|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - sprzęt do fotografii i filmów do 2-2,5 k zł
Durant35 - Sob 31 Gru, 2016 Temat postu: sprzęt do fotografii i filmów do 2-2,5 k zł Cześć, zamierzam kupić w niedalekiej przyszłości sprzęt do fotografii i filmów ( amatorskich, krótkometrażowych itp). Generalnie wiem, że w większości można coś tam kręcić, ale ponoć są takie zabawki, które są do tego bardziej lub mniej przystosowane. Wiem, że budżet nie jest duży, ale chodzi mi o coś na początek. Zamierzam nauczyć się podstaw fotografii i filmowania, potem montowania, programy itp. Równolegle chciałbym zapisać się na jakiś kurs lub po prostu wstąpić do organizacji, lub jakiegoś klubu który oferuje rozwój w tym obszarze. Zaznaczam, że nie miałem do tej pory w rękach poważniejszego sprzętu, pamiętam, że kiedyś czerpałem dużą przyjemność z robienia zdjęć zwykłym kompaktowym lumixem. Nie wiem czemu nie pociągnąłem tego tematu dalej, jakoś po prostu ucichło, aż do teraz.
Żeby było wam łatwiej doradzić postanowiłem troszkę się sprecyzować. Jeśli chodzi o fotografię to na początek zdjęcia nocne miasta, światła, ulice itp., jakieś wnętrza budynku, mrok, ciemne postacie itp. Więc generalnie słabe dzienne oświetlenie. Poza tym zdjęcia portretowe. Chciałbym pobawić się też tym efektem rozmycia tła (bokeh czy coś takiego).Jeśli chodzi o film to też na początku raczej słabe oświetlenie jak w przypadku fotografii ( noc).
Z tego co udało mi się ustalić w przypadku filmów dobrze byłoby iść w kierunku obrotowego wyświetlacza. Z tego powodu raczej odrzucam canon 1300d czy Nikon 3300, bardziej NIkon 5200/5300 lub coś z Canonów. Ponoć bezlusterkowce są dobre do filmów i tutaj czytałem o panasonic DMC G6 lub seria GH. Co proponujecie? Na co powinienem zwracac uwagę ?;)
Wojmistrz - Nie 01 Sty, 2017
A filmując ostrzyć będziesz ręcznie czy oczekujesz tego od sprzętu?
Durant35 - Nie 01 Sty, 2017
Ponoć dla nauki filmowania dobrze jest nauczyć się ustawiać ostrość ręcznie, choć wiadomo, że taki autofocus może się przydać w niektórych sytuacjach;)
Wojmistrz - Nie 01 Sty, 2017
To nie tak. Filmując profesjonalnie, będziesz unikał wszelkich automatów. Przy takiej opcji, możesz poświęcić mniej na obiektywy, korzystać ze starych od analogów itd, a budżet wsadzić w bardziej przyjazny korpus i statyw.
Przy filmowaniu ręcznym warto rozejrzeć się za Canonem 650D lub 700D.
|
|