forum.optyczne.pl

Nasze zdjęcia - Urlopowo

Arek - Wto 13 Maj, 2008
Temat postu: Urlopowo
Zachęcony powodzeniem tematu "Wiosennie" zakładam kolejny wątek, tym bardziej, że czas urlopów nadchodzi wielkimi krokami, a dla niektórych już nadszedł.

Kilka dzisiejszych urlopowych fotek: zaloty pliszek i jaskółek, modraszka w trzcinowej scenerii i dzięcioł akrobata.

Wszystko (oprócz jaskółek) EF 70-300 IS plus 20D. Dzięcioł na ISO 800 - bardzo trudne światło.

Arv - Wto 13 Maj, 2008

To przedostatnie mi się bardzo podoba.
Genialna kompozycja.

Ja też ostatnio kilka ptaszków strzeliłem z C70-300IS, ale jakościowo nieciekawe:

Synek płoszy mi faunę na specerach :/ Flora wychodzi lepiej bo nie daje się spłoszyć :)

http://picasaweb.google.c.../OgrDBotaniczny

k1caj_ns - Wto 13 Maj, 2008

Arek 3 fotka od góry mi się podoba :) fajnie rozmyte tło i ładnie wykadrowane. Też bym coś dodał ale z moim kitem to narazie tylko sesje dziewczynie nad rzeką zrobiłem :cool: Już niedługo wzbogacę się o upragnione tele to będzie super :cool:
kijos - Wto 13 Maj, 2008

Mój ostatni urlop spędziłem, a zresztą zobaczcie ;)

[ Dodano: Wto 13 Maj, 2008 21:53 ]
k1caj_ns, dziewczyny mile widziane ;)

sławek_38 - Wto 13 Maj, 2008

k1caj_ns napisał/a:
narazie tylko sesje dziewczynie nad rzeką zrobiłem

no to nie ma się czym przed kolegami pochwalić? samolub :twisted:
Arek, masz świetne wyczucie miesc w których są takie ptaki, fotki jak marzenie. Ja się wkurzam i jak pogoda dopisze to do zoo w w-wie q sobotę wyruszymy -- może coś tam niepłochliwego ustrzelę :evil:

k1caj_ns - Wto 13 Maj, 2008

No dobrze uchylę rąbka tajemnicy :lol: Jest to crop 1:1

http://img502.imageshack.us/my.php?image=13ps0.jpg

Monastor - Wto 13 Maj, 2008

k1caj_ns, crop 1:1?
To dawaj więcej dziewczyny w kadrze bo musiała być raczej malutka na pełnej klatce :smile:

sławek_38 - Sro 14 Maj, 2008

Monastor napisał/a:
To dawaj więcej dziewczyny w kadrze

i orientację pionową a nie poziomą!

k1caj_ns - Sro 14 Maj, 2008

Dorzuciłem jeden kadr pionowy bo większość mam w poziomym :razz:

Niebo tragedia ale bez polarka czy szarej połówki ciężko z tym kitem coś zrobić

http://img413.imageshack....50648494yp7.jpg

maziek - Sro 14 Maj, 2008

Niebo? Jakie niebo? Ja żadnego nieba nie zauwazyłem ;) .
k1caj_ns - Sro 14 Maj, 2008

To ja dorzucam 3 fotki z dzisiaj :wink: Tak to jest jak człowiek po maturach się nudzi bo to taki najdłuższy urlop jaki można mieć :mrgreen:

Arek - Sro 14 Maj, 2008

Dzisiaj kolejny bogaty we wrażenia dzień. Standardowe ujęcia bogatki i pliszki, dzięcioł (ratowany bo AF trochę zawiódł), moja pierwsza fotka pełzacza ogrodowego/leśnego oraz piękne słońca poboczne. W zasadzie żadna fotka nie jest robiona w dobrych warunkach - albo za dużo światła, albo za mała. Ale takie uroki spacerów i przypadkowych miejsc :)
komor - Czw 15 Maj, 2008

Arek, ciągle mnie zastanawia, jak to jest, że wiele ptaków na Twoich zdjęciach wydaje się być ustrzelonych z poziomu wzroku, podczas gdy ptaki chyba zwykle siadają wyżej niż oczy ludzkie, a jeśli już siedzą gdzieś nisko, to w ciemnych krzaczorach. :)

Aha, i jeszcze spóźniony komentarz do Kijosa - Twoje kadry mnie powalają. W sensie kompozycji. Długa droga przede mną :)

Arv - Czw 15 Maj, 2008

Zaklinacz ptaków, czy co ?

Dzięcioła to ja w życiu na oczy nie widziałem :/

A żeby pogodzić Kijosa z Arkiem proponuję coś takiego:

(:

MC - Czw 15 Maj, 2008

Arv napisał/a:
Zaklinacz ptaków, czy co ?

Tez mi to przez mysl przeszlo. Mi sie udalo widziec wrobla albo kosa i to zawsze albo na trawie albo gdzies wysoko na galezi...

heding - Czw 15 Maj, 2008

a mi dzięcioły po ogrodzie latają, a o lesie nie wspomną, nawet parami... ale nie mam dobrego szkła żeby je strzelić... :neutral:
arietiss - Czw 15 Maj, 2008

Właśnie Arku, gdzie Ty "łapiesz" te wszystkie ptaki? Może też sekret tkwi w budce obserwacyjnej? Wiem, że takie są w Polsce, specjalnie do fotografowania ptaków. Niektórzy koledzy miłosnicy ptaków z nich korzystają. Ciekawe, czy nie ma takiego miejsca blisko Łodzi?
mavierk - Czw 15 Maj, 2008

ale jak na urlopie budka obserwacyjna?

Moim zdaniem myk tkwi w ostrym szkle i cropach 300% :D

A tak na serio to po prostu trzeba wiedzieć jak dany ptaszek się zachowuje i dzięki temu mieć pojęcie, jak go podejść.

Niektóre ptaszki same podchodzą, taka pliszka, jak robię coś w ogrodzie, to sama mi włazi niemalże pod ręce, ale nie wiem czy u innych pliszek to typowy przypadek :mrgreen: a tak BTW to mieszka u mnie na dachu pod jakąś dachówką, w każdym razie znosi tam żarło dla swoich małych ... :wink:

tak samo jest z szpakami, jak kucniesz nieopodal niego, to sam będzie podchodzić, ostatnio mi się w kadrze nie mieścił...

Mnie szpaki omijają szerokim łukiem, bo mają ze mną na pieńku...za wiśnie i czereśnie :mrgreen:

heding napisał/a:
Mnie szpaki omijają szerokim łukiem, bo mają ze mną na pieńku...za wiśnie i czereśnie :mrgreen:
Już niebawem się zaczną czereśnie i wiśnie, nic, tylko położyć się na balkonie z szkiełkiem w ręku i czekać aż przylecą :D

ja i bez czereśni mam ich dość.. :wink: tylko dobrego szkiełka brak :cry:
Arek - Czw 15 Maj, 2008

Trzeba wiedzieć gdzie spacerować. Żadnej sztuki to nie wymaga. Taki spacer to żadne komfortowe warunki do foto ptaków, bo idę zawsze z dwójką dzieci i żoną. Jedyne czego
potrzeba to cierpliwości i szczęścia. Jednego dnia nie trafia się nic, innego coś podleci
blisko. Choć to nie gwarantuje sukcesu. Dzisiaj przy mnie ganiały się szaleńczo 3 zięby.
Były tak zaaferowane sobą, że siadały gdzie popadnie nie zwracając uwagi na ludzi.
Raz były nawet w odległości metra. Ale były tak zwariowane i szybkie, że żadne dobre ujęcie nie wyszło.

MM - Czw 15 Maj, 2008

mavierk napisał/a:
Już niebawem się zaczną czereśnie i wiśnie, nic, tylko położyć się na balkonie z szkiełkiem w ręku i czekać aż przylecą :D

Ja też bym się położył, ale za szkło bym wybrał lunetę... celownika :mrgreen:

Arek napisał/a:
Ale były tak zwariowane i szybkie, że żadne dobre ujęcie nie wyszło.

Tutaj to by się przydało coś jasnego z szybkim AF a o tym takie 70-300 IS to sobie może pośnić tylko :razz:

ot to to... celownik to jest to :mrgreen: ale przy chmarze obsiadającej drzewo i celownik nie pomoże..bo nie wiedziałbyś, na którego się zdecydować :wink:
na szpaki, kruki i wrony dobrze zasadzać się z rana...szczególnie na świeżo skoszonym trawniku w ogrodzie... łażą wtedy sobie i wyżerają jakieś robactwo z niskiej trawki :smile:

kijos - Czw 15 Maj, 2008

Cytat:
Tutaj to by się przydało coś jasnego z szybkim AF a o tym takie 70-300 IS to sobie może pośnić tylko

MM nie pisz takich rzeczy. Później ktoś mylnie zrozumie i na forach pojawiają się podobne posty:
Cytat:
Niebo tragedia ale bez polarka czy szarej połówki ciężko z tym kitem coś zrobić

k1caj_ns lepiej zajrzyj do tego wątku http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1890
Dorwij, którąś z polecanych pozycji czytaj i pstrykaj. A szybko możesz stwierdzić, że super obiektywy, drogie filtry, czy wszystkomogące programy nie są ci potrzebne do robienia zdjęć z których będziesz zadowolony. Oczywiście te bajery dobrze jest mieć (i umieć się nimi posługiwać ;) ale lepiej poćwicz tym co posiadasz, a nie jest to zły zestaw.

[ Dodano: Czw 15 Maj, 2008 17:03 ]
Arv, zaproponowane przez ciebie "godzenie" bardzo mi się podoba" :lol:

[ Dodano: Czw 15 Maj, 2008 17:07 ]
komor napisał/a:
Aha, i jeszcze spóźniony komentarz do Kijosa - Twoje kadry mnie powalają. W sensie kompozycji. Długa droga przede mną

Dziękuję - bardzo mi miło :) Krótka i łatwa zawsze prowadzi do ciemnej strony mocy ;)

Arek - Czw 15 Maj, 2008

Też mi się podobają. Naprawdę ładnie uchwycone.
kijos - Czw 15 Maj, 2008

Nie wiem Arek, czy pisałeś do mnie (tzn. o moich zdjęciach) jeżeli tak to dzięki, jeżeli nie to nie kapnąłem się, o których (możliwe, że moja inteligencja siada :P )
Twoje też są niezłe - tylko, żebyśmy nie wpadli w samouwielbienia i nie lizali sobie zadków nawzajem ;)
Pewnie pstrykasz w RAW - jeżeliby im poświęcić chwile dłużej w jakiejś wywoływarce to byłyby jeszcze bardziej atrakcyjne dla oka.
A tak do tematu to dzisiaj wziąłem urlop, żeby ludziom zdjęcia porobić. Właśnie je segreguje :)

k1caj_ns - Czw 15 Maj, 2008

Dzięki Kijos za radę :wink: Mam wielkie problemy z niebem bo wychodzi mi prawie zawsze mleko... Kiedy ustawię przysłonę np. na F8 to jest lepiej ale robi się bardzo ciemno. Dlatego doszedłem do wniosku , że pewnie przydałby się filtr szary połówkowy lub polaryzacyjny. Oczywiście jeśli nie chcę zmieniać kita. Wiedzę czerpię głównie z tego forum jak narazie dlatego takie posty.

Staram się pstrykać dużo fotek i je analizować na bierząco. Myślę że to całkiem dobry sposób.

Sorki za błąd ,który pewnie popełniłem pisząc o tych filtrach i jak możesz to prosiłbym o wyjaśnienie tego błędu na PM żeby niezapychać tematu niepotrzebnie.

kijos - Czw 15 Maj, 2008

k1caj_ns, Pisząc o mleku piszesz o tym, że niebo jest nieostre, czy że jest bardzo jasne i ma nieciekawy kolor? Jeżeli o tym drugim to filtry to dobry pomysł ale połówkowy nie sprawdziłby się w tej sytuacji - twoja modelka też byłaby połówkowo ciemniejsza ;)
Najlepszym i najprostszym rozwiązaniem na to żeby twoje zdjęcie z modelką nad wodą wyglądało lepiej jest wybranie innej pory dnia na robienie zdjęć (ale o tym wszystkim poczytasz w poradnikach). Kłopot w tym że nie zawsze ty wybierasz porę dnia i ustawienie światła dlatego są dziesiątki sposobów, żeby sobie z tym poradzić (o tym też w książkach).
Moje zdjęcie z konikami było robione w podobnych warunkach. Ekspozycje ustawiłem na niebo i drugi plan, a pierwszy rozświetliłem zewnętrzną lampą błyskową (bez żadnych dyfuzorów i takich tam). Później na komputerze przyciemniłem odrobinę niebieski kolor, żeby wydobyć jeszcze więcej szczegółów z nieba.
Jeżeli jeszcze nie masz doświadczenia z obróbką zdjęć na komputerze to w stylach obrazu w aparacie możesz wybrać krajobraz - nasyca on kolor niebieski i niebo wygląda fajniej.

Mowiąc o mleku miałem na myśli nieciekawy kolor. Wielkie dzięki za rady. Niepozostaje mi nic innego jak kupienie książki i czytanie :wink: No jeśli chodzi o obróbkę to też muszę się w to zagłębić.

Zacznę robić zdjęcia w rawach i próbować. Jestem bardzo wdzięczny za rady :wink:

kijos - Czw 15 Maj, 2008

nie za ma co ;)
Arek - Czw 15 Maj, 2008

Kijos - mówiłem o Twoich zdjęciach :)

Na podsumowanie kolejnego dnia urlopu, kolejne dwie fotki. Każda ma mankamenty, ale... pliszka żółta to ptak, którego widziałem po raz pierwszy. Był bardzo daleko stąd jakość nie jest taka jak powinna. Sierpówka zaś wyszła ładnie mimo tego, że światło było słabe (Słońce już prawie zaszło).

kijos - Czw 15 Maj, 2008

To jeszcze raz dziękuję ;)

Sierpówka bardzo mi się podoba (dobre kontrastowe, spokojne i naturalne tło, przekątna ciemna linia, tnąca kadr +)

Też bym wrzucił na podsumowanie jednodniowego urlopu ale jak pisałem fotografowałem ludzi i w tej chwili nie wiem czy mogę je tu zamieścić :(

Pliszka żółta, jak widać, w branży oponiarskiej robi... :grin:
komor - Czw 15 Maj, 2008

A ja nie mam ładnych zdjęć, tylko, ale mimo wszystko wrzucę, bo ciekaw jestem co to za paskudztwo wypłoszyłem z krzaków.

Najpierw coś chrobotało w krzakach i do góry latały liście :) , pomalutku podchodziłem krok po kroczku, to na mnie zaczęło coś spoglądać...

...no i niestety spłoszyło się, uciekło na gałąź, obróciło do mnie tyłkiem:

a potem poleciało. Było większe od szpaka i mniejsze od gołębia (cóż za profesjonalny opis wielkości ptaka), latało dość ciężkawo. Dość paskudne. Ktoś wie, co to jest? Aha, miejsce zdarzenia: Park Szczytnicki, Wrocław.

jakiś brzydal, podchodzi trochę pod sępa.... :mrgreen: ale poważnie nie wiem kto zacz...

Na pierwszym zdjęciu to myślałem że to jakieś niewydarzone piskle co z gniazda wypadło :razz: Faktycznie brzydkie to jak ... hmmm Krzynówek? :twisted:
arietiss - Czw 15 Maj, 2008

Wygląda jakby cierpiał na chorobę popromienną! :mrgreen: :lol:
mnich - Czw 15 Maj, 2008

Przecież to jest Dziubdziub :D

[ Dodano: Czw 15 Maj, 2008 23:37 ]
PS: Idę na urlop :) Od jutra. Dwa tygodnie bumelanctwa i doskonały czas na wypady plenerowe. Oczywiście od Optycznych nie robie wolnego bo jeste uzależniony. Ale Czas opuścić to miasto zasnute spaliną, hałasem codziennej gonitwy szczurów. Czas trochę pożyć.

Arek - Pią 16 Maj, 2008

I jeszcze dzisiejsza fotka. Dwie pleszki złapane w pozycji niedwuznacznej. Proszę zwrócić uwagę na niesamowite zdolności fotografa, który tak ustawił się, aby gałąź zasłaniała pewne niecenzuralne części
obrazu ;)

Arek

rysiu - Pią 16 Maj, 2008

samiczka wydaje się być uśmiechnięta
heding - Pią 16 Maj, 2008

Arek napisał/a:
gałąź zasłaniała pewne niecenzuralne części

a to na pewno jest gałąź?? :mrgreen:

Arek - Pią 16 Maj, 2008

To jeszcze jedno ujęcie z wieczornej sesji. Tutaj akurat podpasowało wszystko, model dał się podejść blisko i ustawił się w ładnym, ciepłym, wieczornym świetle.
kijos - Pią 16 Maj, 2008

Fajna ostrość. 70-300?? Jaka ogniskowa?
Arek - Pią 16 Maj, 2008

To akurat Sigma 120-400 OS ustawiona na 350 mm i f/9.0.
krisv740 - Pią 16 Maj, 2008

oooooooooooo !
to znaczy niedługo teścik????!!!
na szybko jak wrażenia w porównaniu do goltarowego 100-400L?
by the way - fajne zdjęcia - ładnie ujęte :mrgreen:

Arek - Pią 16 Maj, 2008

L-ka ma lepszy AF i jest chyba lepsza na 400 mm. Sigma jest bardzo dobra do 300-350 mm, potem wymaga przymykania o 1 EV, żeby mieć naprawdę ostro. No ale Sigma kosztuje ponad 2x mniej...
krisv740 - Sob 17 Maj, 2008

no tak 2k
ale af lepszy i chyba dobrze zrobiłem :?:
dzięki za wzmiankę
a kiedy teścik :?: :?: :?: :!:

k1caj_ns - Sob 17 Maj, 2008

Na to pytanie już sobie musisz sam odpowiedzieć :wink:

Ja czekam z nie cirpliwością na teścik :razz:

btw.

Faktycznie pliszka w świetnym świetle i jeszcze jak pozuje . Jak dla mnie to jesteś jakimś zaklinaczem ptaszków :smile:

rafalg - Sob 17 Maj, 2008

Jezioro dorotowskie
MC - Sob 17 Maj, 2008

Wczorajszy spacer w Ustce. Prosze tylko zauwazyc, ze SAF75-300 posiada bajecznie wolny AF :oops:
arietiss - Sob 17 Maj, 2008

Ekstra! Ptaki w locie to diabelnie trudna sprawa! Nawet eLką trudno złapać... :neutral:

MC - nie wierze - to sony? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

pokazuj wszędzie - może malkontenci w końcu przestaną narzekać że sony źle wypada w testach i skoncentruja sie na udowodnieniu pozytywów (których jest co niemiara)!

[ Dodano: Sob 17 Maj, 2008 11:56 ]
jedynak - bajka! :cool:

arietiss - Sob 17 Maj, 2008

To tylko dowodzi, ze sprzęt to sprawa drugoplanowa!
Jak mówią: złej baletnicy.... :mrgreen:

MC - Sob 17 Maj, 2008

krisv740 napisał/a:
MC - nie wierze - to sony

Moge dac pelne zdjecie z exifem dla niedowiarkow :lol:

no nie - masz 100% mojego zaufania w tej mierze! :mrgreen:
raz jeszcze nprawdę fajne zdjęcie!

[ Dodano: Sob 17 Maj, 2008 12:10 ]
poprawiłem nazwę w poście bo niechciałbym urazić :oops:

MM - Sob 17 Maj, 2008

MC, naprawdę bez urazy, ale takie zdjęcia u mnie lądują w koszu. Nie wiem czy to wina tego forum, ale te foty są kompletnie nieostre i poruszone (trzecia jest ok., ale to statyka). Ja staram się ostrzyć na oko a tutaj to jest tylko rozpoznawalna sylwetka ptaka złapana w locie. Nieważne czy robione S, N czy C, zdjęcie jak dla mnie kompletnie nieostre. Może oryginał jest lepszy, to co widzę na kompie jest ... gryzę się w język :wink:
mnich - Sob 17 Maj, 2008

A ja się nie wypowiem, bo sam nie interesuje się foto-ornitologią i nie łapałem nigdy ptaszka w locie. Ale chyba mogło by byc lepiej ?

