|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Czy uda mi się znależć taki apart? kilka wymagań
longas - Nie 12 Mar, 2017 Temat postu: Czy uda mi się znależć taki apart? kilka wymagań Cześć
szukam aparatu, mam kilka wymagan typu 'musza być' i kilka opcjonalnych typu 'fajnie żeby były"
koniecznie:
rozmiar kompaktowy, żeby można bylo go nosić przy sobie
do 3000zł
możliwość podpięcia zew. mikrofonu (czyli wejscie jack)
możliwośc kadrowania (przycięcia) i zmiany rozmiaru zdjęcia z poziomu aparatu
zoom optyczny min 10x
dobra jakość zdjęć (żeby nie było efektu akwareli po powiększeniu zdjęcia)
opcjonalnie:
czy jest coś takiego na rynku co spełniałoby przynajmniej pierwsze 6 wymagań?
szukałem, nic na razie nie znalazłem.
jakieś propozycje?
Tutejszyn - Nie 12 Mar, 2017
longas napisał/a: | rozmiar kompaktowy, żeby można bylo go nosić przy sobie | Każdy aparat można nosić przy sobie.
longas napisał/a: | możliwośc kadrowania (przycięcia) i zmiany rozmiaru zdjęcia z poziomu aparatu
zoom optyczny min 10x | Przycinanie obrazu i zoom optyczny, to jest dokładnie to samo
longas napisał/a: | dobra jakość zdjęć (żeby nie było efektu akwareli po powiększeniu zdjęcia) | Matryca powinna mieć rozmiar m4/3, Dx, lub Fx
Biorąc pod uwagę jeszcze cenę, odchylany ekran i wizjer... Panie i panowie, zwycięzcą jest Nikon D5500 z obiektywem Sigma 18-200, F3,5-6,3 OS
A poważnie... Bezusterkowce są mniejsze, ale droższe i wcale nie mieszczą się w kieszeni. Fakt, można mieć duże kieszenie, ale je lepiej zostawić do przynoszenia zakupów ze sklepu. Lustrzanki, zwłaszcza te tańsze, wcale nie są takie duże.
Postprocess w aparacie (przycinanie zdjęć itp)... Zdecyduj, czy chcesz fotografować, czy robić kotlety i selfie na Fejsbuka. Krótko mówiąc, walcząc o kilka centymetrów rozmiaru, musisz albo zwiększyć budżet, albo pożegnać się z jakością.
TomPL2 - Pon 13 Mar, 2017
Tutejszyn napisał/a: |
longas napisał/a: | możliwośc kadrowania (przycięcia) i zmiany rozmiaru zdjęcia z poziomu aparatu
zoom optyczny min 10x | Przycinanie obrazu i zoom optyczny, to jest dokładnie to samo |
Zbyt daleko posunięta metafora
Tutejszyn - Pon 13 Mar, 2017
TomPL2, to jest raczej uproszczenie problemu.
Photoshop w aparacie to jest raczej poziom twórczości fejsbuka, a nie fotografia, o której rozmawimy na forum.
T.B. - Pon 13 Mar, 2017
Tutejszyn,
Ale przycinanie obrazu i zoom optyczny to nie jest to samo. Nawet bardzo nie jest.
Przycinanie obrazu działa tak, jak zoom cyfrowy (albo odwrotnie - zoom cyfrowy działa tak, jak przycinanie obrazu).
longas - Sro 15 Mar, 2017
Tutejszyn napisał/a: | longas napisał/a: | rozmiar kompaktowy, żeby można bylo go nosić przy sobie | Każdy aparat można nosić przy sobie. |
ale niektore aparaty mozna schowac w kieszen spodni badz kurtki, a do niektorych trzeba kupic torbę. ja szukam tych pierwszych
zoom optyczny min 10x | Przycinanie obrazu i zoom optyczny, to jest dokładnie to samo
|
nie jest to samo
longas napisał/a: | dobra jakość zdjęć (żeby nie było efektu akwareli po powiększeniu zdjęcia) | Matryca powinna mieć rozmiar m4/3, Dx, lub Fx
Biorąc pod uwagę jeszcze cenę, odchylany ekran i wizjer... Panie i panowie, zwycięzcą jest Nikon D5500 z obiektywem Sigma 18-200, F3,5-6,3 OS
|
za duzy
Postprocess w aparacie (przycinanie zdjęć itp)... Zdecyduj, czy chcesz fotografować, czy robić kotlety i selfie na Fejsbuka. Krótko mówiąc, walcząc o kilka centymetrów rozmiaru, musisz albo zwiększyć budżet, albo pożegnać się z jakością. |
nie jestem fotografem, nawet amatorem, tylko zwykłym uzytkownikiem aparatu, nie mam zbyt duzych wymagan. cenie sobie wygode w uzytkowniu, stad niewielkie rozmiary aparatu i możliwosc przycinania i zmiany rozmiaru zdjecia z poziomu aparatu. nie chce mi sie po prostu bawić w to w programie graficznym. kiedys miałem aparat ktory miał takie funkcje, teraz mam aparat ktory nie ma takiej funkcji. wiem jaka jest zatem roznica w czasie jesli chodzi o zarzadzanie zrobionymi zdjeciami
do tej pory znalazłem apart ktory pasowałby mi pod wieloma względami, ale niestety jest za duzy. jest nim Canon PowerShot G3 X. gdyby był aparat z podobnymi funkcjami jak ten, ale mający mniejsza grubość, brałbym bez zastanowienia
|
|