forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Wężyk spustowy lub pilot

paffelek1991 - Sob 24 Gru, 2016
Temat postu: Wężyk spustowy lub pilot
Witam. Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwym posiadaczem Sony Alpha ILCA-68, dobrze mi się na nim pracuje, jest wygodny i w ogóle super. Problem jest jeden. Cholernie ciężko znaleźć do niego jakieś akcesoria. Już przy szukaniu dyfuzora zorientowałem się, że wejście u góry jest jak u Nikonów i Canonów, a nie jak w starszych Soniaczach (poprzednio byłem właścicielem Alfy290). Teraz szukam wężyka spustowego lub zwykłego pilota do wyzwalania migawki. Nie musi być nic wyszukanego, najprostsze możliwe rozwiązanie mnie usatysfakcjonuje (byle nie jednorazowa tandeta ;) ), może być nawet bez blokady, mogę trzymać ten guzik tak długo jak będę chciał naświetlać zdjęcie ;) prosze tylko o pomoc, podrzucenie jakiegoś linku do allegro, olx etc lub strony producenta z jakimiś sensownymi pilotami lub wężykami, ale TYPOWO do mojego modelu. Proszę bez porad typu: "sprawdź tu, piszą, że mają sprzęt do Alph". Już szukałem i zawsze na liście modeli między A65 jest A77, ani słowa o A68. Jedyne co udało mi się znaleźć to wężyk spustowy za astronomiczne 400+ zł. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję :)
komor - Sob 24 Gru, 2016

Z tego co widzę, to A68 ma inne złącze niż poprzednie modele, wykorzystuje złącze micro-USB do funkcji wężyka. Oznaczenie RM-VPR1 znalezione w teście, po wrzuceniu do wyszukiwarki Allegro wyrzuciło mi ofertę na nowy oryginał za 280 zł i zamiennik za 180 zł. Sprawdzałeś te oferty? Zamienniki z oferty System Banku nie są jakieś bardzo kiepskie. Parę razy skorzystałem.
paffelek1991 - Pon 26 Gru, 2016

komor napisał/a:
Z tego co widzę, to A68 ma inne złącze niż poprzednie modele, wykorzystuje złącze micro-USB do funkcji wężyka. Oznaczenie RM-VPR1 znalezione w teście, po wrzuceniu do wyszukiwarki Allegro wyrzuciło mi ofertę na nowy oryginał za 280 zł i zamiennik za 180 zł. Sprawdzałeś te oferty? Zamienniki z oferty System Banku nie są jakieś bardzo kiepskie. Parę razy skorzystałem.

Sprawdzałem. Czyli mam się nie sugerować tym, że w opisie przedmiotu na liście kompatybilnych modelów nie ma mojego? Wystarczy, że jest RM-VPR1?

komor - Wto 27 Gru, 2016

paffelek1991, nie zagwarantuję Ci tego własną krwią :) bo nigdy nie trzymałem w ręku ani tego wężyka, ani tego modelu Sony (o ile czegoś nie zapomniałem), ale skoro producent nadaje oznaczenia swoim produktom i wężyk o oznaczeniu RM-VPR1 jest na liście akcesoriów w instrukcji obsługi Twojego korpusu (jest? sprawdziłeś?), to wszystko wskazuje na to, że będzie pasował. Jeśli cena tego oryginalnego nie jest odstraszająca, a po przyjrzeniu się aukcji nie masz podejrzeń, że rzeczywiście jest to oryginał, to bierz. Ta konkretna aukcja, którą widziałem, wygląda wiarygodnie.