forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Używany canon 70D

Maciek 2017 - Sob 25 Lut, 2017
Temat postu: Używany canon 70D
Zastanawiam się nad kupnem ale czy przebiegi tych aparatów zamieszczane w ogłoszeniach mogą być sfałszowane, lub czy licznik mógł już się obrócić ,,na nowo" .Mam jakoś spore obawy...
muzyk - Sob 25 Lut, 2017

Maciek 2017 napisał/a:
Mam jakoś spore obawy...

Przykład. Kupiłem 40D który miał mieć niby ponad 10 000... okazało się, że ma 25000+ i? Nic. Działa.

Maciek 2017 - Nie 26 Lut, 2017
Temat postu: Przykład. Kupiłem 40D który miał mieć niby ponad 10 000... o
Czyli ktoś Cię okantował... i jak tu kupować używki :mad:
Wojmistrz - Nie 26 Lut, 2017

Sprawa jest dość prosta. Instalujesz Magic Lantern, sprawdzasz info i masz serwisową ilość fotek + ilość dodatkowych podniesień lustra/przebiegu migawki. Jak zsumujesz, to wyjdzie ci realny przebieg. Odinstalowujesz tak jak instalujesz i nie ma śladu po ML.
Kerebron - Nie 26 Lut, 2017

muzyk napisał/a:
Maciek 2017 napisał/a:
Mam jakoś spore obawy...

Przykład. Kupiłem 40D który miał mieć niby ponad 10 000... okazało się, że ma 25000+ i? Nic. Działa.

Wszystko się zgadza. Ponad 25k jest jednocześnie ponad 10k przecież. :twisted:

muzyk - Pon 27 Lut, 2017

Kerebron napisał/a:
Ponad 25k jest jednocześnie ponad 10k przecież. :twisted:
:razz: :razz: :razz: :razz:
mannfred1 - Czw 09 Mar, 2017

Canon 70D :sad: po dwóch latach padła płyta główna koszt naprawy 1500 zł
Wojmistrz - Czw 09 Mar, 2017

Kto określił taki koszt?
mannfred1 - Czw 09 Mar, 2017

Serwis w Rybniku telefonicznie po opisaniu objawów.Aparat zawiesił się podczas robienia zdjęć.Po wyjęciu i włożeniu baterii pokazał error80.Po ponownym włożeniu baterii nie dało się go włączyć.Próbowałem wielokrotnie ale bez skutku.
Wojmistrz - Pią 10 Mar, 2017

Opis: Została wykryta usterka w sterowaniu elektrycznym lub obrazie.
Rozwiązanie: Wyłącz zasilanie, a następnie wyjmij i ponownie zainstaluj baterię. Włącz ponownie zasilanie.
A bateria naładowana na full? Zdemontowałeś obiektyw?

mannfred1 - Pią 10 Mar, 2017

Wykonałem wielokrotnie powyższe procedury.Bateria naładowana ( oryginalna , sprawdzone napięcie miernikiem ) , obiektyw canona.
Aparat nie reaguje.Czytałem na forach że jest to częsta usterka tego aparatu.Powstała nawet grupa na facebooku (https://www.facebook.com/groups/1097179210391610/) ludzi z tym samym problemem.

Wojmistrz - Pią 10 Mar, 2017

Jakoś myślę, że ten model to wtopa Canona.
muzyk - Sob 11 Mar, 2017

Wojmistrz napisał/a:
Jakoś myślę, że ten model to wtopa Canona.

Pierwszy model z kółko-wybierakiem to była ergonomiczna wtopa.

Pewnie, że wielu powie "można się przyzwyczaić".
Spoko.

Tylko dlaczego w "piątkach" czy "siódemkach" nie ma tego rozwiązania... :razz:

Wojmistrz - Sob 11 Mar, 2017

muzyk, kupiłem niegdyś 70D z przebiegiem 20k do filmowania i oddałem bo miał kilka wrednych pikseli.
60D miałem dwa i czasem mi żal, że sprzedałem.

master15 - Pią 21 Lip, 2017

Mam właśnie ten sam problem.
Zawieszenie sprzętu, za kilka sekund pojawia się Err 80 i z tego co się dowiedziałem - płyta główna do wymiany, koszt znacznie powyżej tysiaka :evil:

Na YouTube jest już cała masa filmików na ten temat....
Chyba faktycznie wpadka Canona, a dokładniej wpadka ich klientów.
Co więcej, mnóstwo osób pisze, że problem pojawia się miesiąc po gwarancji, czyli dokładnie jak u mnie, 4 tygodnie po gwarancji

Robas - Wto 25 Lip, 2017

Czytam Wasze wypowiedzi i ogarnia mnie przerażenie :shock:
Mam 70D dwa i pół roku. Właśnie niedawno na Żytniej wymieniałem uszkodzony czujnik AF. 800 zł w plecy a w perspektywie możliwą usterkę płyty głównej :???:

Andrzej.M. - Wto 25 Lip, 2017

Robas napisał/a:
wymieniałem uszkodzony czujnik AF. 800 zł w plecy a w perspektywie możliwą usterkę płyty głównej

No i pomyśleć że niektórzy straszą usterką cewki w kilkunastu Pentaxach K-50 za jakieś 200zł... w dodatku łatwo usuwalną. :lol:

komor - Sro 26 Lip, 2017

W kilkunastu na dwadzieścia sprzedanych? :lol:
Wojmistrz - Sro 26 Lip, 2017

Śmiech śmiechem, ale ja drugiej 70D nie kupię. Każdemu producentowi zdarza się wpadka.
Andrzej.M. - Sro 26 Lip, 2017

komor napisał/a:
W kilkunastu na dwadzieścia sprzedanych?

Taaa... oczywiście ... tysiąc osób z 20-ma Pentaxami... :lol:

master15 - Pią 28 Lip, 2017

Wojmistrz napisał/a:
Śmiech śmiechem, ale ja drugiej 70D nie kupię. Każdemu producentowi zdarza się wpadka.

Wpadka, wpadką, może się zdarzyć, ale szkoda, że Canon nie wymienia w Polsce tej płyty na podstawie kampanii naprawczej. W Brazylii wymienili.