|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Samyang 85 mm f/1.2 Premium
Arek - Pon 10 Kwi, 2017 Temat postu: Test obiektywu Samyang 85 mm f/1.2 Premium http://www.optyczne.pl/in...ywu&test_ob=417
Zapraszam!
Arek
komor - Pon 10 Kwi, 2017
Jak dla mnie trochę za wolno rośnie rozdzielczość. Nie oczekuję, że w swoim maksimum taki Samyang będzie bił na LPMM inne obiektywy 85 mm, ale skoro zaczyna od f/1.2, to oczekiwałbym, że już na f/2 będzie wysoko. Tymczasem dopiero na f/2.8 jest wysoko.
Z drugiej strony poprzednik rósł jeszcze wolniej, a jestem z niego bardzo zadowolony na f/2.8. Tyle że za poprzednika dałem tysiaka, a tu trzeba wyskoczyć z ponad trzech.
PDamian - Pon 10 Kwi, 2017
Rozdzielczość rośnie tak powoli, że nawet Nikkora 85mm f/1.8G nie przegonił.
komor - Pon 10 Kwi, 2017
Ale na f/2 jest lepszy. Natomiast na f/2.8 już nie.
Po lekkim przeskalowaniu wykresów, żeby było czytelniej:
PDamian - Pon 10 Kwi, 2017
komor napisał/a: | Ale na f/2 jest lepszy. |
W centrum. Na brzegach -gorszy. Zresztą porównywałem tak mniej-więcej -bo są testowane na różnych korpusach.
Jestem fanem stałoogniskowych obiektywów o świetle f/1.8 (od 24 do 85mm). [Nie są tak duże i ciężkie jak np. nowe Sigmy f/1.4.] W ogóle nie używam zoomów.
Szkoda że chyba nikt nie zamierza robić 135/2.4.
komor - Pon 10 Kwi, 2017
PDamian napisał/a: | Jestem fanem stałoogniskowych obiektywów o świetle f/1.8 |
Pewnie też kiedyś zostanę, ale na razie jestem na etapie jarania się dużymi przednimi soczewkami. Jeszcze jest tyle obiektywów, na które mnie nie stać…
Arek - Wto 11 Kwi, 2017
Zwykle D3x dawał wyniki o 1 lpmm wyższe. Więc wyniki Samyanga można o ten 1 lpmm podciągnąć w górę. Co nie zmienia faktu, że mi też 1.8/85 w zupełności wystarcza. Wolę obie gałki oczne ostre niż ostrą źrenicę, a rzęsy już nie
|
|