MM - szkoda języka! :mrgreen:

pewnie że jest nieostre, ale ma klimat!
mi naprawdę się podoba.
nie zawsze to co jest ostre jest najlepsze
fakt, sorry MC nie jest Twoją zasługą ta ostrość-nieostrość, ale summa summarum wyszło fajnie.
:mrgreen:

rafalg - Sob 17 Maj, 2008

No to dobra teraz moda na nieostre :mrgreen:
Wujek_Pstrykacz - Sob 17 Maj, 2008

Arek napisał/a:
To jeszcze jedno ujęcie z wieczornej sesji. Tutaj akurat podpasowało wszystko, model dał się podejść blisko i ustawił się w ładnym, ciepłym, wieczornym świetle.

To jedno z lepszych prezentownych tutaj fotek. Ostre żyletowato, światełko fajowe. Powiedz k. Arek czy to pełny kadr czy crop. Extra. 6 punktów na 6 możliwych.

pawel23 - Sob 17 Maj, 2008

A co powiecie na takiego gołąbka?? :smile:

Mnie w gołąbku najbardziej podoba się moment w jakim go złapałeś :wink: Ładnie wykadrowane i wogóle dorodny i ładny okaz Ci się trafił :cool:

Bo u mnie to te gołąbki to jakieś takie lelawe są :???:

mavierk - Sob 17 Maj, 2008

tylko przepaliłeś :P
MC - Sob 17 Maj, 2008

Owszem, jest nieostre bo AF nie nadaza w tym szkle. W panoramowaniu brakuje mi wprawy, wiec te w locie sa jakie sa. Ale ja sie ucze. Kazdy kiedys zaczynal.

Jesteś kolego na dobrej drodze, tylko szybszy obiektyw by się przydał.
MC - Sob 17 Maj, 2008

Pstrykacz napisał/a:
Jesteś kolego na dobrej drodze, tylko szybszy obiektyw by się przydał.

Dziekuje, jak wpadnie mi troche kasy, to zaloze odpowiedni watek i bede meczyl Kolegow o pomoc w wyborze. Ale na razie po pierwsze nie mam funduszy, a po drugie Sigma wypuszcza nowe szkielka :mrgreen:

Wielu ludzi czeka na te SIGMY :razz: fajnie jakby nas nie zawiedli :roll: albo jak kto woli mile zaskoczyli :razz:
Arek - Sob 17 Maj, 2008

Pstrykacz, to crop ale nie jakiś tam duży, bo byłem dość blisko. Skoro Ci się podoba, to jeszcze jedno ujęcie.
Dodatkowo modraszka i pliszka z dzisiaj z 70-300 IS. Pozdrawiam.

Ja naprawdę nie buduje żadnych skrytek. Sztuka polega na znalezieniu dobrego miejsca i cierpliwości. Stajesz i się nie ruszasz oraz czekasz. Ptaki podlecą pod warunkiem, że nie wykonuje się gwałtownych ruchów.

Arek

Arek - Sob 17 Maj, 2008

A jeśli chodzi o ptaki w locie ze sprzętem o słabym AF, to mam coś z zestawu 300D plus Sigma 70-300 APO.
Trudno znaleźć coś gorszego pod względem AF niż ten zestaw :)

MM - Sob 17 Maj, 2008

Prosimy admina o łączenie postów. Ja doradzam używanie opcji "edytuj" :razz: :cool:
Zdjęcia fajne, ale to w końcu Canon i dobry canonier :mrgreen:

kurcze fajne te fotki, ostre, w dobrym świetle. brawo
heding - Sob 17 Maj, 2008

Ja tam się nie dziwię, że dobre, bo dobre... Byłby obciach, gdyby admin lub moderator wstawiali jakieś słabe własne fotki... :wink:
kijos - Nie 18 Maj, 2008

Dla odmiany trochę architektury. Fotka jeszcze gorąca. Zamek Królewski w Warszawie (a raczej jedno z okien ;) . Z ręki na szybko (ISO 1600). Tradycyjnie EF-S 17-85.
maziek - Nie 18 Maj, 2008

Arek napisał/a:
Pstrykacz, to crop ale nie jakiś tam duży, bo byłem dość blisko.
Arek Twoja modracha mnie powaliła. Jeszcze kilka takich zdjęć wstawisz a wyrzucę aparat porzez okno i zajmę się kaletnictwem. Czy możesz podać odległość i wstawić cały kadr (zmniejszony)?

Ja też wczoraj strzeliłem o zachodzie słońca kilkadziesiąt fotek "moim" modraszkom, ale jeszcze nic nie wywołałem, poza jednym, które mi się bardzo spodobało.

Tytuł: "Taka jestem zwiercona" ;)

rysiu - Nie 18 Maj, 2008

pewnie słucha Acid Drinkers i grzywą macha
MC - Nie 18 Maj, 2008

Mam jednak wrazenie, po porownaniu, ze Sigma75-300APO w porownaniu z SAF75-300 to jednak rakieta :wink:
Arek - Nie 18 Maj, 2008

Maziek, wrzucam cały kadr (po zmniejszeniu). Byłem na tyle blisko (około 3 m), że zdecydowałem się na użycie ogniskowej 225 mm (f/8.0). Wolałem to i większy crop niż 300 mm i mniejszy, bo to jednak daje ciut lepsze efekty.

Druga ważna rzecz to światło. To gniazdo znajduje się blisko wysokiego budynku. Rano, gdy jest ładne i ciepłe światło, gniazdo jest w cieniu budynku. Po południe mamy Słońce świecące prosto w obiektyw. Jedyna okazja na udane zdjęcia to godziny 9-11, ale wtedy światło jest już bardzo ostre. Na szczęście wczoraj przyszło sporo wysokich chmurek, które osłabiło blask Słońca i zadziałało jak naturalny soft-box :) Stąd udane i dobrze oświetlone zdjęcia modraszki i pliszki, mimo, że wykonywane w niefotograficznych godzinach okołopołudniowych.

Dużo daje też tło w postaci rozogniskowanego lasu znajdującego się 50 metrów dalej.
Bez tego tła sikorki wychodzą też ładnie, choć już nie tak klasowo. Zdjęcie dla
przykładu też wrzuciłem.

A na dodatek dorzucam też jedną roztrzepaną sikorkę. Niestety poruszona. Nie te szkło do takich zdjęć.
To wymaga ekstremalnie krótkich czasów, a przez to dobrego światła, czego nie ma w przymykanym do f/8 EF 70-300 IS :( Dodatkowo roztrzepany trzcinniczek, troszkę bardziej udany, choć do ideału dużo brakuje.

Arek

komor - Nie 18 Maj, 2008

Arek napisał/a:
Ja naprawdę nie buduje żadnych skrytek. Sztuka polega na znalezieniu dobrego miejsca i cierpliwości. Stajesz i się nie ruszasz oraz czekasz. Ptaki podlecą pod warunkiem, że nie wykonuje się gwałtownych ruchów.

A co robisz w tym czasie z dziećmi i żoną? :D Bo wspominałeś coś o spacerach z rodziną. Ja wczoraj byłem z dziećmi, które pobiegły bawić się jakieś 15 metrów dalej, a ja siedziałem na ławce jak ten dureń i czekałem na byle szpaki, które uciekały jak tylko się poruszyłem.
Jak dotąd nauczyłem się tylko jednego: jak się obok ptaków idzie albo jedzie na rowerze, to nie zwracają na człowieka uwagi. Ale jak się tylko stanie przy nich - natychmiast pryskają.

[ Dodano: Nie 18 Maj, 2008 18:07 ]
kijos napisał/a:
Dla odmiany trochę architektury. Fotka jeszcze gorąca. Zamek Królewski w Warszawie (a raczej jedno z okien ;) . Z ręki na szybko (ISO 1600). Tradycyjnie EF-S 17-85.

Tego właśnie zazdroszczę prawdziwym fotografom – umiejętności obserwacji i zauważania takich sytuacji... :oops:

k1caj_ns - Nie 18 Maj, 2008

Kijos zdjęcie jak dla mnie świetne. Pomijając aspekty techniczne to oglądając tę fotkę odczuwam klimat jaki panuje w tym kosciele. Uchwycić coś więcej niż obraz to już na prawdę wielka sztuka jak dla mnie :wink:
mavierk - Nie 18 Maj, 2008

komor napisał/a:
Ale jak się tylko stanie przy nich - natychmiast pryskają.
To podejdź do nich i kucnij - 20sek i łażą obok Ciebie - testowane w szczytnickim :P
kijos - Nie 18 Maj, 2008

Nie żartujmy z tymi "prawdziwymi fotografami". Klimat może i kościelny choć robione w zamku ;) Rozumiem, że się podoba - dzięki ;) komor, tobie płacą za zdjęcia więc na pewno posiadłeś umiejętność obserwacji.

No tak to przecież zamek :) Lubie takie klimatyczne fotki w których światło odgrywa główną rolę ...

mavierk napisał/a:
To podejdź do nich i kucnij - 20sek i łażą obok Ciebie - testowane w szczytnickim

Mavierk na takie coś to moj pies się nabiera ale ptaszki w parku? :shock:
Tylko nie pisz ,że chodzą Ci po brzuszku jak sobie leżysz i ładnie ćwierkają czy tam skrzeczą??. :razz:

maziek - Nie 18 Maj, 2008

Arek napisał/a:
Maziek, wrzucam cały kadr (po zmniejszeniu). Byłem na tyle blisko (około 3 m)
Trochę mnie uspokoiłeś, kaletnictwo poczeka jeszcze. Mi jeszcze z takiej odległości nie udało się. Dziupla jest może 2m od balkonu, ale od drugiej strony, a one są tak cwane, ze podlatując zawsze chowają się za pniem...

k1caj_ns napisał/a:
Mavierk na takie coś to moj pies się nabiera ale ptaszki w parku? :shock:
Tylko nie pisz ,że chodzą Ci po brzuszku jak sobie leżysz i ładnie ćwierkają czy tam skrzeczą??. :razz:
Że tak powiem, jak się nie ma podejścia i szpaki widzą kucającego zioma, który wygląda jakby spełniał swoje fizjologiczne potrzeby, to nie podejdą :P Ja tam problemów nie mam i podchodzą do mnie szpaki i wróble :) Ale to trzeba mieć podejście do zwierząt.
Arek - Nie 18 Maj, 2008

komor napisał/a:
A co robisz w tym czasie z dziećmi i żoną?

