|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Bezlustrzankowiec dla początkującego (do 2500 PLN)
cezarymackowski - Wto 31 Sty, 2017 Temat postu: Bezlustrzankowiec dla początkującego (do 2500 PLN) Witam wszystkich,
chciałbym doradzić się w wyborze aparatu bezlusterkowego. Aparatu będę używać głównie do robienia zdjęć ulicznych (często z słabym oświetleniem, ale nie tylko) oraz od czasu do czasu nagrania filmu. Zastanawiałem się nad Sony A6000 i Panasonic Lumix GX7. Z tego co czytałem to oba aparaty są dobre. Jeśli miałbym kupywać, któregoś z nich to brałbym same body (body Sony i Lumix są za 2200 zł) i do tego dokupił jakiś obiektyw. Czy może jednak lepiej kupić opcję z obiektywami (Sony 16-50mm | Lumix 14-42mm). Jakie jest wasze zdanie w tym temacie? Jeśli macie jakieś inne propozycje do max 2500 zł z obiektywem to proszę o ich wskazanie. Od razu mówię, że lustrzanki odrzucają mnie ze względu na gabaryty.
Mam nadzieję, że któryś z użytkowników pomoże mi w wyborze odpowiedniego aparatu . Z góry dziękuję bardzo
PDamian - Wto 31 Sty, 2017
cezarymackowski napisał/a: | Bezlustrzankowiec dla początkującego (do 2500 PLN)
jeśli miałbym kupywać, któregoś z nich to brałbym same body (body Sony i Lumix są za 2200 zł) i do tego dokupił jakiś obiektyw. |
-dokupił jakiś obiektyw za 300zł?
cezarymackowski - Wto 31 Sty, 2017
Myślałem wtedy, żeby trochę zwiększyć budżet, ale wolałbym jednak kupić któryś z tych aparatów z dołączanymi obiektywami. Jakieś sugestie dotyczące tych aparatów? Ewentualnie gdybyście mogli podać jakiś inny i lepszy aparat do tych 2500 zł (jeśli są w tej cenie).
PDamian - Wto 31 Sty, 2017
A6000 -to lepszy aparat,
ale do GX7 jest dodawany lepszy obiektyw.
Pomyśl o http://www.optyczne.pl/28..._DMC-LX100.html
cezarymackowski - Sro 01 Lut, 2017
Jeśli mógłbyś to wyjaśnij czym wyróżnia się na tle dwóch pozostałych. Który z tych trzech byś wybrał? Tak jak mówiłem zależy mi głównie na jakości zdjęć. Robiłbym głównie zdjęcia krajobrazów i typowo streetowe. Przekonuje mnie do siebie Sony, ponieważ szybki autofocus i duża ilość zdjęć w serii może odrobinę pomóc w ujęciu niektórych zjawisk. Często korzystałbym z naświetlania, żeby wydobyć obraz w słabym oświetleniu (zdjęcia uliczek itp.). Od czasu do czasu nagrałbym jakiś film. Jakie jest Twoje zdanie w tym temacie?
|
|