|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Lornetka do oglądania przyrody
yaris - Nie 19 Mar, 2017 Temat postu: Lornetka do oglądania przyrody Szukam lornetki do podglądania przyrody.
Znalazłem coś takiego czy to dobry wybór?
Olympus 10x50 DPS I
a
ACULON A211 10x50
Choć podobno wszyscy chwalą Olympusa 7X35 DPS I
Zastanawiałem się jeszcze nad :
Olympus 12x50 EXPS I
Action EX 12x50 CF
Chyba że jakieś inne propozycje do 600zł
leniwiec - Nie 19 Mar, 2017
Polecałbym Ci mniejsze powiększenia. Mają przede wszystkim dużo większe pole widzenia, większą głębię ostrości i dużo stabilniejszy obraz. Nikon Action EX jest dużo solidniejszy od Aculona i Olympusa DPS1. Będzie Ci służył dłużej. Jeśli chodzi o konkretny model, to stawiałbym na 7x35 (moim zdaniem najfajniejszy spośród Actionów) lub 8x40.
Przejrzyj dwa sąsiednie wątki - „Wybór lornetki” i „Lornetka w góry”. Myślę, że znajdziesz tam sporo wiadomości dla siebie.
Dziubiński M. - Pon 20 Mar, 2017
Witaj na forum
Aculon ma wykręcane muszle oczne co jest bardziej uniwersalnym rozwiązaniem w porównaniu do Olympusa DPSI. Ale tak jak leniwiec polecam Ci Nikona z serii EX. Lornetka to sprzęcik na lata więc warto dołożyć do klasy nieco wyższej. Jak nosisz okulary to patrz na modele z większym odsunięciem źrenicy - ER. No i najlepiej zobaczyć "na żywo" lornetkę bo często jest tak że po lekturze forum zainteresowany kupuje na odległość a z tym bywa różnie. Powodzenia.
[ Dodano: Pon 20 Mar, 2017 10:04 ]
Ja bym Ci odradzał na początek wyższe 12 krotne powiększenie bo będziesz tak naprawdę widział mniej( pole widzenia lornetki będzie mniejsze) i obraz będzie mniej stabilny przy obserwacji z ręki. Bo na statywie to co innego.
|
|