|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - Jesteś dobrym fotografem?
T.B. - Wto 21 Mar, 2017 Temat postu: Jesteś dobrym fotografem? http://fotoblogia.pl/1043...ory-w-4-testach
Pobawcie się, pochwalcie się
Wojmistrz - Wto 21 Mar, 2017
8.3
Jak dla mnie trochę za mało czasu.
komor - Sro 22 Mar, 2017
Pierwszy test 29 punktów, ale to trochę też test monitora, a nie tylko wzroku. Różnice są niewielkie i pewnie wiele wyświetlaczy już nie daje rady tego pokazać. W teście z cyframi w kropeczki (Enchroma) ze dwa razy nie widziałem nic lub prawie nic. Ale kolory były bardzo zbliżone. Czyli wyszło „normal vision”.
T.B. - Sro 22 Mar, 2017
Wojmistrz,
8.3 w tym ostatnim? To rewelacja chyba
Moje szczytowe osiągnięcie, bo powtarzałem wiele razy, to 7.7
W tym pierwszym jestem jastrzębiem z wynikiem 27.
Enchroma normal. Z tym nigdy nie miałem problemu u okulisty. Nie wiem tylko, czy "nic" jest jedną z możliwych, poprawnych odpowiedzi, czy że nic nie widzę? Raz chyba nacisnąłem "nic".
X-Rite Color Challenge nie rozwiązywałem, bo go nie kumam. Nie wiem, jak wygląda wzorzec.
elnino - Sro 22 Mar, 2017
34 punkty (Robot) na biurowym samsungu S22B300. Może miałem szczęście
8,7 w ostatnim, za szóstym razem, bo faktycznie trzeba to ogarnąć
ryszardo - Sro 22 Mar, 2017
Nie wiem, co te testy mają wspólnego z byciem dobrym fotografem, ale zrobiłem.
Pierwszy 25 p.
Enchroma normal.
X-Rite Color Challenge bezbłędnie (robiłem chyba dwa lata temu, teraz tez 0).
W ostatnim 9,7, ale touchpad wnerwiał niemiłosiernie.
Mam wrażenie, że przy osobie z dobrym wzrokiem największe znaczenie ma monitor i znajomość testu (za pierwszym razem ostatniego nie ogarniałem i zdobyłem 6,5 p , a w jednej kategorii 1 ).
T.B. napisał/a: | X-Rite Color Challenge nie rozwiązywałem, bo go nie kumam. Nie wiem, jak wygląda wzorzec.
|
Po prostu musisz poprzestawiać 'klocki', żeby uzyskać możliwie płynny gradient kolorystyczny. Jest z tym sporo zabawy.
TS - Sro 22 Mar, 2017
iGame - 24 ok, 0 pomyłek, czyli tygrys. Trzeba zmienić monitor Choć to jest też trochę na spostrzegawczość, bo czas ucieka.
Encrhoma - normal, też ze dwa razy nic tam nie było
x-rite - wynik 7, wszystkie pomyłki w zakresie niebieskozielonym...
W ostatnim nie ukończyłem pierwszego podejścia, wkurzający trochę ten test, może siądę później
T.B. - Sro 22 Mar, 2017
ryszardo napisał/a: | Nie wiem, co te testy mają wspólnego z byciem dobrym fotografem, |
Ślepy fotograf, to kiepski fotograf chyba
Czy daltonista może robić dobre zdjęcia czarno-białe?
ryszardo - Sro 22 Mar, 2017
T.B. napisał/a: |
Ślepy fotograf, to kiepski fotograf chyba
Czy daltonista może robić dobre zdjęcia czarno-białe? |
Z czarno-białymi nie powinien mieć problemów. Niewidomy może już nie dać rady.
Poza tym nic mi nie mów - jakiś czas temu chodziłem z daltonistą na ściankę wspinaczkową. Prowadzenie takiego po drodze, to niezła zabawa (chwyty są oznaczane kolorami). Jak daltonista Ciebie prowadzi, to już jest gorzej.
T.B. - Sro 22 Mar, 2017
Rozkminiłem tego X-Rite
"You have perfect color vision, Your score: 0"
Matpol7 - Wto 04 Kwi, 2017
Ja w tym pierwszym miałem tygrysa, na niektórych wzrorach już nie mogłem dostrzec różnicy i kończył się czas...
fatman - Wto 04 Kwi, 2017
Niestety nie będę odblokowywał żeby mi potem reklamy waliły.
ryszardo - Wto 04 Kwi, 2017
fatman napisał/a: | Niestety nie będę odblokowywał żeby mi potem reklamy waliły. |
Ja na takie okazje mam wyłączonego AdBkocka w trybie prywatnym.
|
|