|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Niskobudżetowa (do 300zl) lornetka do obserwacji ptaków
pawel1985 - Pią 06 Sty, 2017 Temat postu: Niskobudżetowa (do 300zl) lornetka do obserwacji ptaków Bardzo proszę o pomoc.
Chcę kupić żonie w prezencie na urodziny lornetkę (bądź lunetę), w celach - ornitologicznych.
Niestety nie mogę przeznaczyć na to zbyt dużo kasy, 300zł to absolutny max.
Nie jest pasjonatką do tego stopnia, że lornetki nie będzie wypuszczać z rąk, więc pewnie będzie ją używać przy wypadach w góry czy na działkę, które aż tak często nie są.
Jednak nie chcę, żeby to był też kompletny badziew, choć zdaję sobie sprawę, że za te pieniądze cudów oczekiwać nie można.
Żona ma urodziny 18 stycznia, więc czas ucieka.
Z góry dziękuję serdecznie, za każdą ewentualną radę.
Pozdrawiam serdecznie!
Paweł
goornik - Pią 06 Sty, 2017
Za 300 zł nie mam sumienia polecić Ci lunety, za 3000 już coś się znajdzie
A lornetka - jeśli żona nie ma super długich rzęs, polecam Carl Zeiss Jena 8x30. To bardzo dobra i solidna lornetka, przeżyje każdą chińską za 500 zł. W tym budżecie jest szansa coś znaleźć:
http://allegro.pl/lornetk...6107759271.html
http://allegro.pl/lornetk...83.html#thumb/3
[ Dodano: Pią 06 Sty, 2017 19:53 ]
albo ta?
http://www.ebay.pl/itm/Ca...X0AAOSwo4pYUqQr
jacek struski - Pią 06 Sty, 2017
Na prezent używana lornetka nie bardzo. Za 300 zł może Nikon aculon 8x42 nowa.
pawel1985 - Pią 06 Sty, 2017
Bardzo bardzo dziękuję za odpowiedź i za cenną radę!
Poczekam jeszcze do niedzieli, i jeśli nie dostanę jakiejś kontrpropozycji, zakupię Carl Zeiss Jena 8x30, bardzo mi się podoba, chociaż jestem kompletnym laikiem w temacie.
Jeszcze raz dziękuję!
Paweł
@Jacek - żona potrafi się cieszyć z każdego prezentu, tym bardziej że to będzie zrealizowane jedno z jej z mocno zakurzonych marzeń. Jeśli używany sprzęt jest w dobrym stanie, a lepszy jakościowo od czegoś za podobną cenę nowego, nie będę się wahał nad zakupem używanego.
Ale również dziękuję za podpowiedź!
pz
goornik - Pią 06 Sty, 2017
Tak, tak - ten Aculon od Nikona to jedyna rozsądna propozycja wśród lornetek nowych. Jena to klasyk na lata (ale też już z latami na karku). Optyka na plus dla Nikona, mechanika na plus dla Zeissa z Jeny
Soniak10 - Pią 06 Sty, 2017
pawel1985 napisał/a: | Jeśli używany sprzęt jest w dobrym stanie, a lepszy jakościowo od czegoś za podobną cenę nowego, nie będę się wahał nad zakupem używanego. |
I słusznie, ale zanim kupisz, przyjrzyj się tym przyrządom:
Delta Optical Discovery 8x40
Delta Optical Entry 8x40
Yukon Futurus 8x40
Praktica Discovery 10x42
Osobiście mam Deltę Forester II 10x42 i bardzo ją sobie chwalę. Myslę, że żona będzie zadowolona z każdej z powyższych. Jak na start, to moim zdaniem nic więcej nie potrzeba.
[ Dodano: Pią 06 Sty, 2017 21:25 ]
goornik napisał/a: | Jena to klasyk na lata |
W sumie słusznie, ale nie przesadzajmy z tym "sprzętem na lata" za 300 złotych. Idę o zakład, ze prędzej-czy-później pierwszy zakup i tak się znudzi i pojawi się pragnienie czegoś bardziej współczesnego. Dlatego na pierwszy zakup nie warto wydawać zbyt wiele kasy. Te 300 zł to, MZ, rozsądny poziom.
Abs - Pią 06 Sty, 2017
Kobiety nie kojarzą mi się z binofankami. Piszę intuicyjnie, no pewnie wyjątki są. Pawle zapewne znasz dobrze swoją żonę ale mimo wszystko przemyśl zakup... tak na wszelki wypadek...aby był trafiony. Mam na myśli kilka możliwości - nowa/używana oraz większa/mniejsza. Gdybym planował prezent dla własnej żony postawiłbym na nową i mniejszą. Z propozycji kolegów wybrałbym pewnie Nikona 8x42 choć lepsze byłyby parametry 8x32 (tutaj problem ceny) np. Levenhuk Karma Plus? (Nikon jest bardzo ok ale ta ostatnia nie wiem).
goornik - Sob 07 Sty, 2017
Soniak10 napisał/a: | Idę o zakład, ze prędzej-czy-później pierwszy zakup i tak się znudzi i pojawi się pragnienie czegoś bardziej współczesnego.
|
Nie ma żadnej przesady w pisaniu, że lornetka z Jeny to sprzęt na lata. Mój Deltrinem 8x30 pochodzi z roku 1980 (do ustalenia po numerze seryjnym) i mogę się założyć, że - o ile traktowany jak lornetka a nie kamień - przetrwa całą zgrzewkę plastikowych Delt czy Nikonów z najniższej półki cenowej (do 500 zł). Taki całkowicie metalowy "jeniacz" to naprawdę lornretka na lata, na dłuuuuugie lata.
Poza tym zgodzisz się, że odsprzedaż używnej Jeny w dobrym stanie może przynieść....zysk. Sprzedaż używanej plastikowej chińskiej lornetki przyniesie z pewnością stratę...
Soniak10 - Sob 07 Sty, 2017
goornik napisał/a: | lornetka z Jeny to sprzęt na lata |
Fizycznie TAK: ona rzeczywiście może wytrzymać lata, ale pamiętaj, że najsłabszym elementem tej układanki jest LUDZKA MENTALNOŚĆ! Nie wierzę, że za kilka lat jej nabywca nie będzie chciał czegoś bardziej współczesnego, np. chociażby jakieś dachówki ze średniej półki. Zresztą, idę o zakład, że ta twoja Jena, choć tyle wytrzymała, też nie jest jedyną lornetką, jaką do tej pory miałeś, prawda? I w tym sensie mówię, żeby nie przesadzać z tym "sprzętem na lata", OK?
Pozdrawiam.
Nie zgodzę się - cześć osób posiadających współczesne plastikowe chińczyki, z biegiem czasu chce "zaznać" lornetki z krwi i kości, czyli z metalu i szkła; nawet jeśli jej transmisja czy oddanie kolorów będą lekko retro...
Mojego "jeniacza" kupiłem właśnie niedawno, w listopadzie
Przejedź się starym Mercem z lat 80-tych to zrozumiesz o czym piszę. Używanie lornetek to coś znacznie więcej niż tylko suche parametry optyki. W TO sie wrasta....
RoboBat - Sob 07 Sty, 2017
Ja z uporem maniaka będę trwał przy swoim, że najlepszą niskobodżetową loretką jaką miałem w ręce jest Delta Optical Forest II 8x42 i każdemu z czystym sumieniem mogę ją polecić. Do ptaków jak najbardziej się nadaje. Jest to nowoczesna konstrukcja z szerokim polem widzenia i dużym odstępem źrenicy, co powoduje, że okularnicy nie muszą ściągać okularów aby przez nią popatrzeć. Ale. Zawsze jest jakieś ale. Nowa to koszt 440 zł. Używkę można i za 250 zł kupić. Ostatnio na olx prawie nówka sztuka poszła za 300zł. Czyli z odrobiną szczęścia zmieścisz się w budżecie.
jacek struski - Sob 07 Sty, 2017
Mam pytanie jak wrzucić zdjęcia na stronę i czy muszą mieć jakiś rozmiar.
Klikasz "odpowiedz" (a nie piszesz w okienku)
- klikasz w "przeglądaj" poniżej okna tekstowego
- wybierasz zdjęcie (jpg mniejszy niż 1024 x 1024)
- klikasz "dodaj załącznik"
- zdjęcie się ładuje
- klikasz "wyślij" co daje post z załącznikiem
RoboBat - Sob 07 Sty, 2017
Kolejny co ma problemy z fotkami. Pod okienkiem do wprowadzania tekstu jest napis załącz plik, a powyżej drobnym druczkem dozwolone rozszerzenia i rozmiary.
pawel1985 - Nie 08 Sty, 2017 Temat postu: Fantastyczne forum! :) Nie spodziewałem się, że dostanę tyle odpowiedzi!
Jest bardzo mile zaskoczony i szczęśliwy!
Dziękuję wszystkim za rady i poświęcony czas!
Wieczorem przeanalizuje wszystkie propozycje i wybiorę jedną z nich.
Dziękuję!
Paweł
Abs - Nie 08 Sty, 2017
No liczę, ze podzielisz się przemyśleniami. My tutaj lubimy lornetkowe dyskusje. W razie wątpliwości, nowych tropów - pytaj.
widoczek - Nie 08 Sty, 2017
Może od tej pory tylko Arek będzie odpowiadał na problemy z wrzucaniem fotek na forum. Już tyle razy go prosiliśmy o zmianę ale "jak grochem o ścianę"
goornik - Nie 08 Sty, 2017
Tak naprawdę nie ma problemów z wrzucaniem fotek - trzeba tylko postępować zgodnie z nazwami przycisków.
Faktem jest, że najwygodniej napisać post używając okienka "szybka odpowiedź" poniżej (jak to właśnie teraz czynię), a tu nie ma możliwości dodania zdjęć.
jacek struski - Nie 08 Sty, 2017
LO
[ Dodano: Nie 08 Sty, 2017 15:25 ]
lo
[ Dodano: Nie 08 Sty, 2017 15:26 ]
lo
[ Dodano: Nie 08 Sty, 2017 15:26 ]
zd
[ Dodano: Nie 08 Sty, 2017 15:32 ]
Zrobiłem zdjęcia Vga dopiero wskoczyły
RoboBat - Nie 08 Sty, 2017
Ta trójca to twój arsenał?
Nie cały.
RoboBat - Nie 08 Sty, 2017
Szukasz pretekstu do zakupu kolejnej , że niby dla żony he, he? A te o masz to się dla niej nie nadaja?
Uuuuu - ta zoomowata ma niewyczernione brzegi soczewek w okularach
Soniak10 - Nie 08 Sty, 2017
RoboBat napisał/a: | Szukasz pretekstu do zakupu kolejnej, że niby dla żony he, he? |
Z tym, że to nie jacek struski szuka lornetki dla żony
[ Dodano: Nie 08 Sty, 2017 20:56 ]
pawel1985 napisał/a: | Wieczorem przeanalizuje wszystkie propozycje i wybiorę jedną z nich. |
To weź jeszcze pod uwagę te dwie
Są mniejsze, bo o średnicy obiektywu 32 mm, i przez to mogą być poręczniejsze dla kobiety. Do dziennych obserwacji ptaków i innych zwierzaków aż za dobre.
Zoomowata ma wyczernione brzegi tylko światło tak pada sprawdzałem świecąc latarką.
jacek struski napisał/a: | Zoomowata ma wyczernione brzegi tylko światło tak pada sprawdzałem świecąc latarką. |
założymy się?
Ja bardziej używam lornetki do oglądania ptaków niż jej przyglądaniu się i szukania dziury w całym.Jesteś specjalistą to się znasz.Może kiedyś przyjadę na zlot optycznych to zabiorę lornetki.Może się spotkamy to się po wyżywasz na nich.
Willy - Nie 08 Sty, 2017
Jeżeli dla niewiasty, to zdecydowanie w moim przypadku (próbka 3 kobiet, żona i dwie córki) wygrała lornetka Nikon HGL 8x20, dachowa, ze względu na rozmiar.
Ale w całokształcie to 8x30 EII zdecydowanie pod względem urody i łatwości obserwacji oraz również wielkości.
Zdecydowanie wielkość ma znaczenie
widoczek - Nie 08 Sty, 2017
Coś dla żony https://www.amazon.com/dp...MDLC?th=1&psc=1
Marlut - Nie 08 Sty, 2017
Soniak10 napisał/a: |
To weź jeszcze pod uwagę te dwie
Są mniejsze, bo o średnicy obiektywu 32 mm, i przez to mogą być poręczniejsze dla kobiety. Do dziennych obserwacji ptaków i innych zwierzaków aż za dobre. | Pierwszy raz spotykam się z lornetką która jest za dobra. I to już za 300zł, fiu fiu.
pawel1985 - Pon 09 Sty, 2017
Moi Drodzy!
Daliście tyle podpowiedzi, że teraz mam twardy orzech do zgryzienia.
Jednak wczoraj miałem za mało czasu bez żony, żeby przeglądać oferty
Nie mniej jednak mam nadzieję, że dzisiaj wieczorem się uda!
Jeszcze raz Wam bardzo dziękuję!
pz
[ Dodano: Pon 16 Sty, 2017 18:39 ]
Zdecydowałem się
Dzisiaj przyszła, ale jeszcze nie miałem jej okazji przetestować, bo już ciemno, przed chwilą odebrałem.
Widać na niej ślady używania, mnóstwo przetarć, pokrowiec też trochę popruty, ale!
Bardzo mi się podoba! Nie miałem w życiu zbyt wiele lornetek, więc nie mam za bardzo porównania, ale ta jest rewelacyjna!
Za dwa dni podaruję ją żonie, wtedy też napiszę o jej odczuciach
Dziękuję wszystkim za pomoc!
[ Dodano: Pon 16 Sty, 2017 18:41 ]
Zakup!
[ Dodano: Pon 16 Sty, 2017 18:48 ]
Zdjęcie!
[ Dodano: Pon 16 Sty, 2017 18:52 ]
kolejna próba dodania zdjęcia
TomPL2 - Czw 19 Sty, 2017
Łomatko! Co to jest? Jakiś muzealny egzemplarz? I ci na to żona?!
Abs - Czw 19 Sty, 2017
Jena? Czekamy na opinię. Jesli optycznie i mechanicznie sprawna powinna cieszyć przez długie lata. Klasyki mają swój urok. Mam podobną i mimo wielu lat pozostały resztki niezwykłego fabrycznego zapachu. Lornetka jest nie do zdarcia.
PS. Post 2000 - jak ten czas leci.
goornik - Czw 19 Sty, 2017
Jakby żona marudziła to przyślij ją tutaj! A jak jej się spodoba, to rezerwujcie sobie miejsca na Festiwalu Optycznym! Oboje wpadniecie po uszy!
m-day - Czw 19 Sty, 2017
Powiedzcie mi proszę, czy takie coś z DDR, z lat 70-80(?) jest lepsze od np. Nikona Action EX 7X35 CF za 459,-? Bo jeśli nie jest lepsze, to po co to kupować? (pomijając nekrofilię)
Edit: w latach 72-75 mój Stary po jakiejś męskiej eskapadzie, przyniósł mi, knypkowi, takiego jakiegoś takiego Jeniacza. Jako mikrus, popatrzyłem trochę przez to i rozebrałem na 2 soczewki do rozpalania ognia. Do dziś zastanawiam się czy dobrze zrobiłem, ale chyba tak - dziewczynom się podobało ;P
pawel1985 - Pią 20 Sty, 2017 Temat postu: Prezent :) Żona jest zachwycona!
Od zawsze kręciły nas rzeczy, które mają swoją historię.
A ta lornetka wydaje się być zupełnie sprawna optyczno/mechanicznie.
Jest to Jeniacz z 1970 roku, więc już prawie 50 letni, ale naprawdę dobrze zachowany jak na swój wiek
Więc prezent bardzo się udał, dzięki Wam, moi Drodzy!
Bardzo dziękuję!
Paweł
goornik - Pią 20 Sty, 2017 Temat postu: Re: Prezent :)
pawel1985 napisał/a: | Żona jest zachwycona!
Od zawsze kręciły nas rzeczy, które mają swoją historię.
A ta lornetka wydaje się być zupełnie sprawna optyczno/mechanicznie.
Jest to Jeniacz z 1970 roku, więc już prawie 50 letni, ale naprawdę dobrze zachowany jak na swój wiek
Więc prezent bardzo się udał, dzięki Wam, moi Drodzy!
Bardzo dziękuję!
Paweł |
Miło nam, że pomogliśmy.
może z biegiem czasu wartoby odkurzyć optykę (poprawi się kontrast obrazu i praca pod światło). Poza tym, jesli kiedyś wyrwie Ci się krzyknąć na żone "stara!", a ona się oburzy, zawsze możesz powiedzieć: "to nie do Ciebie, to do lornetki"
To co, Pawle? teraz doradzamy coś dla Ciebie?
[ Dodano: Pią 20 Sty, 2017 11:41 ]
m-day napisał/a: | Powiedzcie mi proszę, czy takie coś z DDR, z lat 70-80(?) jest lepsze od np. Nikona Action EX 7X35 CF za 459,-? Bo jeśli nie jest lepsze, to po co to kupować? (pomijając nekrofilię)
Edit: w latach 72-75 mój Stary po jakiejś męskiej eskapadzie, przyniósł mi, knypkowi, takiego jakiegoś takiego Jeniacza. Jako mikrus, popatrzyłem trochę przez to i rozebrałem na 2 soczewki do rozpalania ognia. Do dziś zastanawiam się czy dobrze zrobiłem, ale chyba tak - dziewczynom się podobało ;P |
Przewagi jeniacza:
- bardziej uniwersalne parametry 8x30 niż 7x35
- mechanicznie to przepaść. Taka wielka, głęboka przepaść - nie do przejścia
- transmisję jeniacza z powłokiami T3M (multi-coated wygrawerowane na pryzmatach) będzie jak sądzę lepsza od współczesnego Actiona EX. I z roku na rok ta przewaga będzie rosła
- trzymanie, a nawet wzrost wartości
- jeniacz to jednak metalowa lornetka europejskiego, renomowanego producenta. Action to plastikowa lornetka z Chin....
Przewagi Actiona:
- większe pole (choc na brzegu "ostrość" jest raczej umowna)
- wodoszczelność
- nowość/gwarancja
- większe odsunięcie źrenicy.
Szukaj jeniacza z powłokami wielowarstwowymi Zakochasz się w niej...
m-day - Pią 20 Sty, 2017 Temat postu: Re: Prezent :)
goornik napisał/a: |
Szukaj jeniacza z powłokami wielowarstwowymi Zakochasz się w niej... |
No i masz babo placek
Znowu mam cel
Dzięki za uświadomienie, bo to jakoś tak samo z siebie nie wynika, nawet jak się forum czyta.
aveks - Sob 21 Sty, 2017
ja kupiłem kandara 32x42 -powiększenie faktyczne około 11,5 cena chyba ze 70zł bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, aż podkusiło mni kupić kolejnego kandara 10-80x90 i tu już zupełna klapa - obecnie przerobiłem na lunetke, jedyne co z tego mam to powiekszenie około 22razy (bede kratery chciał ogladac jak niebedzie chmur)
10-12 razy to prawdopodobnie powiekszenia w sam raz do ogólnych zastosowań.
|
|