Żona też wypatruje ciekawych celów - robi to lepiej ode mnie. Pewnie połowy tych zdjęć bez niej by nie było. Prawie 8-letni syn ma swój aparat i też próbuje robić zdjęcia. Córka ma pół roku więc śpi w wózku :) Wszyscy zadowoleni. A jaka frajda wieczorem we wspólnym oglądaniu zdjęć.

sławek_38 - Nie 18 Maj, 2008

A co powiecie na taki urlopowy klimat? (poczciwy Power Shot A95)

[ Dodano: Nie 18 Maj, 2008 20:12 ]
Sporo fajnych fotek wstawiliście wszyscy! ale zachodzące słońce jake zrobił Rafalg powaliło mnie na 4 łopatki!!! Gratulacje ! używałeś jakiegoś filterka?

ej, ziomy, burze to w osobnym może, co? :P

no możnaby w osobnym chyba :) sławek_38 mógłbyś podać parametry do tych zdjęć? Ostatnio mi dwie fajne burze uciekły bo nie wiedziałem jak optymalnie ustawić :sad: A u mnie w górach to te burze nie źle dają czadu czasami :cool:
krisv740 - Nie 18 Maj, 2008

a mi to zdjęcie przypomina urlop :arrow:

k1caj_ns napisał/a:
sławek_38 mógłbyś podać parametry do tych zdjęć?

To ze 2 lata temu :smile: , fajna burza była, bo kilka razy na minutę coś błysnęło. Ustawiłem czułość 400 (bo ten kompakt większej nie ma! :smile: ) i bulba na parę sekund (z 10 czy coś) i siedziałem na balkonie 3 godziny pstrykając cały czas i licząc że coś złapię! (wyrzuciłem dużo czarnych ale kilka zostało). Jakość wiadomo - ale mi zależało żeby złapać tego PIORUNA!

komor - Nie 18 Maj, 2008

Jeśli chodzi o pioruny, to w zeszłym sezonie trochę się bawiłem, w tym jeszcze nie było okazji.
http://flickr.com/photos/...57600422221149/
Parametry są podane obok każdego zdjęcia, niestety dopiero po kliknięciu More properties.

Od razu powala jakość! co fotograf to fotograf!

Zgodzę się!! Komor migawkę zwalniałeś przez wężyk? :razz: Ciężko jest złapać pioruna :mad:

BTW: Niektórzy nigdy nie mają urlopu tylko wiecznie zapracowani :

komor - Pon 19 Maj, 2008

k1caj_ns, ty podglądaczu! :D No ale fakt, owady wybrały miejsce mało ustronne... :)

Co do piorunów, to migawka zwalniania owszem przez wężyk, ale w Twoim Canonie możesz też zastosować wstępne podnoszenie lustra (włączasz w Custom Functions) wraz z samowyzwalaczem, który wtedy sam przestawia się na 2 sekundy zamiast 10, chyba że w 450D coś zmienili. Choć to nie ma wielkiego znaczenia, bo czasy naświetlania liczone były w sekundach – kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt. Czyli niezbędny jest statyw. No i żeby uzyskać jakieś rezultaty to liczy się szczęście. Po prostu robisz kolejne ekspozycje jedna za drugą, aż się na którejś coś trafi. Fajnie jest, jak na jednej ekspozycji złapie się 2-3 pioruny. Trzeba dać długi czas, ze 30 sekund, przymknąć przysłonę, ISO 100.
W tamtym sezonie nie skojarzyłem, że powinienem wyłączyć automatyczne odszumianie długich czasów, co powodowało, że po np. 20-sekundowym naświetlaniu przez następne 20 sekund aparat był bezużyteczny. Oczywiście wtedy biły pioruny... Kiedy po 20 sekundach aparat był znów gotów do pracy, to w burzy następowała przerwa :D

sławek_38, na miano fotografa to muszę sobie jeszcze dłuugo pracować...

k1caj_ns - Pon 19 Maj, 2008

komor napisał/a:
k1caj_ns, ty podglądaczu! No ale fakt, owady wybrały miejsce mało ustronne...

Wchodzę do kuchni a tu niespodzianka to sobie myślę ,że im pyknę fotkę jak takie odważne. Siedziały tam chyba z 2 godziny ale to chyba dlatego , że latać w tandemach się nie da :grin:

Komor dzięki za rady napewno skorzystam :wink: tylko niewiem jeszcze jak sobie lustro opuszczać. Może mi dzisiaj jakaś burza dopisze to jak coś ustrzelę fajnego to się podzielę zdobyczą :cool:

Arek - Pon 19 Maj, 2008

Kolejny dzień i kolejne dwa zdjęcia. Może nie jakieś tam wyjątkowo udane, ale to pierwsze ujęcia cierniówki i dzwońca, których nie wstyd pokazać.
Monastor - Pon 19 Maj, 2008

Zdzisie :)

Pełzacz, chyba ogrodowy

Pan szpak

Płeć piękna się stroi, niezależnie od gatunku... a ten pozostawię Wam do rozpoznania :mrgreen:
Nie trzeba być ornitologiem :smile:

Arek - Pon 19 Maj, 2008

Pełzacz super. Mi taki nie wyszedł, mimo że próbowałem...
arietiss - Pon 19 Maj, 2008

No monastor, piękne zdjęcia! Bardzo niecodzienna ta kaczuszka! Śpiąca? Udało Ci się ją podejść?
Monastor - Pon 19 Maj, 2008

Arek, dzięki, ale mnie też nie wyszedł jak bym chciał. Fotka wygląda ok zmniejszona. To jest pomniejszony crop. Jakbym miał wycinać samego pełzacza w pionie, byłby nieostry. Strasznie szybko skubane śmigają, a S 100-300 F/4 rzadko daje dużą GO :-)

Wiem gdzie pełzacze gniazdują i żerują, udam się jutro na żerowisko i spróbuję poprawić, tak żeby była fotka nadająca się do wydruku w sporym formacie.

Cytat:
Śpiąca? Udało Ci się ją podejść?

Nie, czyści sobie piórka ;-)
Płochliwe to one nie są więc podszedłem spokojnie i przykucnąłem. Ustrzeliłem ją wiele razy, tak samo jak jej partnera. Mam też inne fajne pozy :wink:
Widziałeś kiedyś kaczora robiącego oczy rannej sarenki? :grin:

MM - Pon 19 Maj, 2008

Mimo wszystko widać jakość Sigmy 100-300, wypaśne szkiełko.
Monastor - Wto 20 Maj, 2008

MM, oj, widać jakość po malutkich, obrobionych fotkach, albo po cropach z miejsc gdzie jest ostro... tam faktycznie jestem baaardzo zadowolony :mrgreen:
Bokeh też jest ok, MSZ ogólnie szkło całkiem ładnie rysuje.

Jeszcze nie do końca panuję nad dość małą GO, będę musiał następnym razem poprzymykać szkiełko bo kaczki i pełzacz są w części mydlane. Nie za mocno, ale jednak mydlane.

W sumie miło wiedzieć, że jedyne co muszę mieć lepsze to warsztat, a nie sprzęt. Jeden problem z głowy. Teraz ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć :smile:

To może coś z flory

sławek_38 - Wto 20 Maj, 2008

Monastor napisał/a:
To może coś z flory

Wiesz co mi się w tych liściach podoba? Jest w zasadzie 1 kolor ale w różnych odcieniach, taka pastelowa zielona tęcza :wink: i te kolory ładnie grają ze soba w tym ujęciu ( bo tu nawet nie bardzo chodzi o to że to ładne liście - bo co w nich poza kolorem fajnego!) Uznanie - fotka 1 klasa :grin:

Arek - Wto 20 Maj, 2008

Wczorajsza ciernióweczka była na granicy tego co można pokazać. Dzisiaj w tym samym miejscu złapałem lepszą. Do ideału sporo brakuje, ale coś już widać.
sławek_38 - Wto 20 Maj, 2008

Arek napisał/a:
Do ideału sporo brakuje,

W zasadzie byś ją mógł trochę przeczesać i ujdzie! :mrgreen:

Arek - Wto 20 Maj, 2008

Uczesałem. Lepiej?
Wujek_Pstrykacz - Wto 20 Maj, 2008

Fajny ten ptaszek. Nawet taki nieuczesany robi wrażenie. Masz szczęście albo ptaszki cię lubią na tym urlopie.
arietiss - Wto 20 Maj, 2008

No, ta to już "pobalowała"! :lol:
komor - Sro 21 Maj, 2008

Arka nie dość że ptaśki lubią, to jeszcze jakieś strzępki słońca ma. A tymczasem u mnie plucha i szarówka. Foki i lwy morskie możnaby fotografować w takich warunkach, a nie ptaki... :evil:
mnich - Sro 21 Maj, 2008

Mój urlop wygląda narazie tak:

Niby świetna pogoda do poćwiczenia portretu we wnętrzu.
ale jak tak jest zimno jak dziś -12 st. C- to i sie odechciewa.
Narazie odsypiam pracowite minione tygodnie.

sławek_38 - Sro 21 Maj, 2008

Arek napisał/a:
Uczesałem. Lepiej?

No teraz to co innego :wink: A swoją drogą pierwszy raz takiego dziwoląga na oczy widzę :grin:

Monastor - Sro 21 Maj, 2008

Arek, fantastyczna ta cierniówka, zwłaszcza pierwsza. Zazdroszczę gatunku i wykonania.

