forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - dobry aparat kieszonkowy (np Canon G9 czy Nikon P60)

Luca84 - Pią 09 Maj, 2008
Temat postu: dobry aparat kieszonkowy (np Canon G9 czy Nikon P60)
planuję zakup aparatu na dniach, trudno się na coś zdecydować dlatego potrzebuję porady. zależy mi na tym żeby:

- był mały. doszedłem do wniosku że chciałbym aparat który mieści się w kieszeni bo zależy mi tam żebym często mógł go mieć pod ręką
- współpracował z Mac OS X - zapewne większość (jeśli nie wszystkie) współpracują, ale być może któreś lepiej a któreś gorzej
- robił możliwie dobrej jakości filmy video

szukałem trochę informacji w sieci i z tego co znalazłem wynika że ciekawą propocyzją jest Canon G9. zastanawiam się jednak, czy na pewno warto w moim przypadku inwestować ok 1500 zł, może lepiej jednak kupić coś tańszego?

nie mam właściwie doświadczenia - ale planuję je zdobyć :)
chciałbym kupić apatat który będzie dobry także za jakiś czas, nie tylko wystarczający dla początkującego

rafalg - Pią 09 Maj, 2008
Temat postu: Re: dobry aparat kieszonkowy (Canon G9?)
Luca84 napisał/a:
planuję zakup aparatu na dniach, trudno się na coś zdecydować dlatego potrzebuję porady. zależy mi na tym żeby:

- był mały. doszedłem do wniosku że chciałbym aparat który mieści się w kieszeni bo zależy mi tam żebym często mógł go mieć pod ręką
- współpracował z Mac OS X - zapewne większość (jeśli nie wszystkie) współpracują, ale być może któreś lepiej a któreś gorzej
- robił możliwie dobrej jakości filmy video

szukałem trochę informacji w sieci i z tego co znalazłem wynika że ciekawą propocyzją jest Canon G9. zastanawiam się jednak, czy na pewno warto w moim przypadku inwestować ok 1500 zł, może lepiej jednak kupić coś tańszego?

nie mam właściwie doświadczenia - ale planuję je zdobyć :)
chciałbym kupić apatat który będzie dobry także za jakiś czas, nie tylko wystarczający dla początkującego

Jak planujesz zdobyć doświadczenie i się rozwijać to raczej nie kupuj czegoś tańszego tylko właśnie G9, od razu masz dobry a nawet bardzo dobry kompakt na którym można się wiele nauczyć. A potem zakupujesz lustro i G9 zostaje jak ulał do sytuacji kiedy nie można zabrać całego sprzętu. Poprostu masz takie koło ratunkowe i zdjęcia z niego będą naprawdę niezłe.

h.s. - Sob 10 Maj, 2008

Weź też pod uwagę Canona A650IS, ten sam obiektyw, ta sama matryca, słabsza obudowa i nie robi RAWów. Za to tańszy
sluuurp - Sob 10 Maj, 2008

Ja polecam aparat, który robi oprócz JPEG w formacie RAW. Dużo można sie nauczyć i jest większa swoboda przy obróbce.
Jeżeli potrzebujesz mały to Canon G9 idealnie sie nadaje.

Luca84 - Sro 14 Maj, 2008

dziękuję bardzo za opinie

rozmawiałem jednak ostatnio z kimś, kto namawiał mnie na coś tańszego i zaproponował Nikon CoolPix P60 - http://optyczne.pl/609-Nikon_Coolpix_P60-specyfikacja_aparatu.html - czy ktoś coś wie na temat tego modelu?

P_M_ - Sro 14 Maj, 2008

Luca84 napisał/a:
dziękuję bardzo za opinie

rozmawiałem jednak ostatnio z kimś, kto namawiał mnie na coś tańszego i zaproponował Nikon CoolPix P60 - http://optyczne.pl/609-Nikon_Coolpix_P60-specyfikacja_aparatu.html - czy ktoś coś wie na temat tego modelu?

Nikon nie produkuje dobrych kompaktow.
Zainteresuj sie raczej canonem. A720IS to bardzo dobry wybor. Ewentualnie fuji f50fd.
Poogladaj sample w sieci i sam ocen.

Luca84 - Czw 15 Maj, 2008

dzięki

jakoś Canony rzeczywiście mnie najbardziej interesują i w tej chwili najbardziej optymalny wydaje mi się Canon IXUS 950 (stosunkowo tani i ma dobre opinie)

podoba mi się też ten Fujifilm F50FD - Canon A720IS jest już trochę większy - wciąż mały, ale na pewno mniej wygodny do noszenia w kieszeni

[ Dodano: Sob 24 Maj, 2008 17:25 ]
no więc zdecydowałem się i przed chwilą zakupiłem FUJI F50FD (w drodze po Canon'a A720IS :P )
utargowałem stówę w Media Markt i wziąłem go za 900 - wiem że można taniej, ale nie mogłem już czekać dłużej

dzięki wszystkim wypowiadającym się za pomoc :wink: