forum.optyczne.pl

Lornetki - Wybór lornetki

Kuba20022 - Wto 07 Mar, 2017
Temat postu: Wybór lornetki
Witam poszukuje lornetki raczej do amatorskiego użycia i znalazłem Nikon Aculon A211 10 - 22 x50. Czy ta lornetka jest dobra?Czy lornetka musi być wodoszczelna?
Marlut - Wto 07 Mar, 2017

Na pierwsze i drugie odpowiedź brzmi nie.

Napisz do czego ta lornetka i ile możesz wydać.

widoczek - Wto 07 Mar, 2017

Omijaj szerokim łukiem tanie lornetki z zoomem.

Ogólnie ta lornetka będzie mi potrzebna do oglądania różnych rzeczy na wycieczkach czyli ogólnie do oglądania wszystkiego. Mam do wydania około 400zł.

Sugeruję zatem parametry:
8x32 -mała i lekka lornetka dzienna
8x42 -większa i cięższa ale bardzo uniwersalna lornetka dzienno-wieczorna
10x42 -wielkość i waga jw, jaśniejsza od 8x32, ciemniejsza od 8x42

w okolicach 400zł to jest mój typ:
http://teleskopy.pl/produ...x_Raptor_8,5x32

A polecasz jakieś ze zmiennym powiększeniem?

Leica Duovid ;)

a tak na poważnie to nie.

leniwiec - Wto 07 Mar, 2017

Lornetki zoom są bardzo słabe. Z Nikona najfajniej by było, jeżeli dołożyłbyś trochę do Actiona EX – te lornetki są przede wszystkim solidniejsze mechanicznie od Aculona. Jeśli chodzi o parametry, ja bym Cię namawiał na lornetkę z mniejszym powiększeniem – 7x35 lub 8x40. Zapewniają większy komfort obserwacji niż 10, mają bardzo duże pole widzenia. Są dość jasne (mówi o tym źrenica wyjściowa czyli stosunek średnicy obiektywu do powiększenia). Kosztują odpowiednio 450 i 500 złotych. Jeszcze jednym rozwiązaniem jest używany pancerny Carl Zeiss Jena 8x30.

[ Dodano: Wto 07 Mar, 2017 17:32 ]
Dobrze jak byś sam porównał kilka lornetek własnymi oczami. Jeżeli masz w swojej okolicy sklep Fotojokera, powinni mieć na miejscu kilka Nikonów.

Raptor, którego poleca Ci Marlut, jest bardzo fajną niedużą lornetką. Dużym plusem jest gwarancja Vortexa obejmująca przypadkowe uszkodzenie (podobno, rzeczywiście się wywiązują). Ale od 8x40 jest ciemniejsza (w dzień będzie sprawdzać się bardzo dobrze, różnice odczujesz wieczorem) i ma trochę mniejsze pole.

Dziubiński M. - Wto 07 Mar, 2017

Niestety o tym Raptorze krążą też i takie opinie:

Cytat:
Benedykt, z chęcią sprzedam Ci Raptora 8.5x32 lub 10x32 za 300/szt, w stanie sklepowym, bez ściereczek, bo sam nie mam (jednej nie dostałem, drugą zgubiłem), reszta jak fabryka dała. Sprzedam, bo to słabe lornetki są i niepotrzebnie je kupiłem :D Każdemu sprzedam zresztą :D Sorry zwrotów nie przyjmuję ;P

[ Dodano: Wto 07 Mar, 2017 17:55 ]
Kolega m-day może jeszcze ma takiego na sprzedaż.

[ Dodano: Wto 07 Mar, 2017 17:58 ]
Na początek nie ma co przesadzać. Ten Raptor, Nikony EX 8x40 lub 7x35 na pewno byłyby dla Ciebie dobre.

Dziubiński M., wszystko zależy do czego porównasz, dla posiadacza Bentleya Mercedes to plastikowe wozidło

PS
300zł to świetna oferta, sam bym kupił dla syna, ole on woli moje ;)

Będę miał podobny dylemat. Chcę kupić lornetkę na prezent komunijny i bijąc się z różnymi myślami jestem najbliżej zakupu Nikona EX 7x35. Jest niezły optycznie i mechanicznie. Nie wygląda jak wyrób ze straganu. No i cena niewygórowana.

7x35 jest chyba najfajniejszą lornetką z serii EX, ale dużą i ciężką. Ja bym wolał dołożyć do Olympusa EXPS I 8x42 (ktoś ostatnio widział po 600zł)- to inna liga.

Ale oczywiście Marlut. Tego Raptora na forum niejeden zachwalał ale pamiętałem też wypowiedź kolegi m-day.

