|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Jaki smar do lornetek?
RoboBat - Sob 24 Gru, 2016 Temat postu: Jaki smar do lornetek? Ostatnio zabralem się za rozbieranie staerego japońskiego vintage'a, którego kiedyś ktoś mi podarował za darmo bo był rozkolimowany po upadku. Zrobiłem to ot tak z ciekawości, bo ceny niektórych usług trochę mi nie odpowiadają i sam chciałem sprawdzić ile jest z tym roboty. I tak rozebranie prawie na części pierwsze lornetki typu porro wraz z wyczyszczeniem okularów, obiektywówi pryzmatów oraz zmyciem starego smaru oraz ponowne złożenie zajęło mi jakieś 2,5 godziny. Lornetkę złożyłem na sucho bez, żadnych smarów bo nie byłem do tej roboty przygotowany. Okularów i obiektywów nie rozczłonkowywałem bo są poskręcane pierścieniami , do których odkręcenia nie posiadam odowiednich narzędzi. Jednak będę to musiał zrobić ponownie bo praca mechanizmów na sucho ,,aż boli''. Drugi raz zapewne pójdzie mi nieco szybciej bo już nie będę musiał myć tych oklejonych smarem przypominającym klej tulej, gwintów itp. Teraz tylko odpowiedni smar i troszkę zabawy z kolimacją i lorneteczka zostanie przywrócona do życia. Jednak w tym miejscu jestem zmuszony poprosić o pomoc bardziej doświadczonych kolegów. Do kolimacji nie odkryłem, żadnych śróbek w obudowie. Pryzmaty po wczyszczeniu włożyłem w ich gniazda możliwie najdokłdniej jak się dało i przykręciłem z powrotem blaszkami, najpierw lekko, tak abym mógł je jeszcze troszkę pokołysać palcem, przed ostatecznym dociągnięciem śrub, tak aby ewentualnie mogły wskoczyć na swoje miejsce. Krótki rzut okiem przez same pryzmaty na odległą latarnię i kolimacja wydaje się prawidłowa. Po złożeniu lornetki okazuje sie, że nie jest. Jednak odkryłem, że wykręcając lekko obiektywy można ją doprowadzić do stanu na oko idealnego, jednak obiektywy, a w zasadzie jeden pozostaje leko wykręcony, czego nie można nazwać stanem gotowym do użytkowania, bo jest zbyt luźny. Gdybym miał narzędzie do odkręcania tych pierścieni to pewnie bym coś wymodził okręcając samą soczewkę. Zastanawia mnie dlaczego japończycy nie umieścili żadnych śrubek w obudwie do regulacji zmany kąta pryzmarów. Czy kolimację można ustawić za pomocą samych obiektywów? No jakim smarem posmarować tuleje okularów, aby w upał się nie rozpłynął i nie upaprał optyki?
kimek27 - Nie 25 Gru, 2016
Soczewki obiektywów są pewnie osadzone w mimosrodzie.
Smary jakich ja używam to nyogel 760g( prowadzenie okularow)
Smar tlumiacy do głowic wideo ( sruba od ustawiania ostrosci)
RoboBat - Nie 25 Gru, 2016
Jak się dokładnie nazwa ten drugi? Producent? Nazwa handlowa produktu?
[ Dodano: Nie 25 Gru, 2016 12:04 ]
Pytanie dla zawodowych ,, rozbieraczy'' lornetek: czy to jest normalne, że lornetka nie posiada śrubek do regulacji kąta pryzmatów? Na you tubie jest wiele filmików pokazujących rozebrane lornetki i wszyscy pokazują te śrubki. Przyglądałem się kilku lornetkom pod tym kątem i faktycznie w niektórych widać te śrubki lub są pod gumą, a w niektórych, zwłaszcza tych starych, z wykończeniem o fakturze ,,skórki'' tych śrunek nie widać.
goornik - Nie 25 Gru, 2016
RoboBat napisał/a: | Jak się dokładnie nazwa ten drugi? Producent? Nazwa handlowa produktu?
