forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Nowy aparat - co zamiast Samsunga NX300?

dzesika - Czw 13 Kwi, 2017
Temat postu: Nowy aparat - co zamiast Samsunga NX300?
Witam wszystkich :) Chciałabym prosić o pomoc przy wyborze nowego bezlusterkowca. Dwa lata temu kupiłam swój pierwszy aparat - wybór padł na Samsunga NX300. Z czasem planowałam zainwestować w obiektywy, niestety w międzyczasie Samsung zrobił to co zrobił. W końcu zdecydowałam, że czas wymienić Samsunga na coś nowego (szkoda, bo z aparatu jestem bardzo zadowolona i gdyby nie problem z obiektywami to nie robiłabym tego). Czy możecie mi polecić aparaty, które miałyby parametry podobne lub lepsze on NX300 (na pewno nie gorsze)? Chcę też od razu zainwestować w 50mm, a z czasem i w coś więcej (rady co do 50mm też mile widziane). Zależałoby mi też na wizjerze, ktorego NX300 nie posiada. Na sam aparat planuję przeznaczyć do około 2500. Z góry dziękuję za każdą radę.
PDamian - Czw 13 Kwi, 2017

dzesika,
no to z bezlusterkowców aps-c do których jest systemowy obiektyw 50mm masz Fujifilm i Sony.
Czyli Fuji X-T10 lub Sony A6000.
Oba posiadają wbudowany wizjer. :wink:

Andrzej.M. - Pią 14 Kwi, 2017

Jak ma być wizjer optyczny i elektroniczny - to polecam używkę Fijifilm X1 - PRO - za 1500 -2000 można wyrwać fajny aparat z matrycą X-trans. Jak wolisz Bayera - to XA1 będzie też fajny - tu już nówkę ze szkłem 16-50/3,5-5,6 kitowym ze stabilizacją dostaniesz albo jakiś wyższy model - to już sama sobie ceny posprawdzaj. A szkło 16-50 choć ciemne to genialnie ostre na pełnej dziurze. Oczywiście jak wolisz bardziej lustrzankopodobne - to XT-10 czy XT-1 bedą też dobre. :cool:
RB - Pią 14 Kwi, 2017

Andrzej.M. napisał/a:
Jak wolisz Bayera - to XA1 będzie też fajny -

Cała seria Fuji X-A (jedyna z matrycą Bayera w tej marce) jest pozbawiona wizjera, opcjonalnego (dołączanego) również. Podobnie zresztą seria X-M.