forum.optyczne.pl

Lornetki - Jaka lornetka do sprawdzania jakie firanki maja ludzie

Bitok - Pon 03 Kwi, 2017
Temat postu: Jaka lornetka do sprawdzania jakie firanki maja ludzie
Witam. Chciałbym zakupić lornetkę (najlepiej statywową) w celu sprawdzania jakości firanek założonych w oknach sąsiadów. Zależy mi żeby widzieć każdy fajny wzorek, brud, kolor tychże firaneczek. Co możecie polecić? Cena do 400 zł.
Myślałem o Celestron Skymaster 25x70 + przykręcenie go do statywu (statyw posiadam).

toomkoo7474 - Pon 03 Kwi, 2017

A o jakiej porze dnia bedziesz obserwowal te Firanki??dzien,wieczor czy moze w nocy?? :mrgreen: :mrgreen:
Bitok - Pon 03 Kwi, 2017

80% za dnia.
Arek - Pon 03 Kwi, 2017

O rany... To najmniej typowa argumentacja do zakupu lornetki jaką słyszałem.

W tej cenie Celestron da radę. Można jeszcze za taką kwotę próbować wywalczyć na Allegro poczciwe BPC 20x60 lub 26x70.

Abs - Pon 03 Kwi, 2017

Ważny jest też dystans. Gdyby nie był zbyt duży można by zastosować 15x70 (Celestron) lub 16x50 (np. Nikon Aculon). Proponowany Celestron 25x wydaje się sensowny na statyw. Mały refraktor np. http://www.teleskopy.pl/T...skopy-1306.html także powinien unieść problem, może jeszcze precyzyjniej i taniej.
Bitok - Pon 03 Kwi, 2017

Dziękuję bardzo za propozycję i pomoc. Skuszę się jednak na lornetkę, nie teleskop. Pozdrawiam.
TomPL2 - Pon 03 Kwi, 2017

Czyżby władze spółdzielni mieszkaniowej organizowały konkurs na najładniejsze firanki? :mrgreen: