|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - co wybrać: Nikona czy Kowę ?
AndrzejTG - Czw 05 Sty, 2017 Temat postu: co wybrać: Nikona czy Kowę ? Witam.
Bardzo proszę o pomoc w podjęciu decyzji, którą lornetkę wybrać: Nikona MONARCH 7 8x30 czy Kowę BD 8x32 DX Prominar. Przeznaczenie: w teren na ptaki, jako lornetka podstawowa oraz do lunety. Ze sobą noszę jeszcze 1-2 aparaty dlatego musi być kompaktowa. Przez ostatnie lata używałem Vixena NF 8x32 i byłem z niego zadowolony, ale ostatnio chyba się rozszczelnił, bo łatwo zaparowuje. Pora więc na zmianę. Myślę, że do 1500 zł nic lepszego od tych dwóch wymienionych na wstępie nie znajdę, ale która da mi więcej zadowolenia ? Czekam na Wasze sugestie i z góry dziękuję za pomoc.
Arek - Czw 05 Sty, 2017
AndrzejTG, wybrałeś dwa bardzo fajne modele. W zasadzie teraz warto przejść się do sklepu i przyłożyć je do oka i wybrać tę, którą lepiej leży.
goornik - Czw 05 Sty, 2017
Ja katuję Monarcha 7 8x30 od czasu gdy wszedł na rynek, czyli od dość dawna - żadnych problemów ze szczelnością czy optyką. W mechanice najsłabszym punktem są muszle oczne - brakuje im pancerności na poziomie całej lornetki. Mimo to szczerze polecam!
Abs - Czw 05 Sty, 2017
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć. Patrząc na testy trochę lepiej wypada Kowa ale M7 jest wyraźnie lżejszy, ma znacznie większe pole widzenia. Ocena predyspozycji własnej po oglądzie obu - jak sugeruje Arek - jest wskazana. Ktoś niedawno skarżył się na problemy wrażliwej osiowości patrzenia w M7...najlepiej ocenić samemu choć czasem to kłopotliwe.
widoczek - Czw 05 Sty, 2017
Ciekawe która z nich oferuje lepszą rozdzielczość/mikrokontrast w centrum pola widzenia. Oczywiście z testów się tego nie dowiemy...
Marlut - Czw 05 Sty, 2017
widoczek napisał/a: | Ciekawe która z nich oferuje lepszą rozdzielczość/mikrokontrast w centrum pola widzenia. Oczywiście z testów się tego nie dowiemy... | Niestety.
Dowiadywałem się na własną rękę z innego źródła - podobno zdecydowanie Kowa.
widoczek - Czw 05 Sty, 2017
To w takim razie wybrałbym Kowę, tym bardziej że wg mnie jest ładniejsza
Marlut - Pią 06 Sty, 2017
Zielone lornetki są najlepsze
Andrzej, Kowa BD XD to bardzo dobry wybór w tym przedziale cenowym.
Arek - Pią 06 Sty, 2017
No to żeście Panowie doradzili. Najpierw, wybraliście niemierzalny i nieopisywalny parametr. Potem wrzuciliście argument "co prawda, ja nie widziałem, ale sąsiadka mówiła że..." i na tej podstawie zasugerowaliście koledze wybór.
Marlut - Pią 06 Sty, 2017
Kowę miałem wielokrotnie w rękach i z czystym sumieniem ją polecam. Nikona nie odradzam bo wersji 8x30 nie widziałem, 10x30 zupełnie nie przypadł mi do gustu.
Co do sąsiadki – od wielu lat prowadzi specjalistyczny sklep z optyką, myślę więc, że mogę jej zaufać w kwestii M7, zwłaszcza, że prosiłem o porównanie do lornetek które dobrze znam.
Przy okazji, skąd wiesz Arek, że dziewczyna na którą patrzysz jest ładna, skoro uroda jest niemierzalna?
Arek - Pią 06 Sty, 2017
Marlut napisał/a: | Przy okazji, skąd wiesz Arek, że dziewczyna na którą patrzysz jest ładna, skoro uroda jest niemierzalna? |
Doskonały przykład. To że mi się podoba, nie znaczy że spodoba się innym.
Zawsze zachęcam do polecania lornetek i dokonywania wyboru na podstawie własnych doświadczeń. Polecanie albo dyskredytowanie lornetek, których się nie miało w ręku jest średnio poważne.
AndrzejTG - Pią 06 Sty, 2017
Arek napisał/a: | AndrzejTG, wybrałeś dwa bardzo fajne modele. W zasadzie teraz warto przejść się do sklepu i przyłożyć je do oka i wybrać tę, którą lepiej leży. |
Tak by było najlepiej, obejrzeć obie jednocześnie. Tylko, że nie ma chyba w Polsce sprzedawcy, który by miał w swojej ofercie obie te lornetki. Przynajmniej ja nie znalazłem. A zamówić obie przez internet i później jedną zwrócić - trzeba wyłożyć kasę i miesiąc czasu czekać na zwrot.
Dziękuję wszystkim za cenne dla mnie uwagi dotyczące obu lornetek. Wybieram Kowę, mam nadzieję, że komfort obserwacji nie będzie gorszy niż w Vixenie NF, pomimo ciut mniejszego pola.
