|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Lornetka do obserwacji ptaków (500-600 zł)
filipdm - Pią 13 Sty, 2017 Temat postu: Lornetka do obserwacji ptaków (500-600 zł) Witam wszystkich serdecznie,
Poszukuję lornetki do obserwacji ptaków dla mojej dziewczyny w cenie około 500-600 max.
Aktualnie posiadamy starą Tento 10x50. Chcemy kupić coś w miarę dobrego i zdecydowanie poręczniejszego.
Generalnie już wiem, że na jednej lornetce się nie skończy. Teraz chcę kupić coś co uzupełni się z Tento. W odległej przyszłości dokupię jeszcze coś innego. (10x42, 10x50?)
W tej chwili szukam czegoś poręcznego do obserwacji ptaków na spacerach i wyjściach z psem do lasu. Lornetka ma być głownie dla dziewczyny (dla mnie też trochę).
Moje wstępne typy:
Vortex Raptor 8,5x32
Kowa Lornetka 8x30 YF
Nikon Prostaff 7s 8x30
Ecotone KAMAKURA QD-7 8x28
Czy któraś z tych lornetek ma zdecydowaną przewagę nad pozostałymi?
Nikon i Ecotone mniejsze, łatwiej schować w kieszeni. Vortex i Kowa trochę cięższe i większe, ale za to szersze pole. Nie wiem jak optycznie?
Z góry dzięki za porady.
.
goornik - Pią 13 Sty, 2017
Prostaff 7s był tu na optyczne testowany i wypadł bardzo dobrze, osobiście też go często miałem przy oku i w wrażenia są bardzo pozytywne. Nie dorównuje wprawdzie Monarchowi 7, ale to przecież pół ceny....
http://www.optyczne.pl/28...ff_7s_8x30.html
Dobry, bezpieczny zakup
Marlut - Pią 13 Sty, 2017
Miałem Ecotone 8x28 właśnie jako sprzęt kieszonkowy, typu zawsze przy sobie na wypadek gdyby było coś do obejrzenia. To fajna lornetka ale raczej nie do lasu ze względu na małe pole widzenia i jasność. Mój typ dla dziewczyny to Vortex albo Kowa, obie są dość małe, lekkie i przyzwoite optycznie.
Vortex przy powiększeniu 8,5 ma pole 7,4°
Kowa przy 8x dobre 7,5°
Nikon przy 8x marniutkie 6,5°
Ecotone 8x i 6°
filipdm - Pią 13 Sty, 2017
Czy optycznie Raptor jest lepszy niż Prostaff 7s? Cena Raptora też 200 zł niższa.
Marlut - Pią 13 Sty, 2017
Przeczytaj ten wątek:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=29363
widoczek - Pią 13 Sty, 2017
Z tej grupy postawiłbym na Kowę
|
|