|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Sigma 17-50 2.8 i jakie body do 4200
andi82 - Nie 08 Sty, 2017 Temat postu: Sigma 17-50 2.8 i jakie body do 4200 Witam.
Jestem na etapie kupna nowego sprzętu.
Na razie będzie to jeden obiektyw czyli w/w sigma i teraz zaczynają się schody.
Zastanawiam się nad
Nikon d5300
Pentax K-S2
A może jakiś Canon, Sony?
Zależy mi na szybkim i dobrym af nawet w gorszym swietle i w miarę użytkowym ISO do 3200.
Istotny jest też wygodny grip i ruchomy ekran LCD.
Poprzednim sprzętem był Olek e410 z 2 kitami.
Przeczytałem dużo testów i sam nie wiem już co wybrać.
Pstrykal będę głównie dzieciaki , imprezy domowe, szkolne, przedszkolne.
Proszę Was o pomoc w wyborze puszki.
Pozdrawiam Andrzej
Dżozef - Nie 08 Sty, 2017
EOS 650D + Sigma 18-50 f2,8 EX i połowa kasy Ci jeszcze zostanie.
Będę to wkrótce sprzedawał z powodu 6D
andi82 - Nie 08 Sty, 2017
Ale on na wysokie szumy. Kręci mnie pentax ale chciałbym żeby się wypowiedzieli urzytkownicy poszczególnych systemów albo właściciele w/w body.
Wojmistrz - Czw 12 Sty, 2017
andi82 napisał/a: | Ale on na wysokie szumy. | A w jakim zakresie patrzysz? Przy ISO 3200, mało które APS-C nie szumi, ale fakt, wolałbym takiego K-3II niż 650D, bo to nie ta klasa sprzętu. Korpus kosztuje niespełna 4000zł.
Dżozef - Czw 12 Sty, 2017
Odkąd Canon umożliwił obróbkę RAW z C650D w nowym DPP4 szumy przy 3200iso są pomijalne. Nawet 6400 da się wykorzystać, no ale wiadomo z Sigmą zawsze szumy są większe w cieniach.
Nie ma jeszcze bezszumowych lustrzanek dla "nie idiotów" i żaden korpus nie pomoże jak nie ma światła i dobrego szkła. A ten śmieszny popęd do korpusów które masakrują obrazek silną obróbką jest głupi, korzystniej jest zrobić to samemu niż potem "odkręcać" fantazję korpusowego stylu
andi82 - Czw 12 Sty, 2017
Moi drodzy.
Trafił nie się Nikon d7100 nowy za 3020 zł i go kupiłem. Na razie mam kita 18-55 vr od kumpla. Teraz zastanawiam się nad tym czy kupować sigme czy coś innego.
Pozdrawiam
DarkRaptor - Czw 12 Sty, 2017
7100 to bardzo fajny korpus. Sigma 17-50 byłaby fajną podstawą pod format DX, dookoła której możesz budować resztę szklarni. Chyba, że będziesz planować kiedyś przejście na pełną klatkę, wtedy kompletuj szkła też pod tym kątem.
andi82 - Czw 12 Sty, 2017
Myślę że kiedyś na pewno będzie pełna klatka. Na razie muszę opanować ten korpus. Sigme kupię w przyszłym tygodniu i może jakaś stakeczke 😀 Podpowie ktoś jak włączyć pojedynczy punkt af? I co to są za tryby s, cl, CH i q
[ Dodano: Czw 12 Sty, 2017 13:17 ]
Jednak czytanie instrukcji nie boli 😀
Już wiem 😀
|
|