Ode mnie młoda łyska :-)

Arek - Czw 22 Maj, 2008

Jeszcze 2 ujęcia z ostatnich dwóch dni. Złapany przypadkiem rudzik i jakieś pierwsze podejście do makro Sigmą 17-70.
komor - Pią 23 Maj, 2008

No ważka świetna, i na dodatek chyba na Ciebie patrzy... Mnie tylko raz udało się złapać tak detalicznie ważkę, ale w mniej dynamicznym ujęciu.

arietiss - Pią 23 Maj, 2008

Komor! Ale za to jakie detale! :smile:
heding - Pią 23 Maj, 2008

I ten cień skrzydeł... :smile:
Arek - Pią 23 Maj, 2008

Fakt. Cień skrzydeł super.
mavierk - Pią 23 Maj, 2008

Komor.. jak to Twoja 17-70, to ja chce się zamienić na pare dni :)
komor - Sob 24 Maj, 2008

Zgoda Mavierk, zabieram się za przeróbkę bagnetu na nikonowski. Chyba że tradycyjnie chcesz ręką... :cool:

(tak, Sigma 17-70)

sławek_38 - Sob 24 Maj, 2008

Czy Arek w genach nie ma jakiegoś ptasiego przodka?... zacząłbym sie nad tym zastanawiać! za bardzo lgną do Niego :mrgreen:

[ Dodano: Sob 24 Maj, 2008 07:33 ]
Ostatnio na satelicie widziałem ludzi przebranych za żurawie i uczących młode latania i przemieszczania się (migrowania) za motolotnią. Młode były wychowywane bez rodziców i mus był. Trzeba nad takim przebraniem pomyśleć. :grin:

[ Dodano: Sob 24 Maj, 2008 20:12 ]
Dziś byłem świadkiem polowania sójki na piskleta (nawet nie wiedziałem, że sójka jest drapieżnikiem), poniżej właściciel(ka) pisklęcia i jego oprawca. Nie wiem co to za ptak ten wróblowaty - Arek pomoże. jakośc zdjęc kiepsla, ciemno było (ISO 800) i w krzakach. Ale zarysy do odczytania.

komor - Nie 25 Maj, 2008

Sławek, okropieństwo. Wiem, że przyroda jest okrutna tak samo jak ludzie, ale smutno na to patrzeć. Na uspokojenie nerw rozedrganych mam takie dzisiejsze, przyrodnicze:

Tak naprawdę to chciałem taki kadr jak niżej, z większą ilością słońca, ale poniewczasie (czyli w domu) zauważyłem, że pierwszy plan przesłoniły mi kurde grzybki z przedplanu... :sad: Niestety pozycja tuż przy ziemi utrudniała kadrowanie, dodatkowo aparat do góry nogami, bo głowica statywu zamocowana odwrotnie. Tutaj Live View by się sprawdził... ;)

Monastor - Pon 26 Maj, 2008

sławek_38, ten wróblowaty to zięba. Na zdjęciu jest samiec.
Wujek_Pstrykacz - Pon 26 Maj, 2008

Ja proponuje koledze Sławkowi_38 kupić porządny atlas ptaków. To bardzo pomocne w określaniu gatunków ptaków.
sławek_38 - Pon 26 Maj, 2008

Pstrykacz napisał/a:
Ja proponuje koledze Sławkowi_38 kupić porządny atlas ptaków. To bardzo pomocne w określaniu gatunków ptaków.

Dobra myśł, ale przeważnie szukam w internecie, ale też ciężko jak się nie wie czy to drozdowate, szpakowate czy inne.. itp :???:

jaad75 - Pon 26 Maj, 2008

komor, ten górny kadr byłby lepszy, gdyby miał takie bokeh jak na drugim zdjęciu i grzybki były podobnej wielkości.
BTW, te kolorki też grzybkami inspirowane?... :smile:

komor - Pon 26 Maj, 2008

jaad75 napisał/a:
BTW, te kolorki też grzybkami inspirowane?... :smile:

:smile: No więc postanowiłem pójść na łatwiznę i zrobić cukierkowy kadr. Ujęcie było robione po godzinie dwudziestej, kiedy była już niezła szarówka, a grzybki w cieniu. Dość długie naświetlanie (statyw) dało wrażenie normalnego oświetlenia, przesunięta nieco temperatura barwowa w Lightroomie dała nieco cieplejsze barwy, a potem jazda bez trzymanki, czyli hebelek Clarity na maksa, hebelek Vibrance na maksa i rezultat wyszedł psychodeliczny :P
To jest właśnie to, co ja już osobiście zaliczam do grafiki inspirowanej fotografią, a nie do fotografii właściwej. Nawet jeśli ktoś mnie oświeci, że takie efekty dawało się też otrzymać na filmie, bez skanera i Photoshopa, to w sumie nie tego szukam w fotografii...

Co do kadrowania, to tylko wyrwanie tych grzybów z przedplanu dałoby efekt, o którym piszesz, Jaad, bo dookoła pełno takich „przeszkadzaczy” było. Ten niby bardziej udany kadr jest po prostu zrobiony z nieco wyższego punktu widzenia, stąd nie przeszkadza przedplan, ale resztki słońca i bokeh – uciekły. Może temat jest do powtórki?

kijos - Pon 26 Maj, 2008

Dobre :) Takie psychodeliczno - fluorescencyjne kolory przypominają mi szczenięce licealne lata :mrgreen: Vibrance wtedy był porządny :wink:
Monastor - Wto 27 Maj, 2008

Pstrykacz, cóż to za szkiełko się pojawiło w Twoim awatarze? Pentax jakiś?

Ode mnie pstryki ze szkolenia kwiczelej młodzieży.

Pracownik oświaty w zakresie poszukiwania pożywienia

Krótki wykład dla podlotów

Zaraz, o czym to było?

Niestety biegały w głębokim cieniu i musiałem się uciec do ISO 1600 i niedoświetlenia, co widać pewnie po jakości.

komor - Wto 27 Maj, 2008

Kurde jak ja chciałbym mieć takie ładne fotki ptaszków... :( To są całe kadry czy jakieś wycinki?
Monastor - Wto 27 Maj, 2008

komor, bardzo delikatne cropy
jaad75 - Wto 27 Maj, 2008

Pierwsze jest świetne. Dobry kadr i bardzo "plastyczne". Reszta tak sobie, IMHO...
MC - Wto 27 Maj, 2008

Mi tam sie podobaja wszystkie...
sławek_38 - Wto 27 Maj, 2008

Monastor napisał/a:

A jaka rurką robiłes te fotki? (zamaskowałeś się czy schowałeś), bardzo wyraźne i fajne, ja swojego kwiczoła widziałem pod choinkami kilka razy ale gniazdo ma gdzieś w innym miejscu...

arietiss - Wto 27 Maj, 2008

Monastor, świetne ptaszki! Powiedz z ciekawości na ile metrów je podszedłeś i jakie szkło? Pierwszy faktycznie najciekawszy!
Wujek_Pstrykacz - Wto 27 Maj, 2008

W moim awatarze to sześćsetka z kadyszką plus TC1,4x. To sprzęt mojego kolegi, ale dał mi się pobawić. Tak na próbe. Szkoda tylko, że przt oryginalnym TC ostrość tylko ręcznie. Pentax tak niestety ma. Ale jakość obrazu super. Polowałem na błotniaki stawowe które zataczały koła całkiem blisko nad trzcinami.

[ Dodano: Wto 27 Maj, 2008 11:45 ]
sławek_38 napisał/a:
Monastor napisał/a:

A jaka rurką robiłes te fotki? (zamaskowałeś się czy schowałeś), bardzo wyraźne i fajne, ja swojego kwiczoła widziałem pod choinkami kilka razy ale gniazdo ma gdzieś w innym miejscu...

Ja myśle, że kwiczoły to można spokojnie 300mm obiektywem z podejścia focić. nie są przesadnie płochliwe.

arietiss - Wto 27 Maj, 2008

Pstrykacz, niezła "rura"! Chyba takie coś wymaga trochę krzepy...? :shock:
Wujek_Pstrykacz - Wto 27 Maj, 2008

Sam obiektyw waży 7kg, a całość to chyba z 9kg. Do tego statyw z głowicą. Jest co nosić.
mnich - Wto 27 Maj, 2008

Pstrykacz napisał/a:
Jest co nosić.

Rozumiem że dla takiej jakości warto. :)

[ Dodano: Wto 27 Maj, 2008 22:34 ]

pawel23 - Wto 27 Maj, 2008

Możecie mi powiedzieć co to za ptaszek? Sprawdziłem w atlasie paków i wyszło mi że to samica kopciuszka ale nie jestem pewien :oops:
komor - Wto 27 Maj, 2008

Nie wiem czy to kopciuszek czy jakiś królewicz czy inna calineczka, ale fotka fajna. Z tłem się udało, że go nie ma prawie :) Słońca tylko brakuje, ech ten klimat...

Tła prawie nie ma bo był nim szary płot oddalony o jakieś 15 metrów i sie ładnie rozmył :wink: Niestety dzisiaj nie było u mnie dobrych warunków do fotografowania, słońce cały czas było za chmurami...
mnich - Wto 27 Maj, 2008

A moje się wam podoba ? :sad:

No kaczuszka jest super :mrgreen: Podoba mi się boczne światło o fajnej barwie, liść w prawym dolnym rogu który buduje klimat i oczywiście fajny ciemny bokeh kontrastujący z ładnie oświetlonym pierwszym planem :smile:
komor - Wto 27 Maj, 2008

Mnich, ciepłe słoneczne światło to dla mnie zawsze plus, ale kaczucha nie jest lekko wypalona? Przyglądam się też głębi ostrości i przyglądam, i nie bardzo rozumiem czemu kaczucha ma taki ostry kuper. Albo bardzo precyzyjnie ustałeś głębię ostrości albo coś tam majstrowałeś z tą kaczką... :razz:

Czerwony liść w prawym dolnym rogu – fajny.

mnich - Sro 28 Maj, 2008

Cóż... celowałem w kaczke a że trafiło w kuper... Zdjęcie jest po małym cropie.
@ f/2.8, 1/500, ISO 400, 70-200.

