|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Szeroki kąt do Canon 70D
Tomash - Pią 27 Sty, 2017 Temat postu: Szeroki kąt do Canon 70D Witam,
Poczytałem kilka tematów na forum odnośnie szerokich szkieł pod APS-C i wynika z tego, że dużo forumowiczów stawia na Canon EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM, ale ja chciałbym się dowiedzieć od Was czy moja propozycja będzie równie dobra Chyba, że mnie skierujecie na zupełnie co innego ?
Przeczytałem test Canon EF 16-35 mm f/4L IS USM i nie ukrywam, że bardzo mi się podoba ta propozycja. Teraz kilka pytań ?
1. Czy jest w ogóle sens kupna takiego szkła pod APS-C ?
2. Czy jest sens tyle dopłacać do "elki"w stosunku do C 10-22 ?
ryszardo - Pią 27 Sty, 2017
16-35 L IS to dość kontrowersyjny wybór do 70D. Obiektyw drogi, zakres ogniskowych niewielki, a maksymalny kąt widzenia niewiele większy, niż podstawowego 18-55.
Jeśli zależy Ci tylko na trochę większym polu widzenia (nie wiem czym teraz fotografujesz, ale zakładam, że czymś o minimalnej ogniskowej 18 mm), to możesz rozważyć 15-85 IS USM. Na pewno będzie o wiele praktyczniejszy na APS-C od 16-35.
10-22 na APS-C to właśnie odpowiednik zakresu 16-35 mm na "pełnej klatce".Ta konstrukcja ma już swoje lata, nie ma stałej jasności i stabilizacji, ale to ciągle dobry obiektyw.
Poza tym jest jeszcze kilka innych opcji do rozważenia. Na przykład mały, tani i naprawdę niezły optycznie 10-18 IS STM i mnóstwo różnych propozycji od innych producentów (Sigma, Tokina, Tamron). Pytanie, jakie masz wymagania odnośnie zakresu ogniskowych, jasności, osiągów optycznych, jakości wykonania, masy? Bez takich informacji ciężko cokolwiek polecić.
Tomash - Pią 27 Sty, 2017
Fakt, zapomniałem podać jakim obiektywem fotografuję. Jest to Canon EF 24-105 mm f/4L IS USM. Póki co przy moich zastosowaniach wystarcza, ale coraz bardziej denerwuje mnie to, że nie mogę nim szerzej ująć to co chcę sfotografować :/
Nowe szkło chciałbym nabyć pod kątem fotografii krajobrazowej. Zdecydowanie w tym chciałbym się ukierunkować i do tego potrzebny jest słoik z lepszymi parametrami niż mam dotychczas.
Nie ukrywam, że zależy mi na jakości zarówno samej konstrukcji obiektywu jak i jakości zdjęć. Jasność hmmm wiadomo, że chciałbym coś w okolicach 2.8, ale za tym idzie i cena. Masa nie ma większego znaczenia, bo w większości zdjęcia krajobrazowe będę robił na statywie , tak myślę, że w większości
Brałem również pod uwagę Tokina AT-X PRO SD 14-20 mm f/2 (IF) DX, ale szczerze to miałem nigdy do czynienia z obiektywami tej firmy, więc nie wiem czy to sprzęt na miarę.
ryszardo - Pią 27 Sty, 2017
To znacząco zmienia postać rzeczy.
Ogólnie jeśli nie zamierzasz w najbliższym czasie zmieniać aparatu na coś z większą matrycą, to nie widzę powodu, żeby brać 16-35.
Zastanawiałbym się nad wspomnianym Canonem 10-22 lub Sigmą 10-20 mm f/3.5 EX DC HSM, jeśli chcesz trochę lepsze światło. Obiektywy z serii EX z którymi miałem do czynienia były wykonane solidnie, ale jednak trochę gorzej niż seria Art Sigmy lub L Canona.
Dodatkową zaletą 10-22 USM będzie taka sama średnica filtra, jak 24-105 (mnie różne średnice we wszystkich obiektywach strasznie wkurzają). Opcji jest oczywiście sporo więcej, ale te są moim zdaniem najciekawsze.
Tokiny mają bardzo dobrą reputację, jeśli chodzi o jakość wykonania, ale osobistych doświadczeń z nimi nie mam.
Tomash - Sob 28 Sty, 2017
Aparatu w najbliższym czasie nie zamierzam zmieniać
Właśnie to samo sobie pomyślałem o średnicach filtrów, bo mam już jeden filtr (polaryzacyjny) zakupiony na 77, a z tego co widzę to proponowana przez Ciebie Sigma, jak i wspomniana przeze mnie Tokina mają średnicę 82...
Żebym wiedział, że takie będą rozterki przy APS-C to był zbierał na pełną klatkę nie ma to jak brak wiedzy w danym temacie.
ryszardo - Sob 28 Sty, 2017
No to pozostaje jeszcze jedno pytanie: kiedy chcesz dokonać zakupu?
Jeśli nie goni Cię czas, to polecam przetestować samemu różne opcje. Możesz na przykład wybrać się na jedną z tych imprez:
http://www.optyczne.pl/10...l_Optyczny.html
Jedna z lepszych możliwości sprawdzenia sprzętu przed zakupem, a przy okazji dobrze spędzony czas
witkot - Sob 28 Sty, 2017
Osobiście co mogę podpowiedzieć to kupowanie za duża kasę 16-35 po aps-c nie ma sensu skoro 10-22 jest świetnym obiektywem.
Mam 10-22 od kilku dobrych lat i mogę powiedzieć że zrobiłem nim wiele ciekawych zdjęć( zerknij do mojej galerii -większość szerokich kątów to z 10-22).
Dopiero od kilku miesięcy mam 16-35 po FF i mogę stwierdzić że nie widzę znaczącej różnicy pomiędzy tymi szkłami.
Tomash - Pon 30 Sty, 2017
ryszardo napisał/a: | No to pozostaje jeszcze jedno pytanie: kiedy chcesz dokonać zakupu?
Jeśli nie goni Cię czas, to polecam przetestować samemu różne opcje. Możesz na przykład wybrać się na jedną z tych imprez:
http://www.optyczne.pl/10...l_Optyczny.html
Jedna z lepszych możliwości sprawdzenia sprzętu przed zakupem, a przy okazji dobrze spędzony czas |
Zakup nie jest może jakiś pilny, ale nie ukrywam, że chciałbym go nabyć, tak myślę do końca czerwca tego roku, jeszcze przed moim długim urlopem. Lecz wiadomo jak to jest z planami Jednak opcja sprawdzenia sprzętu to dobra rzecz, tylko niestety nie będę się mógł wstrzelić w terminy proponowanych przez Ciebie imprez, choć nie ukrywam, że zapowiadają się zacnie
@witkot, fotki w Twojej galerii są świetne, jeśli takie będę mógł robić tym C 10-22 to jestem prawie zdecydowany,ale.... chciałbym, żeby ktoś się wypowiedział na temat konkurencyjnych szkieł Tamron, Sigma, Tokina ? oczywiście parametrami zbliżonymi do C 10-22 o ile takie istnieją.
komor - Sro 01 Lut, 2017
Tomash napisał/a: | chciałbym, żeby ktoś się wypowiedział na temat konkurencyjnych szkieł Tamron, Sigma, Tokina ? |
A spojrzysz jeden temat wyżej od Twojego?
obiektyw szerokokątny do Canon EOS 750D
Tomash - Sro 01 Lut, 2017
komor napisał/a: | Tomash napisał/a: | chciałbym, żeby ktoś się wypowiedział na temat konkurencyjnych szkieł Tamron, Sigma, Tokina ? |
A spojrzysz jeden temat wyżej od Twojego? |
Już tam byłem i przeczytałem, ale jest tylko wzmianka o Sigmie 10-20 F3,5.
Przeczytałem już o tym szkle i nie pasuje mi parę rzeczy... np. brak możliwości nakręcenia filtrów.
Masz jakieś opinie na temat Tamrona, Tokiny, Nikkora ??
PDamian - Sro 01 Lut, 2017
https://www.dxomark.com/L...6_1011_871_1011
https://www.dxomark.com/L...5_1011_756_1011
muzyk - Czw 02 Lut, 2017
Tomash napisał/a: | Chyba, że mnie skierujecie na zupełnie co innego ?
|
Moim zdaniem, Tokina 11-16 2.8II albo 11-20 2.8 jest całkiem niezłym wyborem nie tylko do szerokich "krajobrazów", ale i niekonwencjonalnych kadrów przy tym ze światłem 2.8.
Zobacz test 11-20(klik)
Poza tym, 11-20 2.8 nie jest bardzo drogim szkłem. Za ok 2300 zł jest Twój.
komor - Czw 02 Lut, 2017
Tomash napisał/a: | Przeczytałem już o tym szkle i nie pasuje mi parę rzeczy... np. brak możliwości nakręcenia filtrów. |
Na Sigmę 10-20 można nakręcać filtry.
muzyk napisał/a: | ale i niekonwencjonalnych kadrów przy tym ze światłem 2.8 |
Wolę o 1 mm szerszy kadr.
muzyk - Pią 03 Lut, 2017
komor napisał/a: | Wolę o 1 mm szerszy kadr. |
To już lepiej Sigma 8-16
Tomash - Czw 09 Lut, 2017
[quote="komor"] Tomash napisał/a: | Przeczytałem już o tym szkle i nie pasuje mi parę rzeczy... np. brak możliwości nakręcenia filtrów. |
Na Sigmę 10-20 można nakręcać filtry.
Fakt mój błąd, musiałem przeczytać test innego obiektywu....
Przeczytałem na stronie newsa, że Tamron ma zamiar wypuścić pod APSC szkiełko Tamron 10-24 mm f/3.5-4.5 Di II VC HLD , więc póki co wstrzymam się z bólami i poczekam na jakieś testy
|
|