[ Dodano: Nie 25 Gru, 2016 12:04 ]
Pytanie dla zawodowych ,, rozbieraczy'' lornetek: czy to jest normalne, że lornetka nie posiada śrubek do regulacji kąta pryzmatów? Na you tubie jest wiele filmików pokazujących rozebrane lornetki i wszyscy pokazują te śrubki. Przyglądałem się kilku lornetkom pod tym kątem i faktycznie w niektórych widać te śrubki lub są pod gumą, a w niektórych, zwłaszcza tych starych, z wykończeniem o fakturze ,,skórki'' tych śrunek nie widać. |
Lornetki małe z nieruchomymi obiektywami (nie dotyczy takich konsrukcji jak Prostaff 7, Dialyt 8x30, Nikon H-Line) mają obiektywy osadzone na mimośrodowych tulejach do kolimacji. W takich lornetach pryzmaty są dociśnięte na sztywno do metalowego odlewu. Wszelkie nieosiowości reguluje się obracając oba obiektywy w mimośrodach.
W lornetkach dużych (80mm i więcej) popularniejsze jest kolimowanie pryzmatami. Każdy z torów optycznych ma jedną śrubkę zapewniającą przesunięcie obrazu w jednym kierunku. Niemal zawsze kierunki przesunięć w torze lewym i prawym są prostopadłe do siebie
RoboBat ja mam go w zwyklej bialej tubie, zamawiany u producenta statywow ( nie bede wymienial marki robiac antyreklamy) po tym jak smar stracil lepkosc w glowicy video.
RoboBat - Nie 25 Gru, 2016
Goornik lornetka jest mała bo to klasyczne 8x30 i tę kolimację przez obracanie obiektywów sam odkryłem. Tylko, że prawdłwo skolimowana w moim przypadku ma lużne obiektywy. Musiałbym obrócić same soczewki przy wkręconych na maxa obiektywach, tylko nie mam odpowiedniego narzędzia do odkręcania tych oringów co trzymają soczewki w obiektywach. Czym to się robi w profesjonalnym warsztacie?
goornik - Nie 25 Gru, 2016
Normalnie jest tak, że oprawa z obiektywem ma rowek, w który wchodzi pierścień mimośrodowy, a ten z kolei do obudowy lornetki dociśnięty jest kolejnym pierścieniem. W prostszych modelach sama oprawa obiektywu może być mimośrodowa. Np Nikon (stary dobry: A, E, EII, SE, Tropical, SP), Zeiss Jena, Zeiss Oberkochen i KOMZ stosują schemat: obiektyw / mimośród / docisk.
toomkoo7474 - Nie 25 Gru, 2016
Ja takie oringi zawsze odkrecam dwoma cienkimi srubokretami,tylko uwazac by nie porysowac obiektywow,pierwszy raz jest ciezko odkrecic jesli to nie bylo odkrecane przez lata,WD 40 kropelka i poszlo.Ale jak na tych mimosrodach sie rozkolimuje to potem kilka dni mozna ustawiac,bardzo zmudna czynnosc.
http://www.ebay.co.uk/itm/111868354023
goornik - Pon 26 Gru, 2016
kimek27 napisał/a: | http://www.ebay.co.uk/itm/111868354023 |
Tak, tak - zdecydowanie polecam. Pewną alternatywą jest użycie....suwmiarki!
kimek27 - Pon 26 Gru, 2016
tyko te z aukcji chinszyzna, miekkie strasznie, ale cena tez niska
MARKOB1904 - Wto 27 Gru, 2016
najprostszy klucz do obiektywów możesz zrobić z paska stalowej blachy o grubości ok 1 mm
doszlifowując tak żeby długość wycięcia była minimalnie mniejsza od średnicy wewnętrznej tubusa obiektywu
Do okularów był używany smar ciężki losoid 8084 potocznie nazywany budyniem ze względu na różowy kolor.
Co do kolimacji to będzie ją ciężko ustawić bo w tego typu lornetkach wstępnie justowano przesuwając pryzmaty w gniazdach, a dopiero później na mimośrodach.Wedłg mnie bez przyżądów można skolimować na tzw. księżyc ale tylko dla danego rozstawu lornetki po zwiększeniu lub zmniejszeniu kolimacja się rozjeżdża
goornik - Wto 27 Gru, 2016
MARKOB1904 napisał/a: | najprostszy klucz do obiektywów możesz zrobić z paska stalowej blachy o grubości ok 1 mm
doszlifowując tak żeby długość wycięcia była minimalnie mniejsza od średnicy wewnętrznej tubusa obiektywu
Do okularów był używany smar ciężki losoid 8084 potocznie nazywany budyniem ze względu na różowy kolor.
Co do kolimacji to będzie ją ciężko ustawić bo w tego typu lornetkach wstępnie justowano przesuwając pryzmaty w gniazdach, a dopiero później na mimośrodach.Wedłg mnie bez przyżądów można skolimować na tzw. księżyc ale tylko dla danego rozstawu lornetki po zwiększeniu lub zmniejszeniu kolimacja się rozjeżdża |
Nie zgodzę się - idea kolimacji jest tak naprawdę równoległe ustawienie do siebie nie dwóch, ale trzech osi: oś lewego toru optycznego oś prawego toru optycznego oraz oś mostka lornetkowego. Gdy wszystkie osie są równoległe, lornetka trzyma kolimację przy każdym rozstawie okularów.
Ja z powodzeniem kolimuję lornetkę na narożniku budynku typu "blok" - najpierw wzdłuż osi mostka celuję w narożnik, potem się upewniam, czy krawędź dachu biegnie w połowie góra/dół a krawędź ściany w połowie lewo/prawo. No i zaczyna się zabawa z mimośrodami.
Najdokładniej kolimację robię na punktowych źródłach światła, najczęściej na lampach.
Najdokładniej kolimację robi się na kolimatorze. Czasami nawet luz na mostku okularów powoduje rozjechanie się kolimacji
goornik - Wto 27 Gru, 2016
Jasne, że na kolimatorze Jak sama nazwa wskazuje.
Ręka do gory kto z użytkowników forum ma dostęp do kolimatora....
"najpierw wzdłuż osi mostka celuję w narożnik" ciekawy jestem jak wyznaczasz oś mostka?
Piszę to wszystko aby przestrzec przed czasami bezsensownym rozbieraniem lornetek na zasadzie "bo komuś się udało to i jadam radę". Zazwyczaj kończy się to wizytą w warsztacie których w tej chwili jest niewiele i ceny są wysokie
" Bezkarnie" można tylko rozebrać okulary, wykręcić tubusy obiektywów, zaznaczając uprzednio ryską do jakiego momentu trzeba je wkręcić ,ewentualnie można rozkręcić oś lornetki w celu przesmarowania i skasowania luzów. Każda inna ingerencja powoduje rozjustowanie lornetki.
Nie piszę tego żeby zdyskredytować Twoją pracę, ale dlatego że przez 10 lat przeszło przez moje ręce kilkaset lornetek, nawet mając przyrządy i doświadczenie naprawa niektórych lornetek trwała kilka godzin
RoboBat - Czw 29 Gru, 2016
MARKOB1904 jeśli masz profesjonalny sprzęt i doświadczenie to będę miał prawdopodobnie dla ciebie zlecenie. Mam jedną taką dużą lornetę co wróciła z serwisu rozkolimowana. Gość nie ogarnął tematu. Nie odebrałem roboty, ale mam mieszane uczucia co do całej sytuacji. Mam wrażenie, że nawet jej nie tknął. Nie wspomnę o tym, że miał ją wyczyścić i wymienić smar na nowy. Wróciła na warsztat po raz drugi. Między innymi dlatego zacząłem interesować się tym tematem. Na razie trenuję na małej 8x30 i udało mi się ją ustawić obracając okularami. Do pełni szczęścia musiałbym obrócić szkła tak jak to robi ten gościu:
https://www.youtube.com/watch?v=........
Tylko póki co to nie mam narzędzia żeby odkręcić ten pierścień.
goornik - Czw 29 Gru, 2016
MARKOB1904 napisał/a: |
Nie piszę tego żeby zdyskredytować Twoją pracę, ale dlatego że przez 10 lat przeszło przez moje ręce kilkaset lornetek |
Rozumiem Cię całkowicie - szkoda, że się nie znamy osobiście. Wówczas wiedziałbyś, że mam "troche" doświadczeń w dłubaniu w optyce, nie tylko lornetki, ale i optyka astronomiczna, klasyczna optyka foto, a nawet ostatnio sprzęt geodezyjny (jakiś miesiąc temu ożywiłem niwelator samopoziomujący po upadku, kompensator się zablokował)
Nigdy nie przegrałem walki z lornetką
Nigdy żadne podsespoły mi nie zostały to czyszczeniu / smarowaniu / kolimacji
Ale też nie biorę się za robotę, jeśli nie mam pewności, że nie podołam
Powinieneś przyjechać kiedyś osobiście na Zlot lub Festiwal Optyczny - nie ma to jak pogadać o optyce przy zimnym piwku....
RoboBat - Czw 29 Gru, 2016
Panowie Markob i goornik zamiast potyczek słownych w ramach tego wątku może zdradzilibyście jakich samarów używacie bo taki jest przecież jego tytuł. Nikt przecież nie podważa waszych umiejętności. Wręcz przeciwnie. Na bazie waszych doświadczeń chcielibyśmy się coś dowiedzieć w ww temacie.
widoczek - Czw 29 Gru, 2016
Ja również wkrótce będę operował i potrzebuje smaru na centralny focus oraz na korekcje dioptrii. Taki co by nie zamarzał przy -15 ale i nie wypływał przy +40
MARKOB1904 - Pią 30 Gru, 2016
W PZO i PCO używało się smarów losoid, nie wiem czy teraz są dostępne na rynku .Do justowania na mimośrodach używało się haczyków którymi ustawiało się oprawę soczewki i pierścień mimośrodowy względem siebie. Jeśli chodzi o klucz do pierścionków kontrujących , to weź pasek blachy o grubości ok 1mm, zmierz średnicę wewnętrzną oprawy obiektywu i przytnij na na minimalnie mniejszą długość.Drugi wyjściem jest popsucie starej suwmiarki i zrobienie z niej klucza regulowanego
Niestety jak wcześniej pisałem nie pracuję już w branży od 20 lat.ale jak chcesz mogę polecić
zakład ,ale na priw żeby nie robić kryptoreklamy. Pozdrawiam
marcinkle - Pią 30 Gru, 2016
To ja też bym prosił na priv namiary na tego fachowca od lornetek.
Robobat - jak masz imadło to łapiesz nim dwa cienkie śrubokręty w odpowiednim rozstawie i kręcisz lornetką, byle ostrożnie Ewentualnie, jak Cię nie drażni prowizorka, to można dać podkładkę w miejscu gdzie gwint oprawy obiektywu wkręca się w tubus i w ten sposób usztywnić ustawienie przy którym kolimacja jest prawidłowa.
Teraz do gwintów okularowych używany jest smar OK-B122-7
RoboBat - Pią 30 Gru, 2016
Skoro google go nie znajduje to tak jakby nie istniał. Goornik a Ty czego używasz?
PDamian - Pią 30 Gru, 2016
https://www.google.pl/sea...oAQ#q=OKB-122-7
Przepraszam miało być OKB-122-7 myślnik nie tam gdzie trzeba.
strona producenta losoidu http://www.losimol.de/index.php/en/products
widoczek - Pią 30 Gru, 2016
http://allegro.pl/smar-okb-122-7-i6560547331.html
Kto kupuje jako pierwszy i zda relacje?
EDIT: Dobra, ja będę pierwszy - właśnie zamówiłem
RoboBat - Sob 31 Gru, 2016
Dziękujemy ci Markob1904. Dziękujemy ci Kimek27. Może ktoś coś jeszcze zapoda?
[ Dodano: Czw 05 Sty, 2017 18:17 ]
Widoczek opowiadaj jak się smar sprawdził. Ja moją przeleciałem zwykłym smarem litowym najbardziej uniwersalnym i daje rade. Na razie nie testowałem na mrozie ani w upale.
widoczek - Sro 18 Sty, 2017
Jeszcze nie miałem czasu rozbierać lornetki. Jak wymienię smar to dam znać
[ Dodano: Sro 15 Mar, 2017 20:22 ]
Smar działa znakomicie. Leciutki przyjemny opór, w temp. +2 stopnie leciutko większy opór, na granicy wyczuwalności. Na minusie nie testowałem.
RoboBat - Wto 29 Sie, 2017
Widoczek wygoliłeś ostatnią sztukę tego smaru z polskiego rynku i od pół roku nie mogę go nigdzie dostać. Duże to twoje opakowanie? Może się podzielisz z kolegą z forum?
MARKOB1904 - Nie 24 Wrz, 2017
spróbuj znaleźć to
http://jota.net.pl/produk...ease-33-asg-33/
|
|