|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Wybór OM-D E-M5 Mark II vs coś od Panasonica z systemu m4/3
photoman34 - Sro 04 Sty, 2017 Temat postu: Wybór OM-D E-M5 Mark II vs coś od Panasonica z systemu m4/3 Witam wszystkich forumowiczów i liczę na mała pomoc przy wyborze aparatu. Właśnie udało mi się sprzedać dotychczasowe body od mojego OMD M10 mark I. Na obecną chwilę dysponuję dość uniwersalnym zestawem "szkieł" od "olka" w postaci 25, 75 obie 1.8 , dorzucając do tego 40-150 2.8 PRO. Dodam, że posiadam też grip, który uzywałem wraz z M10. Biorąc ten fakt pod uwagę chciałbym dokupić najbardziej adekwatny korpus. Dodam, że zajmuję się zarówno fotografią koncertową jak i sesyjną, choć rozważając nowy korpus chciałbym też uwzględnić jego przyszłe zastosowanie pod kątem małych form fabularnych, klipów video.
W kręgu modeli jakie rozważam znajduje się wspomniany OM-D E-M5 Mark II, za ktorym przemawiają uszczelnienia, 5 osiowa stabilizacja, choć podobno jego menu jest mało intuicyjne. Z drugiej strony mogę zdecydować się na coś od Panasa. Tutaj wymienię np gx8, czy choćby Lumix G DMC-G7, którego nowe body(w tym wypadku wraz już z obiektywem 12-60) mam możliwość nabyć 3149zł (do tego jeśli bym wybrał mikrofon zewnętrzny żaden SMX-10 to od jego ceny tez miałbym opcję zniżki). Model flagowego Panasonica GH4 też zachęca. Stąd moje pytanie, która z tych pozycji mogłaby w moim przypadku okazać się najbardziej optymalna, ewentualnie może jeszcze coś innego? Z góry dzięki za sugestie i opinie
PDamian - Sro 04 Sty, 2017
Nowy Panasonic G80 też jest uszczelniony i ma 5-osiową stabilizację. https://www.dpreview.com/...mix-dmc-g85-g80
G7 i GX80/85 -nie jest.
photoman34 - Sro 04 Sty, 2017
A jak się ma g80 wobec GX8?
fatman - Sro 04 Sty, 2017
A może Olek E-M1 mkII ?
|
|