|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - [do 2500 PLN] Body + obiektyw osobno czy kit
M42lover - Pon 02 Sty, 2017 Temat postu: [do 2500 PLN] Body + obiektyw osobno czy kit Witam.
Niedawno umarła moja sędziwa małpka (Canon PS 720IS) i chciałbym zacząć budować system do DSLR. Bezlusterkowce także mnie kręcą, ale obiektywy są jeszcze zdecydowanie zbyt drogie - dlatego lustrzanka.
Doświadczenie z lustrem mam - analogowe. Do tej pory pstrykam Zenithem i Canonem AE-1 (do którego mam tylko kitowy obiektyw, bo zooma "upadłem" na beton), ale od dawna tylko cz-b jako rozrywka
Dylematy mam dwa: co kupić, i jak kupić. Jak kupić - czy kupić tylko body i osobno obiektyw co mnie trochę ograniczy. Czy kupić kita z uniwersalnym szkłem, a potem powoli rozbudowywać system. Druga opcja da mi więcej możliwości z jednej, a z drugiej mocno ograniczy w miejscach gdzie przydałby się bardzo jasny obiektyw.
Jadąc tabelką z "przeczytaj najpierw":
czego szukamy (rozważane modele lustrzanek)
samo body, osobno obiektyw używany
- Pentax K-50 + Revuenon 50mm f1,4 MC
- Pentax K-50 + Pentax 50mm f1,8 DA
- Pentax K-50 + Pentax 28-70mm f4 AL
- Nikon D3200 + Nikkor AF 50 f/1,8
- Nikon D3200 + Nikkor AF-S 35 mm f/1.8G DX
- Canon 1300D + Yongnuo YN-50mm F1.8
- Canon 1300D + Canon 50 mm f/1.8 EF STM
Z czasem planuję dokupić jakiś jasny zoom na pokazy, a potem to się zobaczy
body z kitowym obiektywem
- Nikon D3300 + AF-S DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR II
- Pentax K-50 + 18-55mm WR
- Canon EOS 1300D + 18-55mm III + 70-300mm
do jakich celów ma służyć lustrzanka (co chcemy fotografować)
- fotografia w muzeach (głownie lotniczych/wojskowych) czyli wewnątrz hangarów i podobnych konstrukcji
- fotografia na pokazach/targach lotniczych (samoloty na ziemi, ew. podczas startu/lądowania)
- architektura
- samochody (stojące, często w nocy)
ile planujemy/możemy wydać na zakup
do 2500 PLN
jakie jest nasze doświadczenie z fotografią oraz
Z cyfrową znikome poza małpkami, z analogową już większę. Focę w sumie 30 lat z większymi czy mniejszymi przerwami, głownie cz-b i czasami slajdy (no i w dawnych czasach jak nie było cyfr to wszystko na kliszy). Poza cyfrą nigdy nie miałem idiot-kamer, zawsze Zenith (3M, potem XP) i później Canon AE-1.
czy zakup ma być jednorazowy czy w przyszłości planujemy rozwijać system
Planuję rozbudowę, chociaż to może dużo powiedziane. 3-4 obiektywy które dadzą mi swobodę fotografowania tego co opisałem wyżej + osprzęt.
Marlut - Pon 02 Sty, 2017
W przypadku Pentaxa dopłata do zestawu z obiektywem jest tak niewielka, że warto wziąć przynajmniej DA 18-55 ED WR- jest to całkiem dobre szkło. Za pozostałe 500zł dokupisz pierwszą jasną stałkę.
M42lover - Wto 03 Sty, 2017
Tylko za te 200 PLN różnicy wolałbym kupić nowy statyw, bo stary to jeszcze tow. Gierka pamięta. Zwłaszcza że mam gdzieś starą Tokinę 100-300mm pod Pentaxa więc dłuższe ogniskowe w Pentaksie pokryję.
W sumie to z tą Tokiną sens ma tylko Pentax więc K-50. Do tego dobiorę jakieś jasne 50mm.
Ale, żeby nie było zbyt prosto, to podczas dłubania trafiłem na bezlusterkowce (także tylko body):
- Olympusa E-M10 - nówkę
- Fuji X-T10 - używkę, o taką: http://allegro.pl/fujifil...6660287686.html
Do jednego i drugiego mógłbym dokupić manualne 50mm od Meiko. AF mi średnio potrzebny, więc takie 50mm f2.0 byłoby całkiem spoko.
Pytanie jak się mają do K-50?
WojciechW - Wto 03 Sty, 2017
M42lover Przewidziane przez ciebie zastosowania są dość popularne i w znacznej mierze odpowiadają moim. Niepokoi mnie natomiast to, że wszystko chciałbyś obsłużyć jedną stałką o wydłużonej ogniskowej, jakim jest na pewno 50 mm w przypadku matrycy APS-C. Ja bym już zupełnie nie potrafił ograniczyć się do takiego obiektywu.
