stabilny obraz. Czy np. obserwując z ręki odczytamy tablicę rejestracyjną samochodu widzianą na granicy rozpoznawalności liter i cyfr przez lornetkę 8x, bo obraz będzie się mniej trząść czy przez 10x, bo obraz będzie większy (mimo, że mniej stabilny) ?
Mimo, że astronomia jest moją pasja już ponad dwadzieścia lat i miałem już trochę sprzętu to nie mam doświadczenia z małymi lornetkami. Zawsze takie drobiazgi były trochę przez mnie "pogardzane" - dopiero niedawno odkryłem zalety małych powiększeń i szerokich pól. Stąd prośba o radę do wytrawnych lornetkowców.
kimek27 - Wto 17 Sty, 2017
Dla mnie 8x jest duzo stabilniejsze, łatwiej wyodrebnic szczegóły pomimo mniejszego powiększenia. Chociaż do moich obserwacji 10x sprawdzila by sie lepiej ( z regoly ptaki w zatoce) ale nie mam stalowych rąk i obraz mi sie trzęsie.
Marlut - Wto 17 Sty, 2017
anatol1, w dzień więcej szczególów zobaczysz przez lornetkę 10x, ósemka będzie miała przewagę tylko w gorszych warunkach oświetleniowych.
Nie masz w okolicy jakiegoś sklepu specjalistycznego? Zawsze warto przymierzyć się do kilku modeli, nie tylko jeśli chodzi o powiększenie, ale i o ergonomię.
Abs - Sro 18 Sty, 2017
Najlepiej mieć w kolekcji domowej zarówno 8x jak i 10x. Dla mnie 10x jest ciągle atrakcyjniejsza. Najczęściej kieruję lornetkę na dalekie obiekty punktowe, np. samoloty, ptaki...8x ma swoje zalety. Spacery w lesie, czy obserwacja krajobrazu z lornetką 8x (z polem i jasnością) to sam miód.
Patrząc tylko na parametry i cenę lornetki wybrałbym dziś Nikona Monarcha 7 10x30. Dobrze pasowałaby do 8x42.
Ktoś kto lubi optykę, różnicuje cele obserwacji, podróżuje ma kłopot z wyborem tej jednej jedynej. Może byłaby to jakaś znakomita 8,5x32? Pytanie czy taka istnieje.
goornik - Sro 18 Sty, 2017
Wszystkim wahającym się między 8x i 10x polecam Nikona 9x35 "A".
http://www.ebay.com/itm/B...8sAAOSwA3dYWxRC
Marlut - Sro 18 Sty, 2017
Abs napisał/a: |
Patrząc tylko na parametry i cenę lornetki wybrałbym dziś Nikona Monarcha 7 10x30 | Teraz jest promo - dają szelki do M7
Za mną chodzi jedna 8,5x ale kaliber 44mm
anatol1 - Sro 18 Sty, 2017
Istnieje Vortex Raptor 8,5 x 32, porro. Podobno świetna mimo niskiej ceny.
Soniak10 - Sro 18 Sty, 2017
Soniak10 napisał/a: | Mam też Bressera 8x42, porro |
Sorry, mała poprawka: szukałem w necie i doszukałem się, że ten mój Bresser to jest RIVA 8x40 SUPERFOCUS. Poza tym, że w niektórych miejscach guma trochę oblazła i musiałem ją okleić taśmą maskującą "moro", to nadal chętnie jej używam.
Marlut - Sro 18 Sty, 2017
anatol1 napisał/a: | Istnieje Vortex Raptor 8,5 x 32, porro. Podobno świetna mimo niskiej ceny. | Przyzwoita tania lornetka, na pewno godna uwagi w kategorii 500 minus.
jacek struski - Sro 08 Lut, 2017
Mam prośbę do testujących lornetki czy można poprawić błąd przy lornetce Eschenbach farlux 8x15-35. Ona ma regulacje dioptrażu.
|
|