forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - Niebieska smuga przy mocnym świetle

P3t3r - Wto 13 Maj, 2008
Temat postu: Niebieska smuga przy mocnym świetle
Witam,
Czy normalnym zachowaniem aparatu na moce światło jest coś takiego?
Zdjęcie robione komórką (jest to wyświetlacz LCD Canona Powershot G9) w jakości ... prawie FULL HD: :)

Ta jasna plama to żarówka a dookoła ten pasek...
Dzieje sie tak przy żarówkach, słońcu itp. Na zdjęciu tego nie widać, ale irytuje podczas fotografowania.

Pozdrawiam

Monastor - Wto 13 Maj, 2008

P3t3r, miałem tak samo w Panasonic Lumix DMC-FZ5 i widziałem to w kilku innych aparatach. Pojawiało się sporadycznie, ale tylko irytowało. Na zdjęciach też na szczęście tego nie miałem.

Wydaje mi się, że to może być normalna przypadłość. W każdym razie wątpię, żeby serwis uznał to za coś co wymaga naprawy.

edmun - Wto 13 Maj, 2008

w instrukcji od fz18 jest wzmianka o takich łunach. kazali to ignorować :)
P3t3r - Wto 13 Maj, 2008

a czy jakiś posiadacz powershsota g9 mógłby się wypowiedzieć ? Jak dalej tak bedzie to nie będe się bawił w reklamację, ale jeśli to może uszkodzić jakieś soczewki czy coś.. (nie znam się na tym :) )
edmun - Sro 14 Maj, 2008

U Ciebie ta łuna wygląda na większą niż u mnie. pewnie chodzi o szkiełko i procesor.
O to się nie martw. Jak robisz pod lampę to takie łuny to dla mnie codzienność. Nie wiem czy znajdziesz aparat który nie posiada takiego efektu.

qadest1 - Sro 14 Maj, 2008

A popatrz kurcze po ludzku - przez wizjer to nie będzie tego efektu! :)
A nie na zoombie tylko ;)

Koledzy wyżej mają rację, raczej trudno byłoby spotkać aparat, który nie da takiego efektu na wyświetlaczu.

MM - Sro 14 Maj, 2008

Mam G9 i czymś takim się nie przejmuję. Inna sprawa, że takich efektów raczej nie oglądam bo jakoś tym aparatem inne kadry robię :wink:
Nie przejmuj się tym, na zdjęciach tego nie widać.