forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Sony 2. w sprzedaży aparatów pełnoklatkowych w USA

PDamian - Pią 14 Kwi, 2017
Temat postu: Sony 2. w sprzedaży aparatów pełnoklatkowych w USA
Sony wyprzedziło zajmującego drugie miejsce Nikona w sprzedaży aparatów pełnoklatkowych z wymienną optyką w USA. Liderem wciąż jest Canon.

"Aparaty z wymiennymi obiektywami i obiektywy Sony osiągnęły rekordową sprzedaż w 2017 roku. Szczególnie na ameryksńskim rynku aparatów pełnoklatkowych, gdzie osiągnęły dwucyfrowy wzrost + 23% w porównaniu do analogicznego okresu roku ubiegłego. Popularność kluczowych modeli, jak α7RII i α7SII była najważniejsza dla tego sukcesu.
Dodatkowo szybki wzrost firmy Sony pomógł napędzić wzrost całego rynku pełnoklatkowych aparatów z wymienną optyką w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku. Bez udziału Sony rynek pełnoklatkowy zmierzyłby się z niewielkim spadkiem"

https://alphauniverse.com/stories/sony-overtakes--2-position-in-u-s--full-frame-interchangeable-lens-camera-market/

Tutejszyn - Pią 14 Kwi, 2017

Ale ten news trochę miesza w głowach. Wrzucone zostały do jednego worka lustrzanki, których Sony tak dużo chyba nie sprzedaje i bezlusterkowce, których Nikon chyba nie posiada w ogóle.
Soniak10 - Pią 14 Kwi, 2017

PDamian napisał/a:
Aparaty z wymiennymi obiektywami i obiektywy Sony osiągnęły rekordową sprzedaż w 2017 roku. Szczególnie na ameryksńskim rynku aparatów pełnoklatkowych

No i proszę: opłaciło się Sony promować swoje produkty (a właściwie markę foto) w filmie "Lalaland": jak już wzmiankowałem, aktor (zresztą czarnoskóry) grający w nim zawodowego fotografa, pod koniec filmu pstrykał lustrzanką Sony, prawdopodobnie A99. Do tego nominacja filmu do Oskara a nawet Oskar dla głównej aktorki - i wzrost sprzedaży systemowych aparatów Sony zagwarantowany, prawda?!
Perfekcyjne zagranie Sony!
:mrgreen:

ryszardo - Sob 15 Kwi, 2017

Pasjonujące. Powołują się na niedostępne publicznie dane przygotowane najprawdopodobniej na ich zlecenie i podają tylko ich wycinek (i to naprawdę mały). Dużo marketingowego gadania i mało konkretów.

Żeby nie było: nie życzę im źle. Im większa konkurencja na rynku, tym lepiej. Marketingu tego typu jednak nie trawię.

focjusz - Sob 15 Kwi, 2017

[quote="ryszardo"]Pasjonujące. Powołują się na niedostępne publicznie dane przygotowane najprawdopodobniej na ich zlecenie i podają tylko ich wycinek (i to naprawdę mały). Dużo marketingowego gadania i mało konkretów.

Tak czy inaczej to jest tylko kwestia czasu - od dawna twierdziłem że tradycyjne DSLR się kończą a to tylko potwierdzenie trędu.
Być może wizjer optyczny nie wymze ale bedzie jak w Fuji - hybrydowy. To wygodne a w video niezbędne.

Tutejszyn - Sob 15 Kwi, 2017

focjusz, ale nikt nie mówi, ze jest inaczej. Bezlusterkowce wypchną z rynku lustrzanki. Po prostu news mówi, jak to Sony goni rywali. A przecież w tej konkurencji Sony ściga się samo ze sobą, bo tylko ono (choc nie wiem, czy się nie mylę) ma pełnoklatkowego bezlusterkowca. Konkurencję co prawda nazwano "Sprzedaż pełnej klatki", ale co to za konkurencja, jeśli przeciwnicy nie mają zawodników?

Tutejszyn napisał/a:
focjusz, ale nikt nie mówi, ze jest inaczej. Bezlusterkowce wypchną z rynku lustrzanki.

Nieprawda. Ja tak twierdzę. Udział rynkowy bezlusterkowców będzie jeszcze przez jakiś czas rósł, a później się ustabilizuje. Nie wiem na jakim poziomie, ale na pewno nie >90% rynku aparatów z wymienną optyką (to moja opinia, jakby ktoś pytał). Jak ktoś twierdzi inaczej, to jego sprawa. Ludzie wieścili koniec APS-C, a jakoś nie nadszedł.

T.B. - Sob 15 Kwi, 2017

APS-C to format, lustrzanka to technika. Formaty w użyciu są najróżniejsze, jakie tylko urodziły się w historii fotografii. Tyle tylko, że niektóre rzadko. Technika się zmienia, pojawiają się nowe rozwiązania, a stare idą do lamusa.

Minęło 8,5 roku od pojawienia się bezlusterkowców. Lustrzanki ciągle mają ponad dwukrotnie większy udział w rynku. Uwierzę w ich koniec, jak zobaczę.
PDamian - Sob 15 Kwi, 2017

To całkiem możliwe, że Sony w zeszłym roku sprzedało w stanach więcej "a-siódemek" i A99 II niż Nikon modeli D610, D750, D810,, D4s, D5 i Df.

W zeszłym roku kończyli wyprzedawanie mocno przecenionych A7 oraz A7S. Wyprzedawali przecenione też A7R. A7R II i A7S II były wciąż świeżymi modelami. http://www.optyczne.pl/po...=1999&add4=2032 a A99 II był długo wyczekiwaną nowością.

Wymienione modele Nikona nie były już pierwszej świeżości http://www.optyczne.pl/po...=1918&add4=2048 poza D5.

komor - Nie 16 Kwi, 2017

Tutejszyn, chodzi o sprzedaż pelnoklatkowych aparatów z wymienną optyką. Taka informacja daje do myślenia, choć mnie mocno dziwi tak słaba pozycja Nikona. Zastanawiam się na ile to jest problem Nikona (problemy z jakością?), a na ile zasługa Sony (stworzenie sensownego systemu, który zdobył popularność).
matys - Nie 16 Kwi, 2017

Dorzucę swoje trzy grosze.
Mam Nikona od kilku lat... zamierzam zmienić puszkę na coś nowszego i nie widzę żeby to był następny Nikon. Maja fajne matryce, solidne puszki, dobry AF i... i reszty brakuje.

Dziesięć lat temu jakbym komuś powiedział, że mam "fajne matryce, solidne puszki, dobry AF" to każdy by spytał to co jeszcze chcesz ? Teraz czasy się zmieniły, ludzie mają inne wymagania, takie podstawy nie wystarczają aby się dobrze sprzedawać.

Moze w Polsce nie wdać tego trendu tak mocno, bo jakby nie patrzeć Sony jest nieco drogi i obiektywy również. Ale w UK widać mocno Sony na rynku.
Jak cykam fotki w Londynie to prawie tylko Canony i Sony widać. Ostatnio byłem na takim małym zlocie foto-amatorów i zdecydowana większość to "bezlustra".
Popytałem kilku ludzi(tych z nowymi puszkami: Sony/Panasonic) i większość odpowiedzi była identyczna: ...a miałem Canona/Nikona ale zamieniłem na Sony/Panasonic bo tamten był duży, słabo filmy kręci, słabe menu, słabo oprogramowane, nie ma WiFi/BT/NFC(niepotrzebne skreślić) itd....
Coś w tym jest...

P.S: A teraz pytanie. Mam teraz D7100 dlaczego miałbym kupić (następce)D7500 ? Skoro za tą samą kasę mam A7II i jeszcze mi na 50mm zostanie...

Tutejszyn - Nie 16 Kwi, 2017

komor napisał/a:
chodzi o sprzedaż pelnoklatkowych aparatów z wymienną optyką.
No właśnie nie! Autor w ten sposób robi ranking w stylu Top Gear... (udowadnianie z góry założonej tezy, bez względu na to, gdzie jest prawda. Ranking robiony dla śmiechu, a nie rzetelnej klasyfikacji). Moim zdaniem porównywanie sprzedaży lustrzanek schodzących z rynku z bezlusterkowcami zdobywającymi rynek, jest kompletnie bez sensu. W tym przypadku jest to porównanie sprzedaży udanego modelu aparatu jednej firmy ze sprzedażą innej firmy, która w tym segmencie nie posiada żadnej oferty. Zróbmy to porównanie kiedy Nikon zrobi swojego bezlusterkowca z pełną klatką. Albo zróbmy już teraz porównanie sprzedaży, ale tylko lustrzanek.
komor - Nie 16 Kwi, 2017

Tutejszyn napisał/a:
No właśnie nie!

No jak nie , jak tak… Tytuł artykułu to Sony Overtakes #2 Position in U.S. Full-Frame Interchangeable Lens Camera Market. Istotą nie jest, czy to lustro czy bezlustro, tylko rynek pełnoklatkowych aparatów z wymienną optyką, czyli droższego segmentu kiedyś opanowanego wyłącznie przez lustrzanki C i N, a obecnie jak widać kosztem N weszły bezlustra S.
Znamienne jest też to, co napisał powyżej Matys, bo z perspektywy naszego kraiku widać nieco mniej.

ryszardo - Nie 16 Kwi, 2017

Tak patrząc z drugiej strony:
Sony jest w praktyce jedyną firmą na rynku, która ma bezlusterkowce z matrycą 35 mm (Leica M ma marginalny udział, więc ją pomijam). Jest to wyraźnie różna konstrukcja od lustrzanek. Sporo ludzi będzie podejmowało decyzję: z lustrem, czy bez? Jeśli z, to do wyboru jest Canon i Nikon, a ostatnio doszedł też Pentax. Jeśli bez, to wyboru nie ma i jest tylko Sony. Nie ma się co dziwić, że zgarniają spory kawałek tortu, bo praktycznie nie mają konkurencji.
Mimo to Canon ma cały czas większy niż Sony udział w tym rynku, czyli tak naprawdę większy, niż wszystkie bezlusterkowce :razz:

komor napisał/a:
Tytuł artykułu to...
Ale ja wiem, jaki jest tytuł. Ranking wydaje mi się jedynie strasznie naciągany. Przywieziono z łapanki umierającego na zawał staruszka i kazano mu się ścigać ze sprinterem. Oczywiście, że wygrywa sprinter, ale po co w ogóle te zawody?

[ Dodano: Nie 16 Kwi, 2017 15:59 ]
ryszardo napisał/a:
Sony jest w praktyce jedyną firmą na rynku, która ma bezlusterkowce z matrycą 35 mm
No w końcu... :)

ryszardo napisał/a:
Canon ma cały czas większy niż Sony udział w tym rynku, czyli tak naprawdę większy, niż wszystkie bezlusterkowce
To jest dopiero początek odchodzenia od luster. Trudno się spodziewać, aby z dnia na dzień spadła im sprzedaż.

Tutejszyn napisał/a:
To jest dopiero początek odchodzenia od luster. Trudno się spodziewać, aby z dnia na dzień spadła im sprzedaż.

8,5 roku od pojawienia się bezlusterkowców i 3,5 od premiery A7 to nie z dnia na dzień.
Moim zdaniem dużo wody jeszcze w Wiśle upłynie, zanim Canon straci pozycję lidera (jeśli w ogóle to nastąpi).

Ale może jestem za stary mentalnie (bo fizycznie raczej nie) i nie rozumiem współczesnych trendów. Niby mam smartfona, ale używam go głównie jako telefonu/zegarka/budzika i czasami do odtwarzania muzyki. Konta na Facebooku nie mam. Z kolei aparat służy mi wyłącznie do robienia zdjęć (kręciłbym też filmy, ale mój jest za stary i tej opcji nie posiadam) i ta funkcjonalność jest dla mnie najważniejsza. Oczywiście bardzo chętnie przesiadłbym się na coś mniejszego i lżejszego, ale nie kosztem ergonomii. Bajery typu WiFi, GPS i tym podobne są mile widziane, ale ważniejsza jest prostota obsługi i czas pracy na baterii.
Mam rozumieć, że jestem już w mniejszości?

ryszardo napisał/a:
Moim zdaniem dużo wody jeszcze w Wiśle upłynie, zanim Canon straci pozycję lidera
Tylko, że nie ma najmniejszego znaczenia, kto jest, czy kto będzie liderem. Każdy z nas i tak będzie miał to, co mu najbardziej będzie pasowało. Lustra są wypierane przez bezlustra, bez względu na to, kto jest ich producentem i proces pewnie zacznie nabierać tempa.

Tutejszyn napisał/a:
Tylko, że nie ma najmniejszego znaczenia, kto jest, czy kto będzie liderem. Każdy z nas i tak będzie miał to, co mu najbardziej będzie pasowało. Lustra są wypierane przez bezlustra, bez względu na to, kto jest ich producentem i proces pewnie zacznie nabierać tempa.

No właśnie nie są wypierane. Lustra trzymają się solidnie. Rynek bezlusterkowców rośnie, wymierają kompakty.

PDamian - Nie 16 Kwi, 2017

Udział “Non-reflex” -głównie BEZLUSTERKOWCÓW w rynku aparatów z wymienną optyką /Production/:

2012: 20%
2013: 19%
2014: 23,5%
2015: 25%
2016: 27,5%

Na podstawie danych CIPA.

komor - Nie 16 Kwi, 2017

Tutejszyn napisał/a:
Ale ja wiem, jaki jest tytuł. Ranking wydaje mi się jedynie strasznie naciągany.

Potrafisz to jakoś uzasadnić, poza niezbyt udaną analogią do staruszka i sprintera? Informacja, że jakaś inna firma wyprzedziła jednego z wieloletnich liderów sprzedaży w jakiejś kategorii, jest dość istotna. Niesie ona sygnał dwojaki: po pierwsze bezlustra premium chwyciły wiatr w żagle, po drugie chyba coś nie tak z Nikonem. Która z tych informacji jest istotniejsza (i dla kogo), to już inna sprawa. Niemniej sama informacja to pewien znak czasu. Przykładowo z innego podwórka, analogicznie znamienną informacją była dla mnie wiadomość, że wartość firmy Apple przekroczyła wartość Microsoftu. To też był znak czasu, bo przez wiele lat (1995-2010) było odwrotnie, i to mocno odwrotnie.

ryszardo napisał/a:
Ale może jestem za stary mentalnie (bo fizycznie raczej nie) i nie rozumiem współczesnych trendów. Niby mam smartfona, ale używam go głównie jako telefonu/zegarka/budzika i czasami do odtwarzania muzyki. Konta na Facebooku nie mam. Z kolei aparat służy mi wyłącznie do robienia zdjęć (kręciłbym też filmy, ale mój jest za stary i tej opcji nie posiadam) i ta funkcjonalność jest dla mnie najważniejsza. Oczywiście bardzo chętnie przesiadłbym się na coś mniejszego i lżejszego, ale nie kosztem ergonomii. Bajery typu WiFi, GPS i tym podobne są mile widziane, ale ważniejsza jest prostota obsługi i czas pracy na baterii.

Nie da się ukryć, że rynek drogich aparatów w krajach pierwszego świata nie napędzają wcale relatywnie nieliczni zawodowcy, tylko liczni zwykli użyszkodnicy, którzy kupują sobie po prostu drogi sprzęt, bo mogą i chcą. Dlatego kwestie problemów ergonomicznych np. w Sony A7 nie dla wszystkich są istotne, a z kolei WiFi GPS – owszem, bo na wycieczkach się przydaje. Poza tym mały sprzęt o dużej matrycy ma też swoje zalety, nie wszyscy do A7 muszą zaraz kupować klocki typu 24-70/2.8.

ryszardo napisał/a:
No właśnie nie są wypierane.
Moim zdaniem są. Tak na szybko wymienię wady lustra:
- hałasuje
- wprowadza drgania
- ma skomplikowaną, mechaniczną konstrukcję
- ma określoną wytrzymałość
- zwiększa masę i gabaryty aparatu

Bezlustro likwiduje wszystkie te mankamenty. Po stronie wad znajduję tylko jedną:
- wizjer elektroniczny, który w niektórych przypadkach potrafi być też zaletą.

Jeśli znasz pojęcie "doboru naturalnego", więcej szans na przeżycie mają bezlustra i w efekcie to one zdominują rynek.

Tutejszyn napisał/a:
Bezlustro likwiduje wszystkie te mankamenty. Po stronie wad znajduję tylko jedną:
- wizjer elektroniczny, który w niektórych przypadkach potrafi być też zaletą.

To nie jedyna wada. Pozostaje utrata AF fazowego z lustrzanek (technologia się rozwija i jest coraz lepiej, ale chyba ciągle jest różnica) i wymuszenie ciągłej pracy matrycy (grzanie, zużycie prądu itp.). To tak na szybko, wad jest więcej (w lustrzankach również).

Tutejszyn napisał/a:
Jeśli znasz pojęcie "doboru naturalnego", więcej szans na przeżycie mają bezlustra i w efekcie to one zdominują rynek.

Powtórzę się: uwierzę, jak zobaczę :P
Może pokusisz się o stwierdzenie, kiedy to będzie? Za rok? 3 lata? 5? 10? 50? Milion?
Żeby się nie okazało, że w międzyczasie pojawi się nowa technologia, która jedno i drugie odeśle w niepamięć.

komor napisał/a:
Informacja, że jakaś inna firma wyprzedziła jednego z wieloletnich liderów sprzedaży w jakiejś kategorii, jest dość istotna
Tylko, że kategoria, mam wrażenie, jest stworzona sztucznie, aby coś udowodnić. Nich Sony będzie liderem, ale niech porównują coś, co da się porównać.

[ Dodano: Nie 16 Kwi, 2017 17:56 ]
ryszardo napisał/a:
Może pokusisz się o stwierdzenie, kiedy to będzie?
Nie jestem prorokiem... Wiem tylko, ze gdybym miał stawiać pieniądze, z szansą zarobienia na tym zakładzie fortuny, to postawiłbym na bezlusterkowce.
komor - Nie 16 Kwi, 2017

Tutejszyn, choć sam jestem użytkownikiem i zwolennikiem (póki co) lustrzanek, to dla mnie ta kategoria zupełnie nie jest sztuczna. Pełnoklatkowe aparaty, w których mogę obiektyw zmienić na taki, jaki chcę. Kiedyś takimi mogły być tylko lustrzanki, obecnie już nie i rynek to zauważył. I to jest właśnie ta istotna informacja.

komor, podstawowym elementem, jaki mi nie pasuje w tym zestawieniu jest to, że Sony wygrywa w rankingu, nie dlatego, że to Sony, że produkuje lepsze aparaty od konkurencji, ale dlatego, że produkuje bezlusterkowce, których inni nie posiadają w swojej ofercie. Tutaj wygrywa atrakcyjność aparatów bez lustra, a nie firma Sony, jako taka.
Nie mam nic do Sony. Robi świetne bezlusterkowce i niech w przyszłości wygrywa o pięć długości z innymi, ale ten ranking jest do d...

Małe pytanie: czy ktokolwiek tutaj uważa, że ta informacja ma jakiekolwiek znaczenie?
To, że wg danych statystycznych jednej firmy (co ważne: danych, do który nie mamy dostępu) na przestrzeni dwóch konkretnych miesięcy Sony miało w USA wyższą niż Nikon sprzedaż aparatów z matrycami 24x36 mm? Do tego w praktyce ta cała wiadomość się sprowadza. Żadnych konkretów, żadnych liczb, nawet metody zbierania danych nie podali.
Nie wiadomo jak duża jest różnica, ani jaką przewagę miał lider. W porównaniu z tym, to dyskusje na temat badanej kategorii mają niewiele sensu (moim zdaniem oczywiście).

Based on Dollars

-Więc chodzi o wartość sprzedaży, a nie ilość.

PDamian napisał/a:
Based on Dollars

-Więc chodzi o wartość sprzedaży, a nie ilość.

A czy ja napisałem coś innego? (chyba, że to było nie do mnie)

^Taka ogólna uwaga.

Jakby nie patrzeć, to globalnie staruszek -lusztrzanki mają prawie trzy razy większą produkcję od bezlusterkowców.

TS - Nie 16 Kwi, 2017

ryszardo napisał/a:
No właśnie nie są wypierane. Lustra trzymają się solidnie. Rynek bezlusterkowców rośnie, wymierają kompakty.

A masz jakieś dane, które to potwierdzają? Z ciekawości pytam, bo już dziesiątki razy oglądałem wykresy, gdzie smartfony rosną, kompakty spadają, lustra i bezlustra spadają też, tylko wolniej - ale nic z tego nie wynika dla przepływów między różnymi rodzajami sprzętu.

W moim wypadku bezlustro zastąpiło lustrzankę, a nie kompakt.

TS napisał/a:
A masz jakieś dane, które to potwierdzają? Z ciekawości pytam, bo już dziesiątki razy oglądałem wykresy, gdzie smartfony rosną, kompakty spadają, lustra i bezlustra spadają też, tylko wolniej - ale nic z tego nie wynika dla przepływów między różnymi rodzajami sprzętu.

W moim wypadku bezlustro zastąpiło lustrzankę, a nie kompakt.

Patrzę na dane CIPA i widzę, że:
-w 2013 było załamanie całego rynku
-w 2014 był dalszy spadek produkcji lustrzanek i w minimalny wzrost bezlusterkowców
-w 2015 produkcja lustrzanek utrzymywała się na stałym poziomie, a bezluster wzrosła
-w 2016 mamy spadek dla lustrzanek i stały poziom dla bezluster
-w styczniu i lutym 2017 produkcja lustrzanek pozostała na poziomie podobnym, jak rok wcześniej, a bezluster znacząco wzrosła
-przez cały ten czas popularność kompaktów spadała
(wszystkie dane w porównaniu z rokiem poprzedzającym)

Moje wnioski:
-w 2013 rynek foto oberwał kryzysem gospodarczym
-później sytuacja zaczęła się stabilizować
-po wyjściu z kryzysu obserwujemy wyraźny wzrost produkcji bezlusterkowców
-produkcja lustrzanek nieznacznie spada, ale trzymają się dużo lepiej, niż rynek jako całość

Stąd wniosek, że "lustra trzymają się solidnie": mają dominującą pozycję na rynku aparatów z wymienną optyką i mimo nieznacznych spadków produkcji ją utrzymują i to z dużym zapasem.

Źródło powyższych danych:
http://www.cipa.jp/stats/dc_e.html

Nigdzie nie napisałem, że bezlustra zastępują kompakty, ale w pewnym sensie tak może być: ludzie chcąc coś lepszego coraz częściej przesiadają się z kompakta/smartfona na bezlusterkowca, a nie na lustrzankę. Ale to już tylko moje domniemanie, danych jakby brak.

maziek - Nie 16 Kwi, 2017

Toczycie high-endową dyskusję ale moim zdaniem jest mniej więcej tak, że znakomita większość kupujących aparaty kieruje się reklamą i za bardzo nie wie, co kupuje. Do tego można dodać, że większość wykonywanych przez tę większość zdjęć da się zrobić wszystkim - nawet dziurą w bucie. O ile więc te dane są zapewne niezwykle interesujące dla producentów o tyle zgoła nic nie mówią o aparatach jako takich, a zwłaszcza "lepszości" jednych nad drugimi. Tym bardziej, że nikt nie potrzebuje angielskiej brzytwy do strugania patyczków - z czego nie wynika, że angielska brzytwa jest gorsza od kozika - i to pomimo, że na jednego kupującego angielską brzytwę przypada milion kupujących koziki. Dlatego też zaczynam się zastanawiać, czy pod nickami uczestniczących w dyskusji nie kryją się grube ryby z zarządu firmy na S, N czy C :) . Bo w sumie jakie to ma znaczenie dla mnie, czy większość narodu kupuje do smarowania chleba masło czy margarynę, jeśli ja osobiście wolę smalec :) ?

Produkcja aparatów z wymienną optyką, ilość w milionach sztuk:
2003: 0,82
2004: 2,5
2005: 3,9
2006: 5,2
2007: 7,5
2008: 9,8
2009: 9,8
2010: 13,0
2011: 15,7
2012: 21,1
2013: 16,8
2014: 13,5
2015: 13,1
2016: 11,4

Produkcja aparatów z wymienną optyką, ilość w milionach sztuk:
2012
lustrzanki: 16.9
bezlustra: 4,2

2013
lustrzanki: 13,6
bezlustra: 3,2

2014
lustrzanki: 10,3
bezlustra: 3,2

2015
lustrzanki: 9,8
bezlustra: 3,3

2016
lustrzanki: 8,3
bezlustra: 3,1

matys - Pon 17 Kwi, 2017

komor napisał/a:
Przykładowo z innego podwórka, analogicznie znamienną informacją była dla mnie wiadomość, że wartość firmy Apple przekroczyła wartość Microsoftu. To też był znak czasu, bo przez wiele lat (1995-2010) było odwrotnie, i to mocno odwrotnie.

...i to jest to. Takich przykładów można teraz znaleźć wiele. Ostatnio Świat obiegła informacja, że wartość rynkowa Tesli przekroczyła wartość Forda.
Dla kogoś mieszkającego w Polsce będzie to informacja abstrakcyjna. Tesla ? A co to jest Tesla ? ...jak często u nas widać ich auta ? Nawet w dużych miastach ? Prawie wcale....
Ale wystarczy polecieć nie aż tak daleko, do Oslo, tam Tesle widać niemal na każdym zakręcie.
Polski rynek jest dość "specyficzny" jeżeli chodzi o nowości technologiczne.

ryszardo - Pon 17 Kwi, 2017

W sumie ciekawe porównanie Sony do Apple. Miałem okazję korzystać z kilku MB Pro i było to upierdliwe na każdym kroku - po prostu produkt nie dla mnie. Ostatnio zaczęli wprowadzać takie 'innowacje', że ich produkty będę omijał szerokim łukiem nawet, jak mnie będzie stać. W takiej sytuacji kompletnie mnie nie obchodzi jaką mają ofertę, udział w tynku i jakie możliwości ich sprzęt oferuje.
Jeśli Sony przyjmie podobną strategię rynkową, to się nie polubimy. A szkoda, bo ich sprzęt pod względem technicznym wygląda naprawdę kusząco.

komor - Pon 17 Kwi, 2017

Tutejszyn napisał/a:
komor, podstawowym elementem, jaki mi nie pasuje w tym zestawieniu jest to, że Sony wygrywa w rankingu, nie dlatego, że to Sony, że produkuje lepsze aparaty od konkurencji, ale dlatego, że produkuje bezlusterkowce, których inni nie posiadają w swojej ofercie.

Stary, ale to jest właśnie clou tej informacji! :) Producent bezlusterkowców przegonił długoletniego lidera, któremu przez lata mógł sznurówki wiązać i statyw nosić. (Przegonił w wybranej kategorii oczywiście, ale dość prestiżowej.) A kwestia kto robi lepsze aparaty (i do czego) nie ma tutaj znaczenia.

T.B. - Pon 17 Kwi, 2017

komor napisał/a:
clue

clou :roll: :zalamany:

komor - Pon 17 Kwi, 2017

T.B., dziękuję. :oops:
Tutejszyn - Pon 17 Kwi, 2017

komor napisał/a:
Stary, ale to jest właśnie clou tej informacji! Producent bezlusterkowców przegonił długoletniego lidera, któremu przez lata mógł sznurówki wiązać i statyw nosić.
Nie potrafimy znaleźć porozumienia chyba głównie z tego powodu, że dla mnie wnioskiem z artykułu jest to, że: bezlustekowce Fx wygrywają starcie z lustrem Fx i nie ma to związku z producentem, po prostu rynek woli bezlusterkowce. Dla Ciebie ważny jest tytuł i jego dosłowny odbiór. Nie byłoby problemu, ani dyskusji, gdyby Nikon i Canon produkowałyby swoje aparaty z matrycą 35mm, bez lustra. Ale nie produkują, dlatego moim zdaniem to porównanie nie ma sensu.
ryszardo - Pon 17 Kwi, 2017

Tutejszyn napisał/a:
bezlustekowce Fx wygrywają starcie z lustrem Fx i nie ma to związku z producentem, po prostu rynek woli bezlusterkowce.

Eee? A to skąd? Nawet z tych jakże radosnych doniesień Sony wynika, że istnieje jedna firma, która w lustrzankach 'FF' ma większy udział w rynku, niż wszystkie bezlusterkowce w tym formacie razem wzięte...
Także na chwilę obecną rynek zdecydowanie woli lustrzanki :P

Tutejszyn - Pon 17 Kwi, 2017

ryszardo, Mówisz o firmie z pozycją ugruntowaną od dekad? Zresztą nieważne... Mam swój pogląd, który przedstawiłem, na szczęście niczego nikomu nie musze udowadniać.
komor - Pon 17 Kwi, 2017

Tutejszyn napisał/a:
Nie potrafimy znaleźć porozumienia chyba głównie z tego powodu, że dla mnie wnioskiem z artykułu jest to, że: bezlustekowce Fx wygrywają starcie z lustrem Fx i nie ma to związku z producentem, po prostu rynek woli bezlusterkowce.

Zaczynamy się jednak rozumieć. Chodzi również o to właśnie, że bezlusterkowce zyskały miejsce na prestiżowym rynku premium.
Tutejszyn napisał/a:
Dla Ciebie ważny jest tytuł i jego dosłowny odbiór. Nie byłoby problemu, ani dyskusji, gdyby Nikon i Canon produkowałyby swoje aparaty z matrycą 35mm, bez lustra. Ale nie produkują, dlatego moim zdaniem to porównanie nie ma sensu.

Nie wiem co ma do tego Canon, bo rozmawiamy cały czas o Nikonie i Sony. Ale nazwy oczywiście też mają znaczenie, już pisałem czemu – zmiana długoletniego i zasłużonego lidera to jest dość ważna informacja.
Oczywiście nadal mówimy o wybranym, pojedynczym segmencie rynku (choć prestiżowym) i określonym przedziale czasu. Zobaczymy co będzie w następnych miesiącach.

PDamian - Sro 19 Kwi, 2017

Ciekawy wywiad https://www.dpreview.com/...-overall-market w którym można przeczytać w jakim kierunku chcą pójść.