|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Lornetka dla okularnika?
mateuszkt - Sob 25 Mar, 2017 Temat postu: Lornetka dla okularnika? Witam,
zastanawiam się nad niedużą lornetką, z której można komfortowo korzystać w okularach korekcyjnych. 8x32 byłoby chyba idealne, 8 lub 10x42 też może być.
Na jakie modele warto zwrócić uwagę?
Czy z góry odpuścić sobie i pogodzić się z koniecznością zdejmowania okularów?
RoboBat - Sob 25 Mar, 2017
Najlepsza jakość stosunku do ceny z dużym odstępem źrenicy:
http://www.oleole.pl/lorn...CFczKsgodaQIEAg
[ Dodano: Sob 25 Mar, 2017 21:29 ]
Lekka, powloki dielektryczne z korekcją fazy. Nie jedna 8x32 jest od niej cięższa. No i na deser szklo ED.
[ Dodano: Sob 25 Mar, 2017 21:32 ]
Jakby co to mam ją i jestem okularnikiem i nie trzeba sciągac okularów.
Marlut - Sob 25 Mar, 2017
mateuszkt, większość lornetek nadaje się do używania w okularach, te z większym dostępem źrenicy będą lepsze. Trzeba sprawdzić na ile muszle pasują do szkieł, tzn czy dobrze przylegają i nie przepuszczają bokiem światła. Lornetki z dużymi i miękkimi muszlami sprawdzają się lepiej, także "tradycyjne" - wywijane gumowe lub silikonowe najczęściej są OK.
[ Dodano: Sob 25 Mar, 2017 22:03 ]
Ile chcesz wydać?
Jeśli w przedziale 500-2000zł tu jest stosowny wątek:
http://forum.optyczne.pl/...der=asc&start=0
mateuszkt - Sob 25 Mar, 2017
RoboBat, dzięki. Ten nikon wygląda ciekawie. Odstęp źrenicy prawie 20mm. Spróbuję gdzieś się do niego przymierzyć
goornik - Nie 26 Mar, 2017
Mateusz, wszystko zależy od tego, czy:
- masz dużą wade wzroku
- czy masz astygmatyzm.
Jeśli obie odpowiedzi się "tak", to raczej pozostaje Ci konieczność obserwowania w okularach
Jeśli obie odpowiedzi są "nie" - to nie przejmuj się okularami i bierz lornetkę z odsunięciem źrenicy rzędu 13-15mm i będzie bardzo dobrze.
Pamiętaj, że obserwacja BEZ okularów jest znacznie wygodniejsza i masz lepszą kontrolę nad bocznym światłem, które może z boku przedostać się do oczodołu.
Celuj w Nikona Monarch 7 8x30!
mateuszkt - Nie 26 Mar, 2017
Goornik, no właśnie miałem obawy odnośnie bocznego światła. Moja wada wzroku nie wymaga obserwacji w okularach. Chodziło mi raczej o wygodę i brak konieczności zdejmowania okularów. moja obecna lornetka ma odsunięcie źrenicy lekko poniżej 13mm, więc bezwzględnie wymaga zdjęcia szkiełek z nosa.
A serię Monarch swoją drogą muszę potestować. Niestety w abfoto ostatnio mieli tylko aculony.
goornik - Nie 26 Mar, 2017
Jeśli comfort jest aż tak wysoki to ZDECYDOWANIE nastaw się na obserwację bezpośrednio "oko-lornetka"
mateuszkt - Nie 26 Mar, 2017
No i wszystko jasne. Dzięki za radę
Benedykt - Nie 26 Mar, 2017
Przy okazji tematu mam pytanie: jaki ER (chodzi o minimalną wartość) jest komfortowy dla obserwacji bez okularów?
Marlut - Nie 26 Mar, 2017
mateuszkt, jeśli masz okulary z dobrą powłoką antyrefleksyjną i dopasujesz do nich lornetkę, która także nie będzie podatna na odbicia światła od strony okularów, nie masz się czego obawiać.
Benedykt, dla mnie w okolicy 13mm jest OK
RoboBat - Nie 26 Mar, 2017
Z moich doświadczeń wynika, że im większy odstęp źrenicy tym lepiej. Przydaje się to np. podczas użytkowania lornetki w niskich temperaturach np.gdy wdrapiesz się na jakąś górkę i się zasapiesz, i zapragniesz objechac widnokrąg za pomocą swojego cudeńka a para z wydychaneo powietrza skutecznie ci to uniemożliwia osadzając się na szkłach okularów twojej lornetki. Wtedy 20 mm odstępu źrenicy wydaje się zbawienne do przewentylowania tej przestrzeni między okiem a okularem. Drugi przypadek to okulary słoneczne. Jak widać nie tylko okularnicy noszą okulary. I tak na koniec mogę ci dodać, że lornetki z dużym odstępem źrenicy to juz raczej nie są instrumenty niskiej jakości. Jak juz lornekta ma te 20 mm i więcej to w ciemno obstawiam, że to musi być zacny sprzęcik
goornik - Pon 27 Mar, 2017
Benedykt napisał/a: | Przy okazji tematu mam pytanie: jaki ER (chodzi o minimalną wartość) jest komfortowy dla obserwacji bez okularów? |
nie ma reguły - zależy od anatomii gęby i długości rzęs.
Benedykt - Pon 27 Mar, 2017
Marlut napisał/a: | Benedykt, dla mnie w okolicy 13mm jest OK |
A 10 mm?
Marlut - Pon 27 Mar, 2017
10mm może być mało, ale jak pisze goornik, to kwestia indywidualna. Przy małej średnicy muszli będziesz obcierał rzęsami o okular, przy dużej może jakoś to będzie. Trzeba sprawdzić.
kot Sylvester - Pon 27 Mar, 2017
Benedykt napisał/a: | A 10 mm? |
Domyślam się że chodzi o to:
http://www.fotoplus.pl/lo...tar-EX-8x25-DCF
Masz dwa miejsca w Krakowie gdzie można to sprawdzić i tak właśnie należy zrobić w tak indywidualnej kwestii.
Benedykt - Pon 27 Mar, 2017
Bingo.
A tutaj są moje przemyślenia -> http://forum.optyczne.pl/...p=531911#531911
|
|