Santre - Pią 06 Sty, 2017
Kova to przyzwoita lornetka. Sprzedałem tylko dlatego bo kupiłem Leice HD. W tej cenie będzie Pan zadowolony jak nie to szukać EII a jak nie pasuje porro to zostaje swarovski albo leica. Ja kupiłem Leice 7x42 HD i nie szukam innej
[ Dodano: Pią 06 Sty, 2017 22:52 ]
Kova będzie zdecydowanie lepsza od VNF o to możesz być spokojny
m-day - Sob 07 Sty, 2017
No to ja się też odezwę, od czasu jak pomagaliście mi wybrać lornetki do mojej "szafy", zrobiłem pewne postępy sprzętowe
Na Kowę XD 8x32 Prominar zawsze miałem ochotę, ale niestety zbyt dubluje to co już mam i nie mogę nic o niej powiedzieć.
Ale... Mając Pentaxa DCF ED 8x32 i Olympusa 10x42 EXWP I i szukając jednak czegoś jeszcze bardziej poręcznego kupiłem Zeissa Terra 8x25, Steinera Navigatora 7x30 i właśnie Monarcha 7 8x30.
Mogę śmiało napisać, że M7 jest super, jest lekki, kompaktowy i b.dobrze obrazuje. Wada - słabo daje sobie radę po ciemku z bocznym światłem, są obniżenia kontrastu i czytelności na całej powierzchni obrazowania. W dzień (lub w nocy bez źródeł światła z boku) jest ekstra.
Tak naprawdę najczęściej go teraz noszę, bo Terra chociaż mniejsza i ostra i całkiem krystaliczna i bez tych osłabień kontrastu przy świetle bocznym, to jednak jest ciemniejsza i ma trochę słabszą rozdzielczość na dużych dystansach. M7 wcale nie jest dużo większy i cięższy, a jednak bardziej poważny i można go spokojnie zmieścić wszędzie tam gdzie i Terra pasuje, a obiektyw ma o 5 mm lepszy.
Marlut - Nie 08 Sty, 2017
m-day, nieźle się obłowiłeś
Jak oceniasz Steinera?
m-day - Nie 08 Sty, 2017
Zgadzam się ze wszystkim co już pisaliście na forum. Tzn. Steiner jest b. dobrą, jeszcze wystarczająco lekką i kompaktową lornetką z jedną poważną wadą, czyli nieakceptowalnymi odbiciami w nocy pod światło. Na wodę na pewno będzie ze mną jeździć, mam wersję z kompasem, więc będzie bezkonkurencyjna.
Tak jak M7 w nocy ze światłem bocznym daje "mleko", to Steiner ma takie odbicia, że aż czasem bardzo utrudniają obserwację i trzeba szukać takiego położenia lornetki, żeby zobaczyć to co się chce.
Natomiast cała reszta w Steinerze jest b.dobra za cenę jaką zapłaciłem - czyli za 700,- mała AC, duża GO, jasny, czysty i ostry obraz.
Abs - Nie 08 Sty, 2017
M-day może spróbujesz porównać posiadane lornetki pod względem ostrości/rozdzielczości/klarowności obrazu? Częściowo już o tym pisałeś ale z czasem jakieś nowe światło jest pożądane.
I trochę żartem - czy czujesz się już binofanem?
M7 8x30 to przy odpowiedniej cenie bardzo fajny produkt - pole, waga i niezły obraz. Przy 400 g rzeczywiście niewiele odstępuje od kieszonkowych 8x25. Kowa 8x32 już raczej wypada z tej kategorii. Ja cały czas waham się między Terra 25mm a M7 30mm. Z twojego opisu wynika, że obie naraz niekoniecznie są potrzebne.
m-day - Nie 08 Sty, 2017
No rzeczywiście wsiąkłem w temat, śledzę net, ciągle myślę, czy potrzebuję jeszcze czegoś i usiłuję to sobie uzasadnić... Masakra
Taki opis musiałbym sobie dobrze poukładać, żeby nie wyszło jakieś masło maślane, brak doświadczenia odczuwam, ale pomyślę.
A propos ostrości mogę powiedzieć, że Waszą klasyfikację w odpowiednim wątku uważam za b. dobrą robotę.
Edit. odnośnie Terra vs. M7. Jeśli będę leciał gdzieś dalej i waga/rozmiar bagażu podręcznego będzie miała swoje znaczenie to jednak wygra Terra. Na bliższe odległości wcale wiele nie ustępuje większym lornetkom.
Marlut - Nie 08 Sty, 2017
m-day napisał/a: | No rzeczywiście wsiąkłem w temat, śledzę net, ciągle myślę, czy potrzebuję jeszcze czegoś i usiłuję to sobie uzasadnić... Masakra
| Witamy w klubie
Terra 8x25 widziałem niedawno za 1050zł - to już fajna cena jeśli lornetka jest tak dobra optycznie jak koledzy piszą. Zastanawiam się tylko, czy nie jest zbyt filigranowa i można przez nią wygodnie obserwować dłuższą chwilę.
Czekamy na recenzję.
m-day - Pon 09 Sty, 2017
Marlut napisał/a: | [...] Zastanawiam się tylko, czy nie jest zbyt filigranowa i można przez nią wygodnie obserwować dłuższą chwilę.[...] |
Dla mnie nie jest za mała, co może wynika z braku doświadczenia z dużymi lornetkami, ale dla mnie jest wygodna. Ona z odkręconymi muszlami ma ~12,1 cm (ze skręconymi ~11,2), więc bez problemu pozwala na wygodny chwyt o ile ktoś nie ma b. dużych rąk.
|
|