forum.optyczne.pl

Inne akcesoria fotograficzne - Stolik do zdjęć żywności.

Matpol7 - Czw 16 Lut, 2017
Temat postu: Stolik do zdjęć żywności.
Witam. Poszukuję stolika 70x70 minimum może być większy. Musi być składany i może być to sama podstawa, bo do niego dokupię jako drewniane tło, czyli panele podłogowe :mrgreen: Na brzegach takiego stołu montuję na klips lampy. Z góry dziękuję :grin:
Marlut - Czw 16 Lut, 2017

Poszukaj w sklepach ze sprzętem turystycznym, Decathlonie, IKEA itp

Powiem Ci w tajemnicy, że masę zdjęć zrobiłem na desce do prasowania; )

Publiczna tajemnica :mrgreen: Ale deska za wąska... No to stolik np. podróżny. I wtedy mam na boki 2 lampy i w środku błyskowa. A potem więcej lamp.

A nie możesz się w kuchni czy jadalni rozstawić?
komor - Czw 16 Lut, 2017

Z tanich rzeczy ikeowy stoliczek dla dzieci, taki za 25-30 zetów. Kto ma dzieci, ten wie, o którym piszę, a kto nie ma ten http://www.ikea.com/pl/pl...ducts/20011408/

Matpol7 napisał/a:
do niego dokupię jako drewniane tło, czyli panele podłogowe

Panele bez wyraźnej faktury (ale prawdziwej, nie wydrukowanej) nie wychodzą zbyt fajnie w ujęciach z tylnym światłem, a z takim robi się wiele/większość zdjęć jedzenia. Stare deski lepsze, paletę rozebrać, stolik od babci ze wsi zaiwanić…

Marlut napisał/a:
A nie możesz się w kuchni czy jadalni rozstawić?

Zwykle jest niewygodnie i za mało miejsca w kuchni. A jak chce się robić zdjęcia z góry, to zbyt wysoki stół w jadalni nie pomaga.

Stolik trochę mały. W kuchni wieczne gotowanie, nie ma gdzie i ogólnie - kuchnia odpada. Może coś z Decathlonu wyczaję.

[ Dodano: Czw 16 Lut, 2017 21:50 ]
https://www.decathlon.pl/...d_8303440.html#

Stolik który proponuje komor jest bardzo dobry, mam taki. Można zestawić 2,3,4 sztuki w razie potrzeby.
Ten z Decathlonu ma pewną wadę - jest niedostępny.
Mam jeszcze jeden pomysł - sklejka z marketu budowlanego na wymiar. Stawiasz na czymkolwiek, fotografujesz, a potem chowasz za firanką ;)

Matpol7 - Pią 17 Lut, 2017

Ale ja mam taki stolik z decatchlonu i mogłbym go użyć.
TS - Pią 17 Lut, 2017

Ja też jestem ograniczony wymiarami zestawu i robię zdjęcia na płycie, którą układam albo na podłodze (jak muszę świecić w miarę prosto z góry), albo na oparciach 4 krzeseł w jadalni. Potem płyta ląduje za szafą.
Matpol7 - Pią 17 Lut, 2017

Albo kupię płytę i do niej do robię jakieś składane nogi. [/b]
Wojmistrz - Pon 20 Lut, 2017

Ja niegdyś kupiłem paczkę boazerii. Fajne cienkie deseczki, składające się w prostokąt (prawie kwadrat) 90x89cm. Pomalowałem je na biało matową farbą tak by nadal było widać słoje drewna i takie coś rozkładałem na byle stół, kiedy fotografowałem jedzenie. Oczywiście z czasem przybyło innych kolorów farb, szerokości i frezów, ale zasadniczo taki pakiet ma 1 do 2kg i mogę być mobilny.
komor - Wto 21 Lut, 2017

Mam kilka blatów zrobionych też z desek, tylko nie boazeryjnych, tylko takich chyba na ścianę, czy niski płot. Dają radę, choć brakuje im „patyny” starości. Ciężko podrobić stare, szlachetne drewno. :) Oczywiście nie każdy chce robić zdjęcia na starym drewnie, a w każdym razie nie zawsze.
Marlut - Wto 21 Lut, 2017

komor napisał/a:
Mam kilka blatów zrobionych też z desek, tylko nie boazeryjnych, tylko takich chyba na ścianę, czy niski płot. Dają radę, choć brakuje im „patyny” starości. Ciężko podrobić stare, szlachetne drewno. :)
"Patynowane" deski można kupić za grosze w składach budowlanych czy stolarniach jako odpady. Chyba, że chcesz mieć patynowane-lakierowane, wtedy trzeba pomalować niedbale mokre drewno, wystawić pod chmurkę i czekać ;)
komor - Wto 21 Lut, 2017

Patenty są różne, w tym np. z użyciem coca-coli. Jednak w starych meblach używane były szlachetniejsze gatunki drewna, w stolarniach to można najpowszechniejsze dziś i najtańsze rzeczy pewnie znaleźć. Ale masz rację, muszę i ten wariant przetestować. Na razie mam już na podwórku coś zachomikowane i muszę wymyśleć, jak zagospodarować. :)