|
forum.optyczne.pl
|
 |
Serwis sprzętu i usterki - SONY ALPHA SLT 77 kłopoty z ostrością
Pipolux - Sro 04 Sty, 2017 Temat postu: SONY ALPHA SLT 77 kłopoty z ostrością Posiadam aparat sony alpha slt 77 z obiektywam sony 18-250. Od pewnego czasu zauważyłem , że nie ostrzy mi zdjęć po prawej stronie ( głównie dalszy plan ). Jest to widoczne bez względu na ustawienia ( również ręczne ostrzenie) . Wydaje się ,że w ekraniku aparatu wszystko jest ostre. Dopiero po przerzuceniu na komputer widać, ze wszystko po prawej stronie kadru jest rozmyte. Resetowanie do ustawień fabrycznych nie dało rezultatu. Zachodzę w głowę czy to wina obiektywu czy aparatu. Proszę o sugestie i pomoc.
ghost - Czw 05 Sty, 2017
Idź w pole, wyostrz na horyzont i sprawdź. Jeżeli faktycznie okaże się, że ostrość jest tylko po jednej stronie - zapewne wina obiektywu.
Pipolux - Czw 05 Sty, 2017
ghost napisał/a: | Idź w pole, wyostrz na horyzont i sprawdź. Jeżeli faktycznie okaże się, że ostrość jest tylko po jednej stronie - zapewne wina obiektywu. |
ostatnio zrobiłem ponad 200 fot panoramy Tatr na różnych ustawieniach ( na AF i MF) . Wszędzie prawa strona nie ostra, centrum jak żyleta
|
|