forum.optyczne.pl

Filmowanie cyfrowe - Jaki stabilizator?

Matpol7 - Nie 19 Lut, 2017
Temat postu: Jaki stabilizator?
Witam, pisałem już o DIY akcesoriach do filmowania, teraz zapytam o kupne konstrukcje :mrgreen: Poszukuję czegoś co pozwoli mi na płynne nagrania. Myślałem o czymś takim: http://allegro.pl/statyw-...5263602324.html. Czy coś jeszcze do 200-250 zł max jest warte uwagi? Musi wytrzymać 1,5 kg sprzętu, ew. troszeczkę mniej. Nie będę z tym szybko biegał, co najwyżej szybszy trucht. Z góry dziękuję.
Wojmistrz - Pon 20 Lut, 2017

Nie lubię takich rogów. Równie dobrze możesz nauczyć się filmować na pasku. Liczą się bardziej umiejętności niż sprzęt. W konstrukcji stabilizującej musi być jakieś przeniesienie masy, tu jej nie ma.
AdiS - Czw 02 Mar, 2017

Nic do 250zł nie jest warte uwagi, dalej trzymasz to w ręce i dalej jest podatne na drgania wywołane przez Twoje dłonie, zmianę pozycji, środek ciężkości... a nie mówiąc już o chodzeniu z tym, czy truchcie...
Jak chcesz do stabilizacji coś co naprawdę będzie się sprawdzać to polecam stedicamy, glidecamy, flycamy itp. to zdaje egzamin - ale są to dużo większe pieniądze...

Wojmistrz - Pią 03 Mar, 2017

AdiS, sprawą kluczową jest optymalizacja wagi. Zobacz, że nawet w fotografii, mniejsze drgania masz na cięższym aparacie niż na lżejszym, a to za sprawą tego, że przy cięższym aparcie mocniej spinają się mięśnie, za to niestety szybciej męczą. Przy lekkim aparacie ręka momentalnie robi się bezwładna, lata to tu, to tam, ale za to dłużej możesz tak utrzymać. Jeśli aparat masz w zwisie, podnosisz go tylko na czas przymierzenia i zrobienia zdjęcia, to ciężka lustrzanka zasadniczo wygra z małym kompaktem.
Podobnie ze stabilizatorami typu rig. Jeśli masz odpowiednią masę umieszczoną za plecami i masz całkiem stabilne podparcie na barku, do tego jeśli równowaga między ciężarkiem a kamerą nie jest zachowana, tylko wymusza optymalne napięcie mięśni do utrzymania zestawu, to mięśnie będą dość dobrze stabilizowały obraz.