[ Dodano: Wto 07 Mar, 2017 18:18 ]
EX jest ciężki, to prawda. Ale lornetka to prezent ponadczasowy i za parę lub paręnaście lat nie będzie te 0,8 kg takie uciążliwe dla obserwatora. A może dzięki temu wyrośnie kolejny lornetkowicz entuzjasta. W dobie tabletów i smartfonów to chyba dobry pomysł na prezent komunijny? Co sądzicie?

A czy polecacie jakieś ze zmiennym powiększeniem pytam z ciekawości.
kimek27 - Wto 07 Mar, 2017

Leica duovid
ooo Marlut mnie ubiegł :mrgreen:

Kuba20022 napisał/a:

NIE

Ile taka Leica stoi? Bo jak za 1 tys. można ją "wyrwać" to ja poproszę od razu 8 :grin:

[ Dodano: Wto 07 Mar, 2017 18:34 ]
Ze zmiennym powiększeniem? Jak pamiętam to była dyskusja o Eschenbach Farlux. Ale to raczej zakup za ponad 1500 pln.

Dziubiński M. napisał/a:
... lornetka to prezent ponadczasowy i za parę lub paręnaście lat nie będzie te 0,8 kg takie uciążliwe dla obserwatora. A może dzięki temu wyrośnie kolejny lornetkowicz entuzjasta. W dobie tabletów i smartfonów to chyba dobry pomysł na prezent komunijny? Co sądzicie?
Jestem za lornetką.

Bardziej bym wolał porropryzmatyczne.

Kowa YF 6x30/8x30?

http://www.ecotone.com.pl...ka-6x30-yf.html

jacek struski - Wto 07 Mar, 2017

Ja mam Eschenbach farlux 8-15x35 bardzo ją polubiłem. Lubię obserwować nią ptaki na małym powiększeniu odnajduję i daje pwiększenie bez straty na jakości obrazu no chyba że dzień jest paskudny.Raczej nie mam zamiaru jej sprzedawać a kupiłem ją po okazyjnej cenie dlatego że sprzedawca miał ją dwa lata bez widoku na sprzedaż.
goornik - Wto 07 Mar, 2017

Kuba20022 napisał/a:

NIE MA na rynku dobrych lornetek z zoomem poniżej 7000€
A jeśli masz 7000€ (plus VAT) watro kupić coś od firmy Binoptic. - tam masz wymienne okulary (za dodatkową cenę, a jakże) i takie powiększenia, jakie chcesz

Zapomnij o lornetakch z zoomem, unikaj lornetek z zoomem, walcz z lornetkami z zoomem, prześladuj je jak tylko możesz.

Kup sobie Nikona Action EX 8x40 - bardzo zgrabna, jasna i uniwersalna. A jeśli ma być jeszcze poręczniejsza - Nikon Prostaff 7s 8x30. Była tu na tym portal testowana. I kolejna cenna wskazówka: pozbądź się "parcia" naduże powiększenie....

Pytający ma do wydania 400zł więc niestety Kowa YF, Echenbach Farlux są poza jego zasięgiem. Vortex Raptor, Nikon EX i Nikon prostaff 7s niestety też. Proponuje Olympusa DPS 8x40 za 297 zł z darmową wysyłką u oficjalnego dealera http://www.euromega.pl/p/...ki-olympus.html Wg mnie bardzo dobra propozycja, lepsza niż Aculon 8x42.

Widoczek Nikoś ex 7x35 kosztuje od 459 a Kowa fakt to już ponad 5oo. Może i warto dołożyć.

[ Dodano: Wto 07 Mar, 2017 20:52 ]
Ta Kowa jest lekka, może trochę zabawkowa. Ktoś testował ją ?

Dziubiński M. napisał/a:

Ta Kowa jest lekka, może trochę zabawkowa. Ktoś testował ją ?
Słyszałem o niej dobre opinie. 6x30 ma bardzo małe pole widzenia, lepiej brać 8x.
http://www.bestbinoculars...013.php#lowcost

To niech kolega Kuba ją kupi to jest wtedy szansa że będziemy coś więcej na jej temat wiedzieli. :smile:
Może i ja wtedy na prezent ją wybiorę.

[ Dodano: Wto 07 Mar, 2017 21:11 ]
Ja bym chyba wybrał 6x30 ze względu na stabilizację i jasność.

kot Sylvester - Wto 07 Mar, 2017

Coś podobnego do Kowy z nieco lepszym polem:

http://www.opticalvision....-binocular.html

kupić można na brytyjskim Ebay=u taniej (nawet z przesyłką) niż Kowe w Ecotone.

kimek27 - Wto 07 Mar, 2017

Helios ostatnio nowy byl na ebajcu za 4ry dyszki
toomkoo7474 - Sro 08 Mar, 2017

W tym samym momencie mialem Olimpusa dps I 8x40 i EXPS 8x40 no i ta druga zdecydowanie lepsza mimo mniejszego pola,ladny kontrastowy obraz i pokretlo ostrosci pracowalo najlepiej z lornetek ktore do tej pory mialem.