forum.optyczne.pl

Filmowanie cyfrowe - lustrzanka z FHD 60fps Pomysły ?

belly - Sro 08 Mar, 2017
Temat postu: lustrzanka z FHD 60fps Pomysły ?
Witam,

Zaczynam swoją przygodę z filmowaniem, jednakże miałem już za sobą kilka drobnych montażyków na wypożyczanym sprzęcie. Chciałbym coś kupić swojego, może być używanego do nagrywania w FHD 60klatkami, nie musi być to sprzęt najwyższych lotów... Chodzi mi tylko o to aby był dobry i niezadwony.

Ważne: Sprzęt tylko i wyłącznie do nagrywania zawodów w Brazylijskim Jiu Jitsu (coś takiego jak MMA tylko że bez uderzeń), hale sportowe czasem ze średnim naświetleniem.

Dziękuje i Pozdrawiam
belly

Wojmistrz - Sro 08 Mar, 2017

Rozumiem, że mieszkasz w Ameryce, bo interesuje cie 60fps, a nie europejskie 50fps. Dodatkowo problem jest taki, że czym dasz więcej fps, tym bardziej musisz skrócić czas naświetlania, a co za tym idzie podnieść ISO by uzyskać ten sam poziom jasności sceny.
Jaki masz budżet?

belly - Sro 08 Mar, 2017

Wojmistrz napisał/a:
Rozumiem, że mieszkasz w Ameryce, bo interesuje cie 60fps, a nie europejskie 50fps. Dodatkowo problem jest taki, że czym dasz więcej fps, tym bardziej musisz skrócić czas naświetlania, a co za tym idzie podnieść ISO by uzyskać ten sam poziom jasności sceny.
Jaki masz budżet?

Hehe, tak dostawałem też materiały z USA od brata własnie w 60 fps, a w wypożyczalni nic nie poruszali tematu klatkowania. Może być europejskie 50 :)

Kwota raczej coś koło 1500pln może mniej ?

Wojmistrz - Czw 09 Mar, 2017

1500zł? I pewnie jeszcze z obiektywem? Czy może masz osobny budżet na szkła? W tej cenie to nawet korpus jest nie do zdobycia, chyba że używany.
Próbuj Nikona D3300 ale ostrzegam to nie jest sprzęt do filmowania.
Może lepiej bezlusterkowiec? Jakiś Panasonic lub Sony, mogły by okazać się lepszym zakupem.

belly - Czw 09 Mar, 2017

Wojmistrz napisał/a:
1500zł? I pewnie jeszcze z obiektywem? Czy może masz osobny budżet na szkła? W tej cenie to nawet korpus jest nie do zdobycia, chyba że używany.
Próbuj Nikona D3300 ale ostrzegam to nie jest sprzęt do filmowania.
Może lepiej bezlusterkowiec? Jakiś Panasonic lub Sony, mogły by okazać się lepszym zakupem.

Okey to co polecasz i za ile ? Ile mam dozbierać :) Mówmy teraz o nowym sprzęcie. FHD 50/60fps xD

Dzięki za pomaganie

Wojmistrz - Czw 09 Mar, 2017

"Zabawki" pokroju Sony a6500 są poza twoim zasięgiem bo to za korpus trzeba wydąć 1500 ale euro :)
Pomyśl o starszych modelach bezlusterkowców Panasonic, które nadal są na rynku, np DMC-G6. Może warto dołożyć np do Sony a5100, chociaż to już spory przeskok cenowy.