|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Konserwacja ogumowanych lornetek
RoboBat - Czw 23 Lut, 2017 Temat postu: Konserwacja ogumowanych lornetek Mam kilka ogumowanych lornetek. Większość posiadam od nowości jako pierwszy właściciel. Nie są to żadne bazarówki, tylko sprzęty warte od 600 zł wzwyż. Zauważyłem, że niektóre z nich zaczęły się dziwnie kleić do rąk, gdzie wcześniej tego nie robiły. Pomyślałem, że to może z brudu, choć nie widac go nowym okiem, to może jakichś pot z rąk czy coś w tym rodzaju je oblepił. Postanowiłem więc przemyć je zwilżoną gąbką, najpierw wodą z płynem do mycia naczyń a potem jeszcze 2 razy czystą letnią wodą. Efekt jest następujący. Guma stała się jeszcze bardziej klejąca i tak ,,tępa'' w dotyku, tzn ciężko przesunąc po niej palec. Nie podoba mi się to za bardzo do tego stopnia, że mam zamiar przypudrować ją jakimś talkiem. Jakie macie doświadczenia z takimi przypadkami, bo zakładam, że nie jest to tylko mój problem bo rzecz dotyczy co najmniej 3 lornetek różnych marek ( Nikon, Delta Optical, Tasco)?
Marlut - Czw 23 Lut, 2017
Ja ograniczam się do mycia..... rąk i z lornetkami nie mam najmniejszego problemu, czasem tylko przecieram suchą szmatką.
Do czyszczenia tworzyw sztucznych i gumy, od klawiatury po kokpit samochodu, doskonale nadają się nawilżanie chusteczki "do niemowląt".
Santre - Czw 23 Lut, 2017
Od kilku lat z powodzeniem używam CARL ZEISS zestaw do czyszczenia optyki. Jest do kupienia w w promocji ok. 80 zł. Nie jest to majątek a sprawdza się doskonale i starcza na bardzo długo. Polecam.
RoboBat - Czw 23 Lut, 2017
Santre, ale mi chodzi o gumę a nie o szkła.
Maciek - Czw 23 Lut, 2017
Jeżeli chodzi o gumę to moim zdaniem najlepsze są tradycyjne metody czyli letnia woda i szare mydło. Jeżeli chodzi o mnie to o ile zajdzie taka potrzeba lornetkę delikatnie "masuję" namydlonymi rękami a potem dokładnie płuczę.
Ważne jest co napisał Marlut, nie brać sprzętu tłustymi łapami (np. naoliwiona broń, amunicja a potem lornetka), chronić przed kobitkami z makijażem i dzieciorami po czekoladzie i słodyczach. Unikać kombinacji wilgoć+kurz.
Abs - Czw 23 Lut, 2017
Pewnie znaczenie mają także wahania temperatur a przede wszystkim czas. Intuicyjnie do konserwacji obudowy wybrałbym zwykły krem Nivea. Do skóry się sprawdza a takie obudowy lornetek także się zdarzają.
goornik - Czw 23 Lut, 2017
Maciek napisał/a: | Jeżeli chodzi o mnie to o ile zajdzie taka potrzeba lornetkę delikatnie "masuję" namydlonymi rękami |
Zapalasz do tego kadzidełka i zapuszczasz stosowny podkład muzyczny, by lornetka całkowicie się zrelaksowała?
Sorry, musiałem....
toomkoo7474 - Czw 23 Lut, 2017
Wiem o czym mowi kolega,mam stare obiektywy sigmy z ta kleista guma a na tym nadrukowane podzialki,i teraz ani to zmyc(bo znikna podzialki) ani nic,to jakis rodzaj napylonej powloki gumowej,puki jest nowa ta powloka jest delikatna i mila w dotyku, ale szybko traci swoje wlasciwosci,w lornetce Bushnell mialem to ,no to zmylem to do golego plastiku zmywaczem,nawet to samo mam ze sluchawkami bit'sa dr dre, nie uzywane a mimo to zrobilo sie kleiste jak landrynki, Faktycznie trzeba by bylo to napylic jakims proszkiem by sie nie kleilo albo zmyc do golego plastiku,
Talk techniczny i pędzelek kosmetyczny, taki jak kobiety używają do pudrowania i jazda.
toomkoo7474 - Czw 23 Lut, 2017
To juz zastosowales? i mowisz ze dziala. musze sprobowac.
Jescze nie. Nie mam puki co talku. Ale to tylko kwestaia czasu. Kiedys to przerabiałem na jakiejś gumowej rękojeści z maczką ziemniaczaną i pmogło. Tylko, że mączka to materiał organiczny a talk to zmielona skała. Wolę skałę bo w materale organicznym może się cos zadziać
widoczek - Czw 23 Lut, 2017
Ja mam na to dobry sposób. Nie kupuje gumowanych lornetek bo są brzyyyydkie a poza tym nie trzeba się martwić o takie rzeczy jak w temacie ani o to że po iluś tam latach guma zacznie się kruszyć.
Santre - Pią 24 Lut, 2017
RoboBat w zestawie są ściereczki nawilżane które bardzo dobrze czyszczą również elementy gumowe. Mam to sprawdzone bo pucowałem nighthuntera
RoboBat - Pią 24 Lut, 2017
Santre lornetka nie jest brudna bo ją wymyłem. Po umyciu stała się bardziej klejąca. Ale dziś przypudrowałem ją troche. Pomogło na chwilę. Ten puder nie bardzo się chce trzymac tej gumy. Po kilku minutach ,,obmacywania'' lornetki wiekszość pudru przykleiła się do dłoni, które są wilgotne, a guma mimo, że klejąca jest sucha więc puder się jej nie trzyma. Poprawa może z 10 ℅. Gra nie warta świeczki.
Volver - Pią 24 Lut, 2017
Problem podobny, jak z aparatami Nikona, np F80 czy F100. Użytkownicy polecają szare mydło lub pronto (powaga). To jakieś plastyfikatory się wydzielają czy coś tego typu i jest to niestety efekt składu mieszanki gumowej i czasu. Nie wszyscy robią lipne mieszanki, co ważne. Polecam forum nikoniarze.pl, tam jest sporo porad.
Tutejszyn - Pią 24 Lut, 2017
Na Allegro dostępne jest coś takiego. Pewnie to jakaś wazelina, albo silikon i pewnie też nie rozwiąże Twojego problemu, ale dlaczego nie spróbować? Raczej nie zaszkodzi.
toomkoo7474 - Sob 25 Lut, 2017
Tak to wyglada na obiektywie,jak jakas smola lepka
[ Dodano: Sob 25 Lut, 2017 01:37 ]
Jedynie to zmyc calkiem ale napisy znikna tez.
Maciek - Sob 25 Lut, 2017
Moim zdaniem to co widać na zdjęciach jest to wada fabryczna a sprzęt kwalifikuje się do reklamacji i ew. wymiany. Guma z czasem wysycha i parcieje a nie rozpływa się tak jak na zdjęciu.
Pewnie chinole coś spitolili ze składem mieszanki.
RoboBat - Sob 25 Lut, 2017
W moich lornetkach guma się nie rozpływa, tylko się klei do palców, co jest troszeczkę nieprzyjemne. Pudrowanie troszeczkę pomogło, ale to nie jest to na co liczyłem. Kiedyś popsilałem jedną lprnetkę takim spraem do konserwacji opon. Wtedy zrobiła się bardzo śliska i błyszcząca, co też mnie nie bardzo usatysfakcjonowało.
jacek struski - Sro 22 Mar, 2017
Odkleiła mi się guma od lornetki jaki klej był by najlepszy użyłem kleju do klejenia basenu ale nie trzyma.
|
|