forum.optyczne.pl

Filmowanie cyfrowe - Aparat do slow motion

fewfw - Sob 25 Mar, 2017
Temat postu: Aparat do slow motion
Kręcę krótkie filmy, zapowiedzi eventów, lookbooki potrzebuje aparatu który kręci w slow motion
(240 fps) przynajmniej w hd ale zależy mi na tym żeby robił również dobre zdjęcia (robię głównie zdjęcia sylwetek ale zależy mi na pokazaniu ubrań) moim najmocniejszym typem dotychczas był Nikon `dl 24-85 (z racji tego że mój budżet to max 4000 ewentualnie z jakimś hakiem) zastanawiam się jednak równie nad jakąś lustrzanką (kusząca wizja wymiennej optyki), była by wdzięczna za rady odnośnie wyboru sprzętu i podpowiedź jakie modele powinnam sprawdzić (jeśli ktoś używał tego nikon to opinia na jego temat była by mile widziana) :)

ryszardo - Sob 25 Mar, 2017

Aparaty Nikon DL nigdy nie pojawiły się w sprzedaży, a ostatnio producent ogłosił anulowanie tej serii, więc opinii na ich temat nie będzie.

W podanym budżecie zmieści się na przykład Sony RX100 IV.
Należy pamiętać, że te aparaty w trybach 240 fps będą w stanie nagrać tylko kilka sekund materiału, bo później bufor się zapełnia.
W tym budżecie ciężko będzie znaleźć coś, co daje więcej, niż 120 klatek na sekundę w trybie ciągłym.

fewfw - Sob 25 Mar, 2017

Właśnie znalazłam je jakiś czas temu i były dostępne w internecie (?) i teraz nagle słuch o nich zaginą nie miałam pojęcia o tym dzięki za rozjaśnienie sytuacji. Zależ mi na kręceniu max 60 sekund bo używam tych fragmentów do przebitek jak dotąd używałam ajfona 7 i dawał sobie radę chociaż nie była to zadowalająca mnie jakość
ryszardo - Sob 25 Mar, 2017

Dostępne były tylko w przedsprzedaży, fizycznie nigdy się nie pojawiły. Tu oficjalna informacja:
http://www.nikon.com/news/2017/0213_dl.htm

Te 60 s to materiał po spowolnieniu, czy w czasie rzeczywistym?

fewfw - Sob 25 Mar, 2017

Po spowolnieniu, szkoda że ten sony nie ma wejścia na mikrofon bo czasami przydała by się taka możliwość
ryszardo - Nie 26 Mar, 2017

RX100 IV przy 240 fps wyciąga maksymalnie ~7 s materiału (56 s @ 30 fps), więc bardzo blisko postawionych wymagań.

Ogólnie niewiele modeli aparatów daje możliwość kręcenia 240 fps @720p szczególnie w tym przedziale cenowym. Dużo większy wybór jest jeśli chodzi 120 fps @1080p. Początkowo na przykład Panasonic FZ1000 miał mieć oba te tryby bez limitu czasowego, ale z pierwszego w wersji produkcyjnej niestety zrezygnowano (zostało tylko 120).

fewfw - Nie 26 Mar, 2017

Zastanawiam się jeszcze nad Sony A6300, a jakaś przyzwoita lustrzanka by się znalazła w tym budżecie ?
ryszardo - Nie 26 Mar, 2017

A6300 nie proponowałem, bo jego cena bez obiektywu przekracza 4 kzł.
Dodatkowo ten aparat też nie daje możliwości kręcenia z szybkością 240 fps. Jest tylko 120 fps @ 1080p.

Nie kojarzę lustrzanki w tym budżecie, która daje coś więcej, niż 60 fps @ 1080p.

Ogólnie jeśli jesteś w stanie dołożyć i bardziej zależy Ci na wymiennych obiektywach i jakości obrazu, to A6300 wydaje się być dobrym wyborem.
RX100 IV będzie mniejszy, tańszy i ma postawione w wymaganiach 240 klatek na sekundę. Mimo wszystko uważam, że ma trochę za dużo ograniczeń (brak gniazda mikrofonowego, kiepska ergonomia, niewymienny obiektyw o niewielkim zakresie ogniskowych), jak na swoją cenę. Możliwości kręcenia filmów w zwolnionym tempie ma jednak wyraźnie większe (chyba największe dostępne obecnie wśród aparatów w tej cenie).