forum.optyczne.pl

Błędy w działaniu - Oprogramowanie serwera chyba się kisi...

Danin - Wto 13 Maj, 2008
Temat postu: Oprogramowanie serwera chyba się kisi...
Od około 2 tygodni na optyczne.pl wyświetla się komunikat instalacyjny oprogramowania, a dzisiaj patzrąc na komentarze do testu K200D z 15 zrobiło się zero. Czym to jest spowodowane? Czyżby migracja na inny serwer okazała się trudniejsza niż normalnie?
Dziwne że serwer stoi na opr. podobnym do apache-a, a tu taqki klops. Wyświetla się komunikat connect test123 itp. etc.
Czasem nie działają konkretne linki.
Czy to jednak ogólnodostępny DNS jeszcze jest nie zaktualizowany? Jeśli nie to na starym serwerze zróbcie przekierowanie przez IP, a nie hosta czy www.

:)

komor - Wto 13 Maj, 2008

Ja nie mam żadnych problemów opisanych powyżej (co to jest komunikat instalacyjny oprogramowania?), a pod testem K200D widzę 38 komentarzy (ale pod testem, a nie pod newsem anonsującym pojawienie się testu). Swoją drogą to news anonsujący test powinien mieć wyłączoną możliwość dodawania komentarzy, bo to już jest trzecie miejsce, w którym można komentować: test, forum i jeszcze news.
Danin - Wto 13 Maj, 2008

Już teraz się poprawiło, faktycznie przy newsie nie ma żadnego.
Przy instalacji oprogramowania do obługi serwera, w tym wypadku apachepodobnego wyświetla się zaraz komunikat po instalalacji z informacjami że np. instalacja przebiegła poprawnie itp.
Dla szarego użytkownika podpatrzenie nazwy loginu nie powinno się wyświetlać, bo może to zagrozić prawidłowemu funkcjonowaniu serwera z przyczyn wiadomych...
Widać że na serwerze z zaparkowaną domeną plik index.php bodajze jest właśnie widoczny, możliwe że skrypt sam wywala plik index. Podejrzewam że to jednak na starym serwerze zostało spustoszenie i tak się wyświetla przez nieaktualizowany serwer DNS.

RobertO - Wto 13 Maj, 2008

z jakich DNS'ow korzystasz? bo wyglada to tak jakbys raz odwolywal sie do starego serwera, a raz do nowego. zmienil nam sie adres IP i na starym adresie ktos stawia juz sobie nowy serwer. sprawdz czy przypadkiem neikorzystasz z DNS'a w domowym routerku jako podstawowego DNS. te DNS'y w routerkach nie wiadomo kiedy sie odswiezaja i niestety sporo osob wciaz jest kierowanych na stary adres IP. :( a ja za cholere nie wiem jak sobie z tym poradzic. nie pozostaje chyba nic innego jak czekac
Danin - Wto 13 Maj, 2008

Korzystam z zewnętzrnego DNSa, z którym napewno nie powinno być problemów, co śmieszniejsze nie używam żadnego alternatywnego, ani ustawień DHCP :P

HOST i IP w routerze zmieniają się gdy sam je przestawisz - na najnowsze. Router odwołuje się do zewnętrznego DNSa, a gdy chcesz sam sobie postawić domowy DNS, to licz się z duzymi kosztami, w praktyce lepiej zrobić sobie serwer WINS.
Dziś już wszystko działa jak należy. Sprawdziłem już na innych sieciach i też gra, myślę że dns.pl już zaktualizował baze.
Trzeba przyznać że nowy serwer działa bardzo przyjemnie. Zresztą optyczne.pl moim zdaniem przegląda się najwygodniej ze wszystkich polskich portali fotograficznych. :mrgreen: