|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - mały pojedynek dwóch Nikonów
Dziubiński M. - Wto 11 Kwi, 2017 Temat postu: mały pojedynek dwóch Nikonów Witam.
Chciałbym zapytać Was o taką sprawę
Od kilku dni mam Prostaffa 7s 8x30. Spodobał mi się za to że obraz jaki daje jest ostry(przynajmniej dla mnie żółtodzioba) i nawet skromne pole jakoś nie przeszkadza. Mam też Nikona Actiona EX 8x40 i coś mnie podkusiło żeby zrobić krótki teścik tych szkiełek. Wiadomo 8x30 jest do obserwacji dziennych ale ja swój pojedynek Nikonów rozegrałem w nocy a konkretnie poligonem był Księżyc. Tak coś przeczuwałem że może być ciekawie. Tanie porro vs tani ale chwalony roof. No i się zdziwiłem bo Księżyc w Prostaffie był jakby jaśniejszy i bardziej jednak szczegółowy(tak minimalnie). EX wpadał w żółty więc te 40 mm jakoś przewagi nie dało. W EX-e Luna nieco większa. Pisząc ten wątek zerknąłem na testy tych Nikonów ale chciałbym Was zapytać czy Prostaff jest optycznie lepszy od EX-a? Bo jeśli tak to pokuszę się o stwierdzenie że porro jest niestety na wymarciu.
toomkoo7474 - Wto 11 Kwi, 2017
Rozrzut jakosciowy w porro jest duzy tak samo jak w roof prism,Nikon action Ex to nic takiego wybitnego,zeby pobic dobre porro to roof musi 3 razy tyle kosztowac,
Dziubiński M. - Wto 11 Kwi, 2017
Mam świadomość tego że to dwie tanie lornetki i dlatego EX był moim faworytem a tu mała niespodzianka. Pewnie że do astro wolę EX-a ale Prostaff wczoraj mnie pozytywnie zaskoczył kolorystyką i ostrością obrazu oglądanego Księżyca.
Arek - Wto 11 Kwi, 2017
Poza tym patrząc przez lornetkę na jasny Księżyc w pełni i tak nie wykorzystałeś 40 mm obiektywu Actiona EX. Myślę, że jego przewaga byłaby dobrze widoczna w ciemną noc na słabych obiektach.
Przy patrzeniu na jasne źródła światła ważna jest też czystość optyki. Wystarczy smuga po palcu, aby kontrast obrazu mocno spadał.
Tak trochę chciałem delikatnie wywołać dyskusję na temat powłok fazowych, transmisji w tych Nikonach. Kolega Marlut też mnie uświadomił o potencjale EX-a. Za co mu dziękuję.
Abs - Wto 11 Kwi, 2017
Miałem Nikona P7s 8x30 przy oczach - zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie. P7s wart jest swojej ceny i rzeczywiście pole 6,5 st. nie sprawia wrażenia małego. Nie wiem czy Ex został zubożony o powłoki celem oszczędności ale ciągle postrzegam ją jako lornetkę dobrą. W domu mam Ex-a (nie 7x ani 8x) - niestety nie porównywałem lornetek bezpośrednio.
Abs napisał/a: | Miałem Nikona P7s 8x30 przy oczach - zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie. |
Mnie zaskoczył bardzo pozytywnie. Jak już pisałem kolory, ostrość, szczegółowość obrazu to niewątpliwie jego zalety. A przy tym mały i lekki. A kupiłem go za mniej niż 500 zł ale nie mam paragonu i gwarancja mnie nie dotyczy Skusiłem się po prostu. Teraz mam EX-a na nocne niebo a P7s na widoczki, ptaszki itp.
kot Sylvester - Wto 11 Kwi, 2017
toomkoo7474 napisał/a: | Nikon action Ex to nic takiego wybitnego,zeby pobic dobre porro to roof musi 3 razy tyle kosztowac, |
Toomkoo7474 PROSTAFF 7S 8x30 to też nic wybitnego a jednak jest spokojnie porównywalny z Ex-em. Obie są z tej samej półki cenowej i jakoś nie widać przewagi porro.
http://www.cyfrowe.pl/lor...ex-8x40-cf.html
http://www.cyfrowe.pl/lor...ff-7s-8x30.html
Dobre porro ostatnio wcale tanie nie jest (ceny Nikonów EII to ponad 2000) więc zasada że dach musi kosztować 3 razy tyle już nieaktualna!
Dziubiński M. - Sro 12 Kwi, 2017
Widać że ceny poszły w górę. EX 8x40 kosztował dobrą stówkę mniej.
|
|