Choć wolę zoomy, to wyobrażałbym sobie robienie większości zdjęć pojedynczą stałką ale musiałaby być krótsza od tzw. standardowej. A więc na przykład równoważnik 35 mm dla pełnego formatu. Już kilkadziesiąt lat temu producenci aparatów spostrzegli, że jest to bardzo wygodna ogniskowa.
Mnie po trzydzieści latach fotografowania obiektywami ze standardową ogniskową, ćwierć wieku temu zafascynowały zoomy i wspomniane nieco skrócone ogniskowe, od których już nie potrafię się odzwyczaić
Może więcej frajdy sprawiłby tobie taki obiektyw jak Tamron 17-50/2.8, który jest jeszcze względnie tani, a dopuszczając sprzęt używany potrafiłbyś zmieścić z nim K50 w rozważanej cenie. A jeżeli nie to K-50 ze standardowym kitem 18-55 WR.
Do Pentaxów jest jeszcze dość tania stałka 35/2.4 (ze standardową ogniskową), którą sam posiadam. Używam ją jednak dość rzadko, bo jest dla mnie trochę za długa i mniej wygodna od zoomów, np. wspomnianego wyżej Tamrona.
Serdecznie pozdrawiam i życzę Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku,
WojciechW
PDamian - Wto 03 Sty, 2017
Na Pentax K-50, K-500 i K-30 lepiej uważać. http://pentax.org.pl/view...hlight=#1228997
http://www.pentaxforums.c...ey-results.html
Ooo to ciekawa informacja. Komuś się takie K-50 posypało po 5000 zdjęć. Hmm, trzeba będzie pomyśleć o alternatywach i bezlustrze może, chociaż to ciut kosztowna zabawa. Szkoda, bo o ile prawie w ogóle Pentaxami nie fociłem, to mam miłe wspomnienia po dziadkowym K-1000 i zawsze miałem dziwny szacunek do tej marki.
@WojciechW - nie chcę się ograniczać do jednego obiektyw, po prostu od czegoś trzeba zacząć. I moja wina, że nie przeliczyłem ogniskowej na APS-C. Żeby uzyskać odpowiednik =< 50mm musiałbym szukać szkła 20-30mm. Ok, znajdzie się coś pewnie pod każdy system.
A zależy mi na jasnym i w miarę krótkim obiektywie na start bo najwygodniej byłoby mi takim focić po muzeach, a do końca zimy raczej do tego będę się musiał ograniczyć.
Marlut - Wto 03 Sty, 2017
Używam od lat luster Pentaxa i szczęśliwie nigdy nie miałem najmniejszej awarii.
Do końca stycznia jest promocja z 3 letnią gwarancją. Proponowanego przez kolegę Tamrona mają w Foto zakupy.pl za 1kzł
Marlut napisał/a: | Proponowanego przez kolegę Tamrona mają w Foto zakupy.pl za 1kzł |
Ten? http://fotozakupy.pl/prod...-do-Pentax.html
1400
Marlut - Wto 03 Sty, 2017
Tak, ten. Czyli do niedawna mieli za 1kzł.
To już lepiej Sigma 17-50mm f/2.8.
Tamron 17-50/2.8 jest tandetnie wykonany (odklejająca się guma i przy intensywnym użytkowaniu potrafi się rozpaść), ma wolny i głośny AF, zasysa paprochy.
Panowie, panowie, nie rozpędzajcie się. Budżet z gumy nie jest, się nie rozciągnie Z czasem taki obiektyw byłby możliwy, teraz nie. 2500 to maks tego co chcę w tej chwili wydać.
Która to Tokina 100-300mm?
f/5.6-6.7 czy f/5.6 czy f/4
z AF czy bez
http://www.ebay.pl/sch/Ob...00&LH_PrefLoc=2
http://www.pentaxforums.c...6-6-8-7-af.html
Czyli nic specjalnego,
ale od ciebie zależy czy chcesz przy wyborze aparatu kierować się jego kompatybilnością z tą Tokiną.
Nie jestem przywiązany do Pentaxa, w końcu analoga mam od Canona.
Po prostu moja znajomość cyfrówek ogranicza się do jednej małpki i tego co mam w smartfonie. Te które podałem to mój "wybór" po tygodniu lektury wszelkiego rodzaju recenzji, testów, for i podobnych + potrzymaniu w łapach różnych aparatów które by się zmieściły w budżecie. Najlepiej w ręku leżał mi Pentax, potem Nikon. Canon wydawał się jakiś taki nie do końca pasujący chociaż cena korci, bo body zawsze można wymienić po otrzaskaniu się z cyfrą.
Jest jeszcze ten Olympus który wlazłby w budżet na styk, ale jakoś mi te bezlusterkowce wydają się małe. Zwłaszcza jakby podpiąć pod nie większe szkło.
[ Dodano: Wto 03 Sty, 2017 17:52 ]
Ok, Canon odpada. Wracam z CH gdzie obmacalem wszystkich kandydatów i Canon 1300D wydaje się zabawkowy. Nie przez wagę czy wgląd, tylko jakość plastiku. Zupełnie jakbym trzymał w ręku małpkę za 400 złotych. Nawet w.porownaniu z Panasonic GX7 ktory wygląda jak zabawka, a odczucia po wzięciu w łapę są całkiem przyjemne.
W boju został Nikon D3300/3400 i K-50 plus bezlusterkowiec Olympusa. Będę myślał iacal dalej.
W cenie poniżej 2500 kupisz używany D5200 i Sigmę 17-50/2.8.
https://www.olx.pl/elektr...oat_price%3Aasc
https://www.olx.pl/elektr...oat_price%3Aasc
M42lover - Sro 04 Sty, 2017
Stałem się właśnie właścicielem K-50 z kitowym szkłem. Teraz trzeba będzie poszukać jasnej, krótkiej stałki i zbierać kasę na coś dłuższego na letnie pokazy.
Dzięki za rady
WojciechW - Sro 04 Sty, 2017
Ale z tą krótką, jasną stałką w Pentaxie też będzie trochę pod górkę, bo większość propozycji jest i droga i ciężka, a w dodatku często manualna (Samyangi). Chcąc na stare lata popróbować trochę prawdziwie krótkich ogniskowych zdecydowałem się na może już trochę przestarzałą Sigmę 10-20/3.5, będąc bardzo szczęśliwym, że dostałem ją po troszkę niższej cenie, a kupiony egzemplarz okazał się całkiem niezły.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
Kerebron - Czw 05 Sty, 2017
Zależy co kto uważa za "krótką". smc PENTAX-DA 35mmF2.4AL może być? Tanio i zupełnie dobrze. Ze starych manualnych stałek jest sporo 28-ek, ale nie czuję się kompetentny, żeby polecić jakiś konkretny model, który byłby szczególnie wart uwagi.
M42lover - Czw 05 Sty, 2017
Na razie wystarczy mi coś w okolicy 30mm. Zdaje sobie sprawę że to odpowiednik 50mm w PK, ale budżet na razie zmusza do kompromisu. Z czasem będę polował na coś w okolicy 10mm, ale na to już potrzebna spora gotówka.
Jak rozkminie manualne ostrzenie w cyfrze to pomyśle nad jakimś starym szkłem.
[ Dodano: Czw 05 Sty, 2017 08:05 ]
Swoją drogą Pentax mógłby dawać wygodniejsze paski niż to wąskie, sztywne coś które znalazłem w pudełku. Będę musiał przeszczepić z Zenita stary srebrny "reporterski" pas. Miękki, szeroki, nic nie obciera - bajka
WojciechW - Czw 05 Sty, 2017
No, ale z takim pasem od Zenita to może nie będzie widać, że to Pentax.
Nie odradzam 35/2.4 Pentaxa, a nawet go w dużym stopniu polecam, zwłaszcza dla kogoś przyzwyczajonego do standardowej ogniskowej. Jest dość tani (nowy za ok. 600-700 zł), nieźle rysuje, a jego jasność w tłoku ujdzie. W wielu sytuacjach wygodne jest również to, że jest niewielki. Niestety jest "trochę" plastykowy.
Tylko, że mając założonego 17-50/2.8 Sigmy lub Tamrona nie bardzo się chce go zamieniać na wspomniane 35/2.4.
Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW
M42lover - Czw 05 Sty, 2017
Jestem miłośnikiem stałek, moich zoomów do analoga prawie nie używałem po początkowym zachłyśnięciu się zmienną ogniskową jakoś mi przeszło. W Zenicie zawsze wracałem do nieśmiertelnego Heliosa 44, a w Canonie do 55 f1.2 SSC. Więc pewnie to 35mm zostanie, może zmienię na sigmę f1.4 jak będę kiedyś miał zbędny i spory nadmiar gotówki. Czyli raczej nieprędko
Obok 35mm będę chciał dokupić coś węższego i jasnego (50, 70?) do robienia detali samolotów po muzeach. Potem coś długiego na pokazy i wystawy bo nie zawsze da się podejść (w locie samolotów raczej robić nie będę). A na końcu coś krótkiego do krajobrazów. W sumie to mi starczy. Poza tym pierwszym uniwersalnym szkłem będę celował w jakość, żeby nie wymieniać w kółko. A to 35mm powinno starczyć na start, zwłaszcza z kitowym zoomem.
A do paska zawsze mogę doszyć czy dokleić patkę z dumnym PENTAX!
Marlut - Czw 05 Sty, 2017
M42lover, skoro kupiłeś aparat z kitem, teraz bardziej przyda się 70mm.
Jeśli chodzi o szerokie, ja bym chyba postawił na Samyanga 14 mm f/2.8 ED AS IF UMC, ewentualnie wspomniana przez Wojciecha Sigma 10-20 mm f/3,5 EX DC HSM. Sam też nad nimi dumam bo potrzebuję czegoś do fotografowania małych wnętrz.
|
|