|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Gdzie można kupić nowe obiektywy?
janqseven - Pią 17 Lut, 2017 Temat postu: Gdzie można kupić nowe obiektywy? Witam
Mam taki problem, że chciałbym sobie od czasu do czasu kupić nowy obiektyw. Zaznaczam nowy.
Stąd moje pytanie. Gdzie można kupić fabrycznie zapakowany, nieotwierany, nietestowany obiektyw - najlepiej w Polsce i to drogą wysyłkową? Czy wole istnieje coś takiego jak nowy obiektyw w znaczeniu: kupujesz jako pierwszy i jako pierwszy otwierasz...
Pozdrawiam
Tutejszyn - Pią 17 Lut, 2017
Jesli pudełko nie jest zaplombowane, to trudno sobie wyobrazić taką sytuację. W kazdym sklepie, czy przed wysyłką, sprzedawca sprawdzi, czy w pudełku jest obiektyw. Inaczej klient mógłby w domu wyjąć zawartość, w jej miejsce włożyć kamień i potem reklamowac niezgodność towaru z opisem.
Z drugiej strony możesz porozmawiać ze sprzedawcą przez telefon, powiedzieć że masz nerwicę natręctw i nie życzysz sobie, aby pudelko było otwierane. Sprzedawca powie, że będzie, jak chcesz, ale i tak sprawdzi, czy w środku jest, obiektyw, ale Ty pozbędziesz się niepokoju.
Nowy obiektyw w Polsce wysylkowo można kupić na... Allegro?
Usjwo - Pią 17 Lut, 2017
Tutejszyn napisał/a: | Inaczej klient mógłby w domu wyjąć zawartość, w jej miejsce włożyć kamień i potem reklamowac niezgodność towaru z opisem. |
a po sprawdzeniu przez sprzedawce nie moze? Przeciez to nic nie zmienia.
Tutejszyn - Pią 17 Lut, 2017
Ale sprzedawca właśnie w tym celu otwiera pudełko. Kiedy pojawi sie reklamacja z kamieniem, sprzedawca pokazuje gest Kozakiewicza.
Usjwo - Pią 17 Lut, 2017
Tutejszyn napisał/a: | Ale sprzedawca właśnie w tym celu otwiera pudełko. Kiedy pojawi sie reklamacja z kamieniem, sprzedawca pokazuje gest Kozakiewicza. |
co moze zrobic I bez sparawdzania zawartosci.
PDamian - Sob 18 Lut, 2017
Sprzedawcy powinni prześwietlać pudełka rentgenem.
Serio.
Tutejszyn - Sob 18 Lut, 2017
Do kupienia w każdym sklepie AGD, a znak "promieniotwórczość" noszony dla śmiechu na koszulce trykotowej...
W cywilizowanym świecie "openboxy" są tańsze.
Tutejszyn - Sob 18 Lut, 2017
Nie wierzę. Pokaż, gdzie nowy sprzęt jest sprzedawany taniej z powodu otwartego pudełka przez sprzedawcę. Oczywiście mowa o pudełku niezaplombowanym. Wystarczy jeden przykład.
Dżozef - Sob 18 Lut, 2017
Tutejszyn napisał/a: | Nie wierzę. Pokaż, gdzie nowy sprzęt jest sprzedawany taniej z powodu otwartego pudełka przez sprzedawcę. Oczywiście mowa o pudełku niezaplombowanym. Wystarczy jeden przykład. |
Pełno tego na Allegro. To tzw. "sprzęt powystawowy", ale w takich cywilizacyjnych zadupiach jak u nas podciąga się pod to również sprzęt ze zwrotów i wymiany głównie z powodu usterek zwanych "złośliwymi". Cena jest niższa zwykle o 1/3.
Nie trudno się domyślić co robią cwaniaczki chcący zarobić szybko, sprzedają ten sprzęt dużo drożej sugerując że niby jest wszystko w porządku.
T.B. - Sob 18 Lut, 2017
Dżozef napisał/a: | w takich cywilizacyjnych zadupiach jak u nas |
Jeśli to o nas, to ja i sołtys mojej wsi czujemy się obrażeni. Mamy na naszej wiosce Biedronkę, Carrefour, Aldi i Chatę Polską, a ostatniego konia dawno nie widziałem, więc może już go nie ma. Internety, Allegra i eBaye też mamy.
A jeśli o oszustów chodzi - to trudno, coś za coś. Jak kiedyś kopaliśmy pyrki, to kopaliśmy pyrki, a nie chińskie podróby. Syrenkę jak się kupowało, to Niemiec nie płakał jak sprzedawał. Czasem najwyżej jakaś Cyganka kurę ukradła. Ta nowomodna zaraza przylazła dopiero z tą - pożal się Boże - "cywilizacją zachodnią".
Kupując np. obiektyw w otwartym pudełku nie masz pewności, że nie był on wykorzystywany jako demonstracyjny.
Powszechną praktyką w sklepach w kartoflandzie jest że co jakiś czas (żeby nie było śladów używania) obiektywy prezentacyjne sprzedaje się jako nowe i zastępuje się następnymi egzemplarzami.
-Stąd tak mało u nas ofert sprzętu "podemonstracyjnego".
Ile było na forach tematów "kupiłem nowy aparat z przebiegiem ... klapnięć migawki"?
A większość ludzi tego nie sprawdza bo przecież kupili nowy.
Znajomy kupił w salonie samochód podemonstracyjny. Jak go sprzedał nowy nabywca chciał odstąpić od umowy bo miał przekręcony licznik. W systemie komputerowym serwisu został zapisany wyższy przebieg niż miał później w momencie kupna od Renault.
O nowych szpachlowanych samochodach od dilerów też jest dużo w sieci.
Dżozef - Sob 18 Lut, 2017
T.B. napisał/a: | Syrenkę jak się kupowało, to Niemiec nie płakał jak sprzedawał |
Oj, płakał płakał ale ze śmiechu
|
|