|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Sigma 24-70 f/2.8 Macro
komar_kzy - Pią 09 Maj, 2008 Temat postu: Sigma 24-70 f/2.8 Macro Witam
Szukam innych uzytkownikow Sigmy 24-70 f/2.8 Macro. Chcialbym wymienic sie samplami w celu porownania jakosci. Czy jest jeszcze ktos ze stalych forumowiczow kto ma to szkielko na wyposazeniu?
MM - Pią 09 Maj, 2008
Testowałem komuś ten obiektyw i wypadł słabiutko. Kłopoty z AF to norma, ale trzeba było mocno domykać. Na f/2.8 mydliło okrutnie.
komar_kzy - Pią 09 Maj, 2008
No wlasnie a taki zachwalany na serwisach i niby taki fajny i ostry na cropie. Dodatkowo klopotow z af-em ze wzgledu na podwojny motorek AF mialo nie byc.
Dopoki mialem 400D to jakos dawala rade, po przesiadce na 40D musialem oddac do kalibracji bo wlasciwy obiekt lapal sie na koncowke ostrosci.
Zobacze jeszcze co bedzie sie dzialo jak go odbiore ba narazie jeszcze czekam.
Temat nadal aktualny, chetnie porownam sie z kims kto ma to szklo. Smialo, moja sztuka to raczej taka kiepawa (tak mi sie zdaje) wiec nikt depresji nie ryzykuje
minimalguy - Sob 10 Maj, 2008
paski27
On ma w stopce to szkło. Chyba to, bo macro nie ma w opisie.
P_M_ - Sob 10 Maj, 2008
komar_kzy napisał/a: | No wlasnie a taki zachwalany na serwisach i niby taki fajny i ostry na cropie. Dodatkowo klopotow z af-em ze wzgledu na podwojny motorek AF mialo nie byc. | Jaki podwojny motorek? Chyba raczej belkot marketingowy. "This lens incorporates a Dual Focus (DF) system that is designed to make the lens easy to hold during autofocusing..."
Cytat: | Dopoki mialem 400D to jakos dawala rade, po przesiadce na 40D musialem oddac do kalibracji bo wlasciwy obiekt lapal sie na koncowke ostrosci. | Norma.
Cytat: | Zobacze jeszcze co bedzie sie dzialo jak go odbiore ba narazie jeszcze czekam.
Temat nadal aktualny, chetnie porownam sie z kims kto ma to szklo. Smialo, moja sztuka to raczej taka kiepawa (tak mi sie zdaje) wiec nikt depresji nie ryzykuje |
Moze pokaz najpierw swoje dla zachety.
PS. Ja jeszcze nie mam tego szkla, ale jak go juz kupie (jesli kupie - alternatywa S17-70, tamron dla mnie nie istnieje), to obiecuje cos wstawic.
komar_kzy - Sob 10 Maj, 2008
Chodzi mi raczej o porownianie tych samych szkiel. Dwa rozne mi nic nie daja
W takim razie wrzucam swoje wypociny. Staralem sie wrzucac zdjecia na pelnej dziurze i na najkrotszej ogniskowej. Miniaturki prowadza do plikow RAW, wiec prosze sie nie przestraszyc
Wszystkie na f/2.8 od 24mm do 38mm - info w plikach
Jasper - Sob 24 Maj, 2008
komar_kzy napisał/a: | Dopoki mialem 400D to jakos dawala rade, po przesiadce na 40D musialem oddac do kalibracji bo wlasciwy obiekt lapal sie na koncowke ostrosci. |
Ślędzę ten wątek bo znajomy fotograf namówił mnie na ten obiektyw. Na mojej
( wprawdzie 450 więc gorszej od Twojej 40) zdjęciami , które robił ( głównie na ślubach) był zachwycony. Ale... inny znajomy przywiózł 5d z USA razem z Lka o tych samych parametrach i... lka z moim zdjecia swietne,ostre a z 5d kiepsko. Natomiast np. moj 50 1,4 nie ostrzy a na 5d rewelka. Pewnie kalibracja jakas potrzebna. Sory za brak ogonkow cos y klawiatura.
stultus - Sob 24 Maj, 2008
mam pytanie jak ta sigma sprawdza sie w kościele bo nie wiem co kupić sigme czy canona 85/1.8
ps. wiem ze to rózne obiektywy ale mam ślub kuzynki
Jasper - Sob 24 Maj, 2008
Z tego co się nauczyłem czytając różne posty tutaj to oba się przydadzą, ale jak pisałem wcześniej znajomy fotograf robił w kościele ( i poza) tą sigmą i 450 i był zadowolony.
MM - Sob 24 Maj, 2008
stultus napisał/a: | wiem ze to rózne obiektywy ale mam ślub kuzynki |
No to jest uzasadnienie
A chcesz robić zdjęcia "przypadkowe" z daleka czy będziesz głównym fotografem? No i jako masz aparat.
mam 350d + kit +ex430
nie bede głównym fotografem
MM - Sob 24 Maj, 2008
No to skoro masz Canona nie będę polecał Sigmy 24-70/2.8, którą uważam za średnio udaną a w to miejsce kup sobie doskonały 85/1.8. Mam kilka L-ek a ta stałka jest i tak moim najlepszym obiektywem.
tkosiada - Sob 24 Maj, 2008
w kosciele 2.8 to góra granica
uzytczne jest 1.6, 2.0
zdecydowanie 85/f1.8, beda ciekawe, ciasne kadry
zależy tylko czy masz zoom w nóżkach
wiem ale gdy bym kupił sigme to potembym zbierał tylko na 5d
( pierwszy pomysł to c85/1.8 +35/2 + 5d ale to tak za rok )
tkosiada - Sob 24 Maj, 2008
jak juz tak kombinujesz to:
daj sobie spokój z sigmą
propozycja: 50/1.4, 85/1.8 i na teraz i na przyszłe 5D, będzie super
coś szerokiego: tamron 17-35
35/2.0 niekoniecznie
czy mam racje prosze kolegów
to tak zrobiem teraz 85/1.8 lub 28/1.8 i zbieram na 5d
MM - Sob 24 Maj, 2008
tkosiada napisał/a: |
czy mam racje prosze kolegów |