forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Czym sie mocuje pierscionki do takich zdjec?

Ziomal - Wto 18 Kwi, 2017
Temat postu: Czym sie mocuje pierscionki do takich zdjec?
Witam,
Czy ktos sie orientuje przy pomocy jakiej zywicy lub wosku sa mocowane pierscionki do wykonania takiej fotografii?
Prosze od razu przejsc na 50 sek. tego filmu.
https://www.youtube.com/w...hqRqj48RblvP-Cr

maziek - Wto 18 Kwi, 2017

Nie wiem jak na tym filmie - ale czym chcesz, są z metalu szlachetnego. Kawałkiem taśmy dwustronnej, klejem biurowym, syntetycznym itd. Wszystko da się potem zdrapać bez śladu.
Ziomal - Wto 18 Kwi, 2017

Niby tak, ale gdzies obilo mi sie o uszy, ze sluza do tego jakies specjalne bezparwne kulki z wosku lub zywicy, ktore bardzo mocno trzymaja i bardzo szybko sie odlepiaja od bizuterii i dlatego tez, po wykonaniu zdjecia nie trzeba jej potem dlugo czyscic.
Pozdrawiam,

maziek - Wto 18 Kwi, 2017

Wszystko się odlepi pod paznokciem. Są takie "gluty" do przyczepiania zdjęć (taka żelka, wiecznie lepka) - myślę, że ok.
Ziomal - Sro 19 Kwi, 2017

Ja juz robilem rozne eksperymenty, ale efekty byly mizerne.
Moze przeczyta te slowa ktos, kto zna z nazwy ten "zelo-woskowy" specyfik, bo wiem ze taki jest.
Pozdrawiam

T.B. - Sro 19 Kwi, 2017

W komentarzach pod tym filmem jest wyraźnie napisane, że jest to wosk jubilerski. Istnieje wosk jubilerski, można go kupić. Jak go użyć - to już musisz wymyślić sam, albo zapytać jubilera.
Tutejszyn - Sro 19 Kwi, 2017

A nie chodzi o "gluty" do wieszania (na przykład) flipchartów?

T.B.
Wiem, ze istnieje w fotografii produktowej wosk jubilerski (do mocowania pierscionkow w pionie), ale za cholere nie moge znalezc w necie sklepu, gdzie moglbym go kupic.
Po wpisaniu w wyszukiwarke "wosk jubilerski" pokazuja sie strony z woskiem sluzacym do odlewania bizuterii, a mi nie taki chodzi.
Pozdrawiam

[ Dodano: Sro 19 Kwi, 2017 10:27 ]
Tutejszyn
Byc moze te "gluty" sie sprawdza, ale zdaje sie, ze ten "wosk-glut" uzywany przy zdjeciach produktowych jest przezroczysty i wystarcza jego bardzo mala ilosc i przez to nie jest widoczny na zdjeciach.
Bo owiniety w jakas mase pierscionek wygladalby makabrycznie.
I jezeli nie uda mi sie zdobyc tego "oryginala", to chyba sprobuje z tymi "glutami" :wink:
Brakuje mi magicznego slowa, ktorym ten gluto