|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Zestaw do fotografii ślubnej za 13 000 zł
tomsoh9029 - Pon 06 Lut, 2017 Temat postu: Zestaw do fotografii ślubnej za 13 000 zł Chciałbym poprosić o pomoc w dobraniu zestawu do fotografii. Zestaw służył będzie w przyszłości głównie do fotografii ślubnej (od przygotowań, przez samo wesele aż po plener).
Zestaw powinien zawierać:
- body - FF (obojętnie jaki system - zaufam praktykom),
- przynajmniej 2 obiektywy - myślę o jasnej stałce <= 50mm, a dodatkowo coś powyżej 100mm (tutaj też chciałbym usłyszeć głos praktyków),
- lampa błyskowa,
- torba,
- statyw,
- dodatkowe niezbędne akcesoria.
Programy do obróbki będę organizował osobno.
Moje doświadczenie - fotografia amatorska, parę lat cykania APS-C. Pentax K-X, kit 18-55,50-200, Helios 44M-4, Pentax SMC A f/2 50mm; Canon 450D + 18-55, okazyjnie pełne klatki Nd3...
Proszę o rzeczowe treściwe wypowiedzi na temat. Mam zamiar zbudować zestaw, który posłuży mi przez najbliższych parę lat, a w przyszłości pozwoli rozbudować system.
Usjwo - Pon 06 Lut, 2017
Zaraz sie zacznie...
... wiec zaczne ja
Najpierw musisz wybrac czy C czy N.
Jak juz wybrales to juz wiesz ze C jest lepszy
Tak wiec w C, body 5Dmk3 bedzie wyborem, ktory nie zrujnuje budzetu, a wystarczy z zapasem.
Szkla (jezeli dwa) to 24-70 i 70-200, no i po budzecie.
Jak
Cytat: | myślę o jasnej stałce <= 50mm |
to 24f/1,4, tylko co dalej? Dwie stalki to za malo, chyba ze masz dusze artysty
To tyle w C, koledzy od N zaraz wykaza moja niewiedze
PDamian - Pon 06 Lut, 2017
No to się zaczęło.
Tutejszyn - Pon 06 Lut, 2017
Ja bym kupił dwa tańsze aparaty z matrycą Dx, dwie lampy, jasny obiektyw 10-20mm, jasny 17-50mm i jasny 70-200. Być może trzeba by trochę dołożyć do budżetu...
komor - Pon 06 Lut, 2017
A ja kupiłbym jeden FX, na literkę C lub N, to już zależy co kto lubi. Skoro tomsoh9029 ma już doświadczenie z lustrem Pentaksa to niech sam decyduje, co mu się bardziej do ręki klei. Na pewno nie brałbym do ślubów kadłubków typu 6D/D750 czy co tam, bo jednak w takiej odpowiedzialnej reporterce to może nie wystarczyć. Na obiektywy zabraknie.
Więc tak poważnie, to opcja Tutejszyna wcale nie jest głupia, szczególnie jeśli to miałby być Nikon, bo matryce DX/APS-C ma lepsze do tego niż Canon. Ale i tak okaże się, że:
Tutejszyn napisał/a: | Być może trzeba by trochę dołożyć do budżetu... |
PDamian - Pon 06 Lut, 2017
komor napisał/a: | kadłubków typu 6D/D750 |
-Nie wrzucaj ich do jednego worka.
Miałeś do czynienia z D750?
(Bo domyślam się, z 6D miałeś.)
komor - Wto 07 Lut, 2017
Tak, wiem, Nikon na pewno we wszystkim lepszy. 6D mam i używam z przyjemnością, ale to kadłubek, jeśli do reporterki i ślubów. Ale ma chociaż przycisk AF-On, którego nie ma w 750D, a bez którego nie lubię fotografować. Za to ma sensowną ilość punktów AF, w przeciwieństwie do 6D. Ale sterowanie punktami AF też tak samo niewygodne jak w 6D.
Wojmistrz - Wto 07 Lut, 2017
6D jest świetne jak ktoś lubi łapać ostrość na punkt centralny i dopiero kadrować. Ja tak mam od czasów analogów więc ten aparat jest dla mnie w sam raz, także do kotleta.
Usjwo - Wto 07 Lut, 2017
Wojmistrz napisał/a: | 6D jest świetne ... |
Tia, swietny to on jest tylko AF ma fatalny, I to go kladzie calkowicie. ;(.
5Dmk3 kosztuje teraz tyle, za ile kiedys kupilem 6D, juz mysle czy nie wywalic 6D.
Kultowosc 6D polega nie niepowtarzalnym AF, a ja oczekiwal bym odwrotnie ;(.
Mam wrazenie ze jest coraz gorzej, moze uszkodizlem ;(
Wojmistrz - Wto 07 Lut, 2017
Serio, tak źle ci działa AF? Mi odpowiada bardziej niż ten np w 5D MkII, no ale do MkIII jeszcze daleko.
komor - Wto 07 Lut, 2017
Wojmistrz napisał/a: | jak ktoś lubi łapać ostrość na punkt centralny i dopiero kadrować |
Czasami jest czas przygotować sobie jakiś boczny punkt przed strzałem, ale nie ma czasu celować środkowym i przekadrowywać jak już trzeba strzelić. Przy jasnych, nieco szerszych szkłach ta procedura zresztą nie zawsze jest precyzyjna.
|
|