[ Dodano: Sro 28 Maj, 2008 00:11 ]
Przepalenie? Może przy kuprze troche.

kijos - Sro 28 Maj, 2008

mnich, szczerze nie mam nic przeciwko banalnym tematom, takim jak kaczka (sam mam kilkadziesiąt GB kaczek na dysku), ale niech będą pokazane w niebanalny sposób albo przynajmniej nienagannie technicznie. Jak dla mnie słabo. Wiem, wiem na swojej stronie mam nieciekawego gołębia - ale to było dawno temu i nie prawda ;P
komor - Sro 28 Maj, 2008

Dla mnie jest niebanalnie, tylko jednak jakieś światło za ostre na kaczce, patrzę jeszcze raz i patrzę...
kijos - Sro 28 Maj, 2008

Oczywiście są też plusy kompozycja, kolor, światło. Ale dla mnie całość dosyć pospolita. Może to dlatego, że jakiś czas temu miałem staw koło bloku a w nim same kaczki.
Monastor - Sro 28 Maj, 2008

jaad75, zgadzam się, zdjęcia kwiczołów całkowicie dokumentalne.

sławek_38, arietiss, wszystko robione obiektywem Sigma 100-300 F/4, czyli moim dyżurnym szkłem na ptaki. Możliwe, że wkrótce z TC 1,4

mnich, fajna kaczucha, ale światło za ostre, o wiele za ostre

sławek_38 - Sro 28 Maj, 2008

mnich napisał/a:
A moje się wam podoba ? :sad:

Podoba mi się kompozycja, kaczka płynaca po lewej jest przeciwwagą planu z prawej (inaczej byłoby za ciężko po prawej) ale szczerze dla mnie podchodzi jak zdjęcie w sephii, brakuje kolorów - jest za monotonnie jak dla tego ptaka (nie będę dyskutował o porze dnia, że tak było - wszystko O.K.) i mogłoby być ożywione innymi kolorami byłoby wtedy super.

[ Dodano: Sro 28 Maj, 2008 09:20 ]
Są zdjęcia które wyglądają super B/W ale w przyrodzie w/g mnie to się raczej nie sprawdza (albo rzadko). Przyroda fascynuje kolorem i to w niej jest bardzo ważne.

mnich - Sro 28 Maj, 2008

Trudno w środku zimy wyszukać jakieś inne kolory w Szczytnickim niż te które są na zdjęciu z kaczuchą. Dziękuje za opinie. TO był mój pierwszy wypad na "dziką przyrodę" :)
arietiss - Sro 28 Maj, 2008

Teraz, to już raczej jeśli chodzi o kaczuchy "next generation"! :mrgreen:
Monastor - Sro 28 Maj, 2008

arietiss, fajna kaczucha i światełko, szkoda, że się nie położyłeś, byłoby genialne zdjęcie ;-)
Bumber - Sro 28 Maj, 2008

Wprawdzie nigdy nie zajmowałem się fotografowaniem ptaków, ale udało mi się znaleźć na dysku dwie fotki, przedstawiające łyskę. :)

Zdjęcia robione jeszcze kompaktem (Lumix FZ50) na ISO 400, stąd też spore szumy.

Wujek_Pstrykacz - Sro 28 Maj, 2008

Ale ten ptaszek oczu nie ma.

Pstrykacz napisał/a:
Ale ten ptaszek oczu nie ma.

Wydziobali mu. ;)

Tak, to prawda, ale były dość trudne warunki oświetleniowe, a niestety czułości bardziej podwyższyć nie mogłem, gdyż wtedy fotka nie nadawałby się nawet do publikacji w internecie. :/

Wujek_Pstrykacz - Sro 28 Maj, 2008

To ja Tobie powiem że trzeba było troche korekcją ekspozycji się pobawić.

Ile się dało, tyle się pobawiłem, naprawdę. :)

Na 1/10s i tak ciężko było ptaszka unieruchomić, bo zmieniał pozycje i kręcił głową. ;)

Jak już mówiłem - to jedne z moich nielicznych zdjęć ptaków. Nie pstrykam takich fotek głównie ze względu na to, że rzadko udaje mi się wyrwać z miasta i trafić na jakieś ładne okazy (na co dzień tylko gapy i inne gwarony...), a jeśli już się uda, to brak sprzętu skutecznie uniemożliwia cyknięcie czegokolwiek (Sigma trochę za krótka). Niskie umiejętności też o sobie dają znać. ;)

Póki co czytam, oglądam i podziwiam zdjęcia lepszych ode mnie. No i naturalnie staram się uczyć. ^^

Monastor - Czw 29 Maj, 2008

Cytat:
Tak, to prawda, ale były dość trudne warunki oświetleniowe, a niestety czułości bardziej podwyższyć nie mogłem, gdyż wtedy fotka nie nadawałby się nawet do publikacji w internecie. :/

Ale perspektywy wysokiej to nie tłumaczy ;-)
Naprawdę warto zejść nieco niżej z aparatem. Wtedy ptak nie wygląda jak coś co się chowa w krzakach tylko jak równorzędne stworzenie :wink:
Poza tym zyskuje na tym tło, które jest wtedy dalej od obiektu, a przez to mocniej rozmyte.

Wrona wpadła do Świnoujścia na rybkę :-)

A tutaj niestety mydełko, sam nie wiem czemu

k1caj_ns - Pią 30 Maj, 2008

Monastor pierwsze kadr mi się podoba. Na prawdę fajne rozmycie daje ta sigma :wink: To ja od siebie dzięcioła w nie co mniej dramatycznej scenie .

Ten drugi schowany w choinkach .

Proszę o jakieś rady bardziej doświadczonych kolegów :cool:

mavierk - Pią 30 Maj, 2008

może ja doświadczony nie jestem, ale tak poruszonych zdjęć chyba niebardzo się powinno dodawać ;)
mnich - Pią 30 Maj, 2008

ojojoj, nie lubię dzięciołów... :P
1- poruszone
2 - nic nie widać. Za duży kontrast, za ciemno...

mavierk napisał/a:
może ja doświadczony nie jestem

litości ;)

mavierk - Pią 30 Maj, 2008

mnich napisał/a:
litości ;)
zatem myślisz, że powinienem zacząć zbierać na d300 + 100-300/4? :D
k1caj_ns - Pią 30 Maj, 2008

No wiem ,że są bardzo słabe :wink: Chodziło mi o jakieś rady tylko bo niestety nie mam sie kogo doradzić ... 1 poruszone bardzo to fakt. Mavierk jak się czujesz urażony tym dzięciołem to mogę go usunąć :wink:
MM - Pią 30 Maj, 2008

Optyczni to nie jest galeria foto, ale.... proponuję napić się czegoś zimnego przed wstawieniem zdjęcia tutaj bo nas w końcu na "języki" wezmą. O sprzęcie gadają a zdjęcia... :wink:
mnich - Pią 30 Maj, 2008

mavierk- ja myśle że Ty z każdym sprzetem zrealizujesz najśmielsze tematy fotograficzne. :mrgreen:
arietiss - Pon 23 Cze, 2008

Krótki, kilkudniowy urlop u rodzinki, a tam kolej w stylu retro... :mrgreen:

Ekstralna wycieczka takim kolejowym skansenem!

MC - Wto 24 Cze, 2008

arietiss, ostatnie mi sie podoba. Pozostale dwa mam wrazenie, ze maja przypadkowe kadry. Zobaczyles cos ciekawego i zrobiles zdjecie (ja tez tak mam). Przydaloby sie wykadrowac. Na przyklad wyrzucic szlaban, znak "stop" i budke elektryczna, bo troche przeszkadzaja.
k1caj_ns - Wto 24 Cze, 2008

Ja w ostatnim bym przykucną bo ujęcie zrobiłoby się ciekawsze i odpuściłbym sobie skrawek nieba :wink: Nie wiem jakie miałeś możliwości poruszania się ale podszedłbym w prawo bliżej torów i zrobił to zdjęcie z wyraźnie mniejszą GO . Tak żeby ciafcia była ostra w mocnym punkcie i jechała w stronę centrum kadru. Rozmazane wagony stanowiłyby taką ramkę troszkę po prawej stronie kadru . Tak mi się to zdjęcie widzi :smile:
arietiss - Wto 24 Cze, 2008

Dobre rady! Nistety sytuacja mnie zaskoczyła z dziećmi na spacerku, więc podejść bliżej się bałem, poza tym na aparacie 100/2,8 Macro... :sad:
timi1970 - Wto 24 Cze, 2008

Widzę, że się uzależniłeś od tego szkiełka :mrgreen:

Taaa, ostatnio sporo sie nim bawię! :mrgreen:
timi1970 - Wto 24 Cze, 2008

coraz bardziej się na nie nakręcam :razz:

Powiem Ci, że bardzo uniwersalne szkło, a w dodatku ostre i ładnie rysuje.

[ Dodano: Wto 24 Cze, 2008 14:25 ]
k1caj_ns napisał/a:
Ja w ostatnim bym przykucną bo ujęcie zrobiłoby się ciekawsze i odpuściłbym sobie skrawek nieba :wink:

Ja cały czas klęczałem, bo tam jest ostro z górki do torów.

maziek - Nie 29 Cze, 2008

arietiss - Pon 30 Cze, 2008

Dobre! Niezłe zestawienie!
komor - Sro 02 Lip, 2008

To ja dzisiaj nieco urlopowo, nieco reportażowo w sumie. Proszę tylko mi o pionach, poziomach i kadrach nic nie mówić, była godzina piąta rano, po całej nocy spędzonej w wagonie z szalejącymi dzieciakami jadącymi na kolonię... Nie poszli spać aż do szóstej rano. To taka impresja w sumie jest, nostalgiczna, jako temat wybrałem sobie światło zastane. :)

Ten kadr jest oczywiście oklepany i zrobiło go dwa miliony osób, ale ja też jeden chciałem mieć :)

Wschód słońca, ale widziany z nietypowego miejsca... :)

Tu mi się spodobały linie, dużo krzyżujących się linii.

A tu spodobało mi się to, że mewa całkowicie schowała podwozie...

MC - Sro 02 Lip, 2008

komor, bardzo fajnie :mrgreen:
Czy mam rozumiec, ze opiekujesz sie bachorkami na kolonii?

maziek - Sro 02 Lip, 2008

Drzwiczki z napisem ENAWOWREZERAZ sa bogate w znaczenia...
komor - Sro 02 Lip, 2008

MC napisał/a:
[b]Czy mam rozumiec, ze opiekujesz sie bachorkami na kolonii?

Jeden mój bachorek jest na kolonii, a ja z drugim młodszym mu towarzyszę... :) Brak czasu na jakieś poważniejsze fotografowanie! :(

MC - Sro 02 Lip, 2008

A moge niedyskretnie spytac jaka miejscowosc?
arietiss - Sro 02 Lip, 2008

Komor, nie łam się! Może trochę czasu sie znajdzie! :wink:
komor - Sro 02 Lip, 2008

MC, Miejscowość się Władysławowo się nazywa. Na razie widziałem tylko dwie ulice i plażę, bo wszędzie za kolonią łażę z małą latoroślą, ale są zaplanowane też wycieczki różne, może wtedy pofocę coś innego niż kąpiące się dzieci, latawce i grę w siatkę. Problem w tym, że jestem bez żony, więc w jednej ręce aparat, a w drugiej dwulatka. :) No i wieje tu strasznie, więc nawet na plażę plecaka foto już nie zabieram, tylko samo 400D+70–200/4L, bo to najszczelniejsze co mam :)

Aha, z ciekawostek to dziś takie coś wypatrzyłem, jak na załączonym obrazku.

jaad75 - Czw 03 Lip, 2008

komor napisał/a:
Beach kung-fu.

Sądząc po znaczkach, to raczej Kyokushin Karate...

komor - Czw 03 Lip, 2008

Jaad, czy jest coś, na czym się nie znasz? :)

Wiesz, większość moich znajomych trenowała jakąś sztukę walki... Takie czasy były... Gry miały mało realistyczną grafikę... :razz:
maziek - Czw 03 Lip, 2008

komor napisał/a:
jestem bez żony, więc w jednej ręce aparat, a w drugiej dwulatka. :)
Nie no stary, przeginasz. To już starszych tam nie ma? ;-)
k1caj_ns - Czw 03 Lip, 2008

jaad75 napisał/a:

To na 100% Kyokushin karate . Ja tam żadnych znaczków jaad nie widzę ale wnioskuję tak po tym jak stoją przy kata. Najważniejszym argumentem za tym ,że to kyokushin jest to ,że mają niebieskie paski :razz: ,a w większości sztuk walki też w tych które trenowałem nie ma tego koloru :wink:

k1caj_ns napisał/a:
Ale najważniejszym argumentem to jest to ,że mają niebieskie paski :razz: ,a w większości sztuk walki też w tych które trenowałem nie ma tego koloru :wink:

Ja tam trenowałem Judo... I miałem niebieski pasek... :mrgreen:
A Ci od Kyokushin charakterystyczne znaczki mają na rękawach...

mavierk - Czw 03 Lip, 2008

k1caj_ns napisał/a:
że to kyokushin jest to ,że mają niebieskie paski :razz:
gdzie nie ma...? bo w sumie że są to się orientuje w niemałej liczbie :D

Oni judo na pewno nie trenują :mrgreen: Ja trenowałem ju jitsu i jest tam wiele technik podobnych do judo. Zresztą sama walka wygląda podobnie :smile:

jaad może jak zawitasz kiedyś na jakimś zlocie forumowiczów to się na sparing zgadamy :lol: Żeby nie było ,że to odbiega od treści spotkania koledzy sobie zdjęcia porobią :razz:

[ Dodano: Czw 03 Lip, 2008 09:56 ]
mavierk napisał/a:
gdzie nie ma...? bo w sumie że są to się orientuje w niemałej liczbie :D

Na pewno nie ma w ken sei do , ju jitsu , kalaki arcanis , W kung fu niema pasków tylko szarfy z tego co pamiętam , w tae kwon do (nie wiem czy tak się pisze) chyba też nie ma) , jeszcze krav maga i muay thay :twisted: . To są te którymi się interesowałem i trenowałem.

k1caj_ns napisał/a:
jaad może jak zawitasz kiedyś na jakimś zlocie forumowiczów to się na sparing zgadamy :lol:

Obawiam się, że przez kilkanaście lat, to już nieco z formy wypadłem... :razz:

Dam Ci nunchaku albo katanę :mrgreen: Jakoś damy radę . Była by niezła rzeź :smile:
mnich - Czw 03 Lip, 2008

Ja trenowałem R.A.P- Raz a porządnie :)

k1caj_ns napisał/a:
ju jitsu

W brazylijskim ju-jitsu masz z całą pewnością niebieski pas. Bodajże drugi z kolei...

[ Dodano: Czw 03 Lip, 2008 10:01 ]
k1caj_ns napisał/a:
Dam Ci nunchaku albo katanę :mrgreen:

Chyba Ci się sztuki walki pomyliły... :mrgreen:

[ Dodano: Czw 03 Lip, 2008 10:04 ]
A tak w ogóle, to w tradycyjnym ju-jitsu jaki kolor pas oznaczający 2 kyu? Nie niebieski czasem?

W brazylijskim ju-jitsu masz z całą pewnością niebieski pas. Bodajże drugi z kolei...

W brazylijskim tak ale ja mówiłem o tradycyjnym japońskim :wink:

jaad75 napisał/a:
Chyba Ci się sztuki walki pomyliły... :mrgreen:

No to Zaczniesz ćwiczyć Ken juitsu ( siekanie kataną w wolnym tłumaczeniu :smile: ) Jeden ruch Ci wystarczy żeby mi głowę ściąć :wink: Ju jitsu wywodzi się jako sztuka walki od samurajów więc miecz jest nieodzownie zapisany w tą sztukę walki chociaż i tak wszyscy wolą sobie łamać zamiast ciąć wszystkie kończyny :razz:

[ Dodano: Czw 03 Lip, 2008 10:09 ]
W ju jitsu 2 kyu na pewno jest jasno brązowy a 1 kyu ciemno brązowy :razz: Ja najwyższy stopień jaki mam to w ken sei do 3 kyu i to też jest brązowy tylko ,że w tym akurat systemie.

k1caj_ns napisał/a:
W ju jitsu 2 kyu na pewno jest jasno brązowy a 1 kyu ciemno brązowy :razz: Ja najwyższy stopień jaki mam to w ken sei do 3 kyu i to już jest brązowy.

To chyba jest jednak znacznie bardziej pomieszane:
http://en.wikipedia.org/w...itsu_Federation
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jiu-jitsu
Wygląda, że wszystko zależy od widzimisię federacji...

jaad75 napisał/a:
Wygląda, że wszystko zależy od widzimisię federacji...

No pewnie tak jest bo jak też teraz przeglądnąłem kilka stron to co federacja to inna rozpiska.

MM - Czw 03 Lip, 2008

Mnie nie uczyli konkretnej sztuki tylko takiej wiązanki do przeżycia na ulicy. Było i judo i karate i ju-jitsu. Ostatnio nawet krav maga, ale praktyki z ulicy te sztuki nie zastąpią. Choć ta krav maga to chyba najbardziej jest praktyczna :mrgreen:

MM napisał/a:
Mnie nie uczyli konkretnej sztuki tylko takiej wiązanki do przeżycia na ulicy. Było i judo i karate i ju-jitsu. Ostatnio nawet krav maga, ale praktyki z ulicy te sztuki nie zastąpią.

70% ludzi z czarnymi pasami z nie których systemów dostało by od takiego ulicznika niezłą sieczkę.

MM napisał/a:
Choć ta krav maga to chyba najbardziej jest praktyczna :mrgreen:

Krav maga jest o tyle ciekawym system ,że na zajęciach wykorzystuje się butelki ,krzesła ,kije itp.. Ponadto techniki ataku na gałki oczne i inne rodem z wojska są tam też dopuszczalne :razz:

MM - Czw 03 Lip, 2008

Atak na gałki oczne to jeden z moich ulubionych w praktyce. Ale cicho bo to niezgodne z prawem :razz: :lol:
MichalP - Czw 03 Lip, 2008

k1caj_ns napisał/a:
jaad75 napisał/a:

To na 100% Kyokushin karate . Ja tam żadnych znaczków jaad nie widzę ale wnioskuję tak po tym jak stoją przy kata. Najważniejszym argumentem za tym ,że to kyokushin jest to ,że mają niebieskie paski :razz: ,a w większości sztuk walki też w tych które trenowałem nie ma tego koloru :wink:

u mnie w shotokanie też są niebieskie. Nie miałem bo na zielonym się skończyło :oops:

MM napisał/a:
Atak na gałki oczne to jeden z moich ulubionych w praktyce. Ale cicho bo to niezgodne z prawem :razz: :lol:

Zgodne do póki jakiś fotoreporter lub inny poszkodowany tego nie zgłosi :razz: Zresztą nawet jak zgłosi to jak zrobisz to umiejętnie to już nikomu nie wytłumaczy jak wyglądał jego oprawca. Co najwyżej pozna Cię po brzęczących szkiełkach w torbie :smile:

athanasios - Czw 03 Lip, 2008

Krav maga nie jest jedynym systemem tego typu Rosjanie mają coś takiego jak sambo jeśli dobrze pamiętam. Swoją drogą niektóre statywy można do mordobicia z niezłym skutkiem wykorzystać sądząc po solidności konstrukcji :P Ja się z moim prostym boksem nawet nie wychylam ;)

athanasios napisał/a:
Rosjanie mają coś takiego jak sambo jeśli dobrze pamiętam.

Mają mają i technicznie jest to bardzo podobne do krav magi. Fajną sztuką walki jest jeszcze kalaki-arcanis . Wywodzi się z filipin i opiera się na technikach z pałkami długości około 70 cm. Można wykorzystać nawet zwykły patyk a techniki są w tym systemie świetne. Moje ulubione to dźwignie z wykorzystaniem tej pałeczki :razz:

MC - Czw 03 Lip, 2008

MM napisał/a:
praktyki z ulicy te sztuki nie zastąpią

Dokladnie. Kolega trenuje zdaje sie jakies tam karate i zaczepil go w pubie jakis lysy. Nim kolega sie zorientowal, dostal z glowki w nos. Oczywiscie pod koniec spotkania to on byl gora, ale nos zlamany pozostal :wink:

maziek - Czw 03 Lip, 2008

Zaczynam sie bać. Faceta z aparatem to widze trzeba szerokim łukiem... A tu czlowiek nieświadmy dotąd chodził... Sami karatecy jacyś. W zasadzie karatecy to jak widzę są najmniej groźni...
athanasios - Czw 03 Lip, 2008

Raczej nie zwykle sprzętu szkoda no chyba, że ktoś ma pancerne L to może atakować :P

athanasios napisał/a:
Raczej nie zwykle sprzętu szkoda no chyba, że ktoś ma pancerne L to może atakować :P

Ja bym swoimi szkłami nie uderzył :razz: Pasek z torby foto może spokojnie posłużyć do zablokowania uderzenia i później można gładko przejść do duszenia :razz:

komor - Czw 03 Lip, 2008

Zaimponowała mi wasza dyskusja o sztukach walki, ja wiem tylko, że jak biją to trzeba uciekać. :oops:
Ale skoro wymieniacie te kolejne dyscypliny i federacje, to może poniższe kropiki i widoczne na nich znaczki pozwolą coś jeszcze wyjaśnić w tym offtopiku?...

Aha, zaraz będę znowu na tej plaży, to może jeszcze ich przydybam z bliska.

No to już widzę te znaczki . Te chińskie znaki co mają na przodzie kimona znaczą kyokushinkan lub kyokushinkai w zależności od tego w jakiej są organizacji. W Polsce jest zarówno jedna jak i druga chociaż kyokushinkan jest zdecydowanie popularniejsza.

Ciekawsze jest ten czerwony okrąg w który wpisana jest gwiazda.

Górne ramię gwiazdy oznacza szczyt , cała gwiazda symbolizuje siłę , kółeczko w środku oznacza głębię ,a okrąg oznacza ciągłość.

Temat znaczków został już rozwikłany :razz:

k1caj_ns napisał/a:
Te chińskie znaki co mają na przodzie kimona znaczą kyokushinkan lub kyokushinkai

Japońskie, k1caj_ns, japońskie... :twisted:
A ten znaczek na ramieniu jest o tyle może mylący, że w PL zwykle widywałem go w granatowym prostokącie...

Cytat:
Japońskie, k1caj_ns, japońskie... :twisted:

Przekręciło mi się trochę :roll: . Oczywiście ,że japońskie! . Sam Oyama założyciel kyokushin był Japońcem :razz: Pewnie wszyscy słyszeli o jego walkach z bykami :smile:

komor - Pią 04 Lip, 2008

Skoro jest już na wesoło to ja zamieszczę jeszcze tryptyk sportowy pt. „Rzut chłopcem”. Jest to dyscyplina drużynowa a zasady są proste.
Jeśli chodzi o warsztat fotograficzny, to zastosowana technika: blokada AF podczas strzelania serii. Braki sprzętowe: tylko 3 klatki na sekundę :)

No i przepraszam za nadmierną szerokość pracy.

mnich - Pią 04 Lip, 2008

chodzi o to: jak rzucić chłopaka na wakacjach ? :mrgreen:
MichalP - Pią 04 Lip, 2008

maziek napisał/a:
Zaczynam sie bać. Faceta z aparatem to widze trzeba szerokim łukiem... A tu czlowiek nieświadmy dotąd chodził... Sami karatecy jacyś. W zasadzie karatecy to jak widzę są najmniej groźni...

Oczywiście , że tak jest. Karatecy są najspokojniejsi. Pamiętaj, że przed i po treningu są stosowane metody relaksacyjne - dzięki temu nie jesteśmy porywczy. Tylko domorośli bijatecy są groźni :mrgreen:

jaad75 - Pią 04 Lip, 2008

I bejsboliści... Oni są tacy narwani, że wszędzie chcieliby sobie pograć. Nawet jak im nikt piłek nie rzuca...
k1caj_ns - Pią 04 Lip, 2008

Dobrze jest umieć co nie co jak się wieczorami łazi po mieście z torbą za ,której zawartość nie jeden dresik by sobie BMW kupił. Jeszcze by mu trochę na lustrzane szyby, spoiler ,nakładkę na rurę i może jakieś dobre radio od kolegi po fachu zostało :mrgreen:
jaad75 - Pią 04 Lip, 2008

k1caj_ns napisał/a:
której zawartość nie jeden dresik by sobie BMW kupił

Albo BMW strasznie ostatnio staniały, albo Canon podrożał... :razz:

MC - Pią 04 Lip, 2008

jaad75, oni nie kupuja nowych modeli. Takie dresowe BMW to mozna i za 10k spokojnie kupic.
maziek - Pią 04 Lip, 2008

Ha dziś dzwoni kumpel wyjdź przed pracownię patrzę i gały mi wypadły, za 8 (osiem) patyków kupił od Szkopa BMW cabrio trójkę (18 lat) w stanie na prawdę idealnym. 80k km, full-wypas na tamte lata, elektryka itepe, drewniana, klejona kierownica i deska, żadnej elektroniki rzecz jasna, 6 garów automat, jeszcze Szkop w zeszłym roku dach wymienił na nowy. Mówię Wam, chory jestem... Pocieszam się, że żłopać będzie jak cholera...
MC - Pią 04 Lip, 2008

Znajomy kupil 9 letnie BMW serii 5. Benzyna 2,5 litra. Po niecalych 2 miesiacach mysli nad jego sprzedaza. A samochod w stanie rewelacyjnym, nalezal do burmistrza jednego z miasteczek jako sluzbowe auto. 20k wydal w bloto.
MichalP - Pią 04 Lip, 2008

k1caj_ns napisał/a:
Dobrze jest umieć co nie co jak się wieczorami łazi po mieście z torbą za ,której zawartość nie jeden dresik by sobie BMW kupił. Jeszcze by mu trochę na lustrzane szyby, spoiler ,nakładkę na rurę i może jakieś dobre radio od kolegi po fachu zostało :mrgreen:
i koniecznie na znaczek M i lakierowanie bębnów z tyłu.

Nie uważam BMW za jakieś nie wiadomo co. Ot normalny samochód z doczepioną mitologią i jakąś nieuzasadnioną czcią.

Sam mam 18 letnie 750i. W sumie normalny samochód tylko trochę częściej od innych się psuje :mrgreen: Nie żeby silnik, który jest OK, ale klima, wspomaganie, chłodzenie, elektryka itp itd. Obecnie stoi i czeka na sprzedaż. Teraz jeżdżę normalnie w trasy Leonem a po mieście rowerem.

komor - Pią 04 Lip, 2008

MC, nie w błoto tylko na przyjemność. :) BWM nie kupuje się z przyczyn ekonomicznych. Można je co najwyżej z przyczyn ekonomicznych sprzedać... :D Ja tam się dresiarstwem nie przejmuję – mam Canona i chciałbym jeszcze kiedyś w życiu mieć BMW. :lol:
MC - Pią 04 Lip, 2008

komor, on wlasnie sie tak znal na samochodach. A teraz patrzy na moj z zazdroscia jak mowie ile pali...
mnich - Pią 04 Lip, 2008

Cytat:
Zamienię BMW F1.08 Na
Coś czerwonego. ( jak wiadomo czerwone auta są szybsze)
Robert K.

:P

komor - Pią 04 Lip, 2008

Ale ja jeszcze raz powtarzam. BMW chciałbym mieć dla tego dźwięku silnika i napędu na tył, a nie dlatego, że ekonomiczny. :) Ale to już zupełny offtopic, niezwiązany z sezonem urlopowym.
mnich - Pią 04 Lip, 2008

PS:
Zauważyłem że ostatnio na forum wszyscy mamy tendencje do robienia OT. Wakacyjne rozluźnienie? ;)

MC - Pią 04 Lip, 2008

Nie zgadzam sie komor. Bo w niedziele pojechal swoim cudem do Zakopanego na urlop. Niestety, na fotografii tez sie za nic w swiecie nie zna...

[ Dodano: Pią 04 Lip, 2008 22:27 ]
mnich, moze dlatego, ze juz znamy sie z forum jakis czas i chcialoby sie od czasu do czasu o d*** maryni pogadac :mrgreen:

k1caj_ns - Pią 04 Lip, 2008

Cytat:
Ale ja jeszcze raz powtarzam. BMW chciałbym mieć dla tego dźwięku silnika i napędu na tył, a nie dlatego, że ekonomiczny

Ja dla dźwięku silnika i napędu na tył to bym poshe 911 turbo chciał mieć albo takiego boxtera chociaż :razz:

MC napisał/a:
mnich, moze dlatego, ze juz znamy sie z forum jakis czas i chcialoby sie od czasu do czasu o d*** maryni pogadac :mrgreen:

Jakby się tak wszyscy spotkali na jakimś zlocie to pewnie połowa tematów zamieniła by się w piknikowe pogaduchy :roll:

komor - Pią 04 Lip, 2008

Port we Władysławowie. Chyba oklepany chwyt, jak teraz po namyśle sądzę.

Plaża tamże. Nalot jakiś czy co? :)

Tutaj niestety zapomniałem o blokadzie AF i tło jest ostrzejsze niż postać. Kadr woła o pomstę do nieba, ale co ja zrobię, kiedy to był jedyny strzał, bez ostrzeżenia.

Z tym zdjęciem miałem straszny zgryz. Kiedy robiłem je na szerokim kącie, czyli tak jak widać poniżej, to latawce tracą na wielkości i fotka nie robi takiego wrażenia jakie miałem organoleptycznie... Gdy zastosowałem dłuższą ogniskową, to oczywiście latawce nieco się uwydatniały, ale nie wszystkie mieściły się w kadrze, co powodowało znowu zniknięcie wrażenia „nalotu”. Czy jest na to jakieś wyjście?

k1caj_ns - Sob 05 Lip, 2008

Cytat:
Plaża tamże. Nalot jakiś czy co? :)

Nie nalot tylko chłopaki korzystają z morskich wiatrów wiejących przy klifach. Wiatry tworzą pewnego rodzaju kominy odbijając się od klifów dzięki czemu bez napędu wyciąga ich tak w górę :razz:

henk - Nie 06 Lip, 2008

[ Dodano: Nie 06 Lip, 2008 10:23 ]
komor, Wrażenie nalotu nawet się nasili jeśli przyjmiemy że to jest plaga szarańczy :wink:

[ Dodano: Sro 23 Lip, 2008 19:34 ]

To się nazywa aktywny wypoczynek

[ Dodano: Czw 24 Lip, 2008 09:52 ]
Czy ktoś tu jeszcze zagląda czy to już martwy temat?