|
forum.optyczne.pl
|
 |
Filmowanie cyfrowe - Możliwości oraz wartość kamery Sony Handycam.
Matpol7 - Pon 16 Sty, 2017 Temat postu: Możliwości oraz wartość kamery Sony Handycam. Witam. Jestem posiadaczem kamery Sony HDR-CX505VE. I tu nasuwa się pytanie, jak w stosunku do lustrzanek, bezlusterkowców (zarówno tych amatorskich jak i półprofesjonalnych)
nagrywa ta kamera? Już odpowiadam na zapewne nasuwające się wszystkim pytanie "dlaczego nie sprawdzę tego sam"? A no dlatego, że już sprawdzałem i doszedłem do wniosku, że nagrywa całkiem przyzwoicie twarze (vlogi itp.) ale już w innym segmencie wypada gorzej. Ale obawiam się, że coś robię może źle, a może jest jakiś problem z kamerą?
Ponadto chciałbym się dowiedzieć ile taka kamera może być warta aktualnie?
Wojmistrz - Pon 16 Sty, 2017
Jeśli ci wystarcza, to nie ma o czym pisać, ale trzeba pamiętać, że ręczna mała kamerka ma inny poziom szumów, inną głębię ostrości, inne kontrasty, zafarby, kodowanie, zakres i dynamikę tonalną, itp... Jest nieporównywalna do kamer wielkoprzetwornikowych. W filmie najważniejsza jest historia, którą chcesz opowiedzieć, a rejestrator to sprawa mniej ważna, ale z drugiej strony, kamerą z dużym przetwornikiem możesz osiągnąć pewne zamierzone efekty, np przebitka w płytkiej głębi, gdzie takim handcamem się do tego nawet nie zbliżysz. Do tego dochodzi jeszcze tzw filmlook, który można uzyskać odpowiednim oprogramowaniem, zmieniającym parametry nagrania przed zapisem, a ten np skupia się na najwyższej dynamice tonalnej, a praktycznie pomija informacje o kolorach. Zobacz sobie porównania nagrań z wykorzystaniem różnych rodzajów LOG i następnie koloryzowaniem filmu z tablicą LUT.
Co do wartości, dla mnie jest warta nie więcej niż £104
Matpol7 - Wto 17 Sty, 2017
A jakie polecacie oprogramowania do obróbki filmów? Tylko musi być darmowe i na Windowsa
Wojmistrz - Wto 17 Sty, 2017
Resolve o ile masz dobrą mocną kartę graficzną.
|
|