forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Szeroki kąt - jaki aparat + obiektyw ?

amator_foto - Pon 30 Sty, 2017
Temat postu: Szeroki kąt - jaki aparat + obiektyw ?
Witajcie forumowicze,

Właśnie wróciłem z tygodniowego urlopu i miałem okazję pobawić się Sony A3000 z kitowym obiektywem. Zdjęcia jak na amatorskie oko całkiem całkiem, przyznam szczerze, że miałem dużo frajdy z obcowania z tym sprzętem mimo bardzo słabego ekranu i wizjera. Jako dzieciak trochę fotografią się interesowałem więc możliwe, że coś się przebudziło we mnie. Mam mega skromny budżet bo wypad mnie spłukał a dwie następne wypłaty już praktycznie wydane więc co byście mogli poradzić do max 900 zł. Interesuje mnie/interesować będzie głównie fotografia uliczna, ludzie na eventach, pomieszczenia. Potrzebuję do tego obiektywu szerokokątnego. Znalazłem do 400zł obiektyw Samyang 8mm f/3.5 - na zdjęciach podglądowych prezentował się super, co o nim myślicie ? I do tego jakieś taniuśkie body np. martwego już samsunga nx 1100 czy panasonic lumix g3 też do dorwania w granicy 400 złotych. Wiadomo do tego adapter. Nie wiem w jaki system warto pójść przy szerokim kącie. Jeśli załapię bakcyla to prawdopodobnie wymienię/zainwestuję w sprzęt ale na dzień dzisiejszy chciałbym się pobawić i popróbować, zamykając się w tym moim skromnym budżecie. Za opinie i dobre rady serdecznie Wam dziękuję !

TOUAREG - Pon 30 Sty, 2017

Panas g3 ma starą (moim zdaniem dopiero "6" warta jest zakupu) matrycę i w pomieszczeniach bez błyskania (a to już nie to)/ doświetlania nie da rady, Samsung ma zdaje się nowszy sensor, z wyższym użytecznym iso.
Co do Samyang"a 8mm to fisheye - kuszące zniekształcenia, co kto lubi, ale do streeta zdecydowanie coś dłuższego - ekwiwalent 24-28-35, a nawet 50mm :-)

TS - Pon 30 Sty, 2017

W tym budżecie to brałbym jakieś bezlustro z kitowym szkłem, w którym szeroki kąt też przecież jest, a jak już ten bakcyl chwyci to wtedy dokupiłbym obiektyw.
Aleks78 - Wto 31 Sty, 2017

Jeśli szukamy na rynku wtórnym jakiegos sprzętu używanego to ważne, żeby marka była na rynku ze względu na ewentualny serwis, albo możliwość dokupienia akcesoriów. Lumixy nawet starsze są godne uwagi. Samsunga raczej wykluczyłbym z poszukiwań.