forum.optyczne.pl

Lornetki - Lornetki z "bajerami". Warte uwagi?

Dziubiński M. - Wto 28 Lut, 2017
Temat postu: Lornetki z "bajerami". Warte uwagi?
Cześć.

Patrząc na ofertę lornetek Canona mam dwa skojarzenia : wielka cena i stabilizacja obrazu.
Oglądam kolejne modele i widzę że model 8x25 IS kosztuje 1,2 tys. To nawet niewiele w porównaniu z innymi modelami. Pytanie czy ta stabilizacja nie wpływa ujemnie na jakośc optyki? Jak to jest? Patrzyliście prze takie cacka? Z tego co wiem to Nikon i Fujinon też mają takowe lornetki w ofercie. Pytam bo cena ceną, ale kusi ta stabilizacja. Wiadomo że waga ich jest większa od tradycyjnych lornetek ale przepaści nie ma. Gdyby kiedyś wymyślono przyzwoitą optycznie lornetkę ze stabilizacją za rozsądną kasę to byłaby rewolucja. Czy za komfort stabilnego obrazu warto tyle zapłacić? I jeszcze w temacie bajerów zapytam czy spotkaliście się kiedyś z "kombajnem" który miałby na pokładzie stabilizację i zoom?

kot Sylvester - Wto 28 Lut, 2017

Ostatnio oglądałem :

http://www.fotoplus.pl/lo...-IS-All-Weather

powodem była moja ciekawość sprawdzenia skuteczności stabilizacji. Rzeczywiście działa dobrze. Stabilizację można używać lub nie ale korzystając z niej zaangażowane są obie ręce (prawą trzeba cały czas przyciskać przycisk) a lewą ustawia się ostrość. Nie sądzę aby stabilizacja wpływała w znaczący sposób na jakość optyki, natomiast na pewno ma taki na cenę produktu [podejrzewam wzrost od 30-50%]. Czy warto za to płacić to już kwestia indywidualna.

Co do innych bajerów to na amerykańskim Ebay-u można znaleźć :

Alpen Trail-Tec 8X28 WP Binoculars ( LCD digital compass, thermometer, clock )

Ps.Swojego czasu Minolta robiła lornetki z autofokusem

No to nieźle. Myślałem że ta stabilizacja jest na stałe a nie "z przyciskiem". Ale to szczegół.

[ Dodano: Wto 28 Lut, 2017 20:45 ]
Jakbyście mieli jakieś kolejne ciekawostki lub nowinki to piszcie. :wink:

Maciek - Wto 28 Lut, 2017

Jak szaleć to szaleć: http://www.stanleylondon.com/survivalbinocs.htm pozostaje tylko wyczernić brzegi soczewek według metody Goornika i jest czad :wink:

Faktycznie czadzik. Czegoż to ludziska nie wymyślą :smile:
Może temat się rozkręci bo ma potencjał :smile:

goornik - Sro 01 Mar, 2017

Osobiście nie lubię lornetek stabilizowanych, choć doceniam ich potencjał w pewnych zastosowaniach. Np dla Inspecji Transportu Drogowego, Policji lub Straży Granicznej.
A nie lubię ich, bo:
- mają małe pole widzenia
- dają ciemny obraz (np taka 16x32 ma źrenicę 2 mm!)
- są duże*
- są ciężkie*
- sa brzydkie*
- są delikatne*
- wymagają zasilania

*- w porównaniu z takim samym modelem klasycznym.

Dziubiński M. - Sro 01 Mar, 2017

Właśnie goornik. Podobne mam odczucia co do tych lornetek. Ale u mnie to tylko odczucia bo niestety nigdy takową lornetką się nie "bawiłem". A zapytałem o nie bo śledzę również wpisy na innym forum dotyczącym astronomii a tam padł pozytyw dla lornetki Canona 18x50 IS w obserwacjach astro. Tu mi coś nie pasuje. Jest przecież ciemna.

[ Dodano: Sro 01 Mar, 2017 10:35 ]
Jest model 10x42 za jeszcze większą kasę.

Benedykt - Sro 01 Mar, 2017

Dziubiński M. napisał/a:
Właśnie goornik. Podobne mam odczucia co do tych lornetek. Ale u mnie to tylko odczucia bo niestety nigdy takową lornetką się nie "bawiłem". A zapytałem o nie bo śledzę również wpisy na innym forum dotyczącym astronomii a tam padł pozytyw dla lornetki Canona 18x50 IS w obserwacjach astro. Tu mi coś nie pasuje. Jest przecież ciemna.

Co Kolega rozumie przez pojęcie "ciemna"?

Marlut - Sro 01 Mar, 2017

Jasność obrazu w 18x50 będzie podobna do modelu 10x28, czyli jest to sprzęt na dobre warunki oświetleniowe. Wzmiankowany Canon powinien być fajny np. do obserwacji Księżyca, być może będzie w nim także widać fazy Wenus.
jutomi - Sro 01 Mar, 2017

goornik napisał/a:
Osobiście nie lubię lornetek stabilizowanych,
A nie lubię ich, bo:

I tutaj Canony 15x50 IS i 18x50 IS mające AFOV na poziomie 67° są chlubnymi wyjątkami. Tylko ta cena. :sad:

Marlut napisał/a:
Wzmiankowany Canon powinien być fajny np. do obserwacji Księżyca, być może będzie w nim także widać fazy Wenus.

No i to jest fajne że do jasnych obiektów wcale nie potrzebujemy dużej źrenicy. Zauważyłem że podpatrując Księżyc w pełni raził mnie obraz w EXie 8x40. I tak sobie teraz myślę że wezmę moją Dakotę 7x28 na obserwacje nocnego nieba.

goornik - Sro 01 Mar, 2017

jutomi napisał/a:
goornik napisał/a:
Osobiście nie lubię lornetek stabilizowanych,
A nie lubię ich, bo:

I tutaj Canony 15x50 IS i 18x50 IS mające AFOV na poziomie 67° są chlubnymi wyjątkami. Tylko ta cena. :sad:

Miałem na myśli pole rzeczywiste, nie pole okularów...
Tego typu powiększenia z tego typu polem widzenia daje mi refraktor 80APO (stabilizowany przez statyw, nie potrzeba baterii), który kosztuje podobnie co Canon IS z obiektywem 50 mm. A zyskuję jeszcze wymienność okularów i duuuuuzo większą średnicę.

Marlut - Sro 01 Mar, 2017

Dziubiński M. napisał/a:

No i to jest fajne że do jasnych obiektów wcale nie potrzebujemy dużej źrenicy. Zauważyłem że podpatrując Księżyc w pełni raził mnie obraz w EXie 8x40. I tak sobie teraz myślę że wezmę moją Dakotę 7x28 na obserwacje nocnego nieba.
Na nocne niebo najlepsze są czarne lornetki ;)
Arek - Sro 01 Mar, 2017

I jeszcze na wyprawy do Afryki też. Bo ludzi o czarnej skórze najlepiej obserwuje się przez czarne lornetki.

Marlut napisał/a:
Na nocne niebo najlepsze są czarne lornetki ;)

Nic dodać, nic ująć. Sprzęcik na medal. :wink:

marman - Czw 02 Mar, 2017

Arek napisał/a:
I jeszcze na wyprawy do Afryki też. Bo ludzi o czarnej skórze najlepiej obserwuje się przez czarne lornetki.

Czarne lornetki są dobre także dla goorników :wink:

Marlut - Czw 02 Mar, 2017
Temat postu: Re: Lornetki z "bajerami". Warte uwagi?
Dziubiński M. napisał/a:
... Gdyby kiedyś wymyślono przyzwoitą optycznie lornetkę ze stabilizacją za rozsądną kasę to byłaby rewolucja.
Rewolucja już trwa i nosi imię 7x50 BA8. To najtańsza opcja na piękny i stabilny obraz nocnego nieba.;)
Dziubiński M. - Czw 02 Mar, 2017

Marlut napisał/a:
Rewolucja już trwa i nosi imię 7x50 BA8. To najtańsza opcja na piękny i stabilny obraz nocnego nieba.;)

A może 8x56? Tylko które? D.O. Titanium?

Marlut - Czw 02 Mar, 2017

8x56 jest bez stabilizacji, ale jeśli będziesz miał szczęście i trafisz dobrą Deltę ED... spróbuj.
Ja bardzo lubię siódemki, mam i używam kilku.

Dziubiński M. - Pią 03 Mar, 2017

Marlut napisał/a:
8x56 jest bez stabilizacji, ale jeśli będziesz miał szczęście i trafisz dobrą Deltę ED... spróbuj.

8x56 bez stabilizacji? Czyli obraz mniej stabilny niż w siódemce, czy tak? Tak zapytałem o powiększenie 8x bo zawsze to więcej. Czy jest jakieś porro 8x56 z polem 7 lub powyżej o wadze 0,9-1kg i nie kosztuje majątek?

Marlut - Pią 03 Mar, 2017

Dziubiński M. napisał/a:

8x56 bez stabilizacji? Czyli obraz mniej stabilny niż w siódemce, czy tak? Tak zapytałem o powiększenie 8x bo zawsze to więcej. Czy jest jakieś porro 8x56 z polem 7 lub powyżej o wadze 0,9-1kg i nie kosztuje majątek?
Różnica powiększenia pomiędzy 7x a 8x jest bardzo niewielka a w stabilności obrazu zaskakująco duża. DOT jest chyba najtańszą przyzwoitą lornetką 8x56 z dużym polem widzenia.
komor - Sob 04 Mar, 2017

Dyskusję o jasności kontra źrenicy wyjściowej wydzieliłem na wniosek ryszardo do osobnego wątku Źrenica wyjściowa a jasność.
Dziubiński M. - Sob 04 Mar, 2017

Tak jeszcze w temacie 7x50 pytanie. Nie miałem lornetki o takiej wielkości źrenicy i dlatego mam tą ciekawość aby w takową się zaopatrzyć. Nie wiem czy wniesie ona do moich skromnych doświadczeń obserwacyjnych coś nowego ale wierzę że moje oko jeszcze jest w dobrej kondycji. Czy jest sens taki mało ryzykowny zakup tzn. D.O. Entry 7x50? Na papierze wygląda dobrze. Czy oprócz niskiej ceny jest coś zachęcającego do jej kupna?
Marlut - Sob 04 Mar, 2017

Dziubiński M. napisał/a:
...D.O. Entry 7x50? Na papierze wygląda dobrze. Czy oprócz niskiej ceny jest coś zachęcającego do jej kupna?
Ona nawet na papierze wygląda źle. Za około 700zł można kupić bdb używaną lornetkę 7x50, np.: William Optics ED, TS Marine MX, Orion Resolux i kilka innych. Najlepiej szukać na forach astronomicznych. Jak chcesz poczytać zerknij tu:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=28156

RoboBat - Sob 04 Mar, 2017

Z donrych lornetek 7x50 mogę polecić vixena forestę:
https://www.astrozakupy.p...resta-7x50/844/

Marlut - Pon 06 Mar, 2017

Dziubiński M., pomyśl nad tą. Jeśli chcesz jej używać także w dzień, potwierdź minimalną odległość ostrzenia.
http://www.forumastronomi...ine-wp-if-7x50/

Dziubiński M. - Pon 06 Mar, 2017

Dziękuję za linka. Ale muszę swoje zapędy zakupowe niestety przystopować :neutral:
Idzie wiosna i wyskoczyły inne priorytety. Dobrze że mam tego EX-a 8x40. Musi mi na razie wystarczyć. Ale oferta bdb. Im dłużej patrzę tym bardziej mi szkoda. :sad:
Pozdrawiam.

[ Dodano: Wto 07 Mar, 2017 00:01 ]
A tak może wiecie co to za Vixen?

https://www.olx.pl/oferta...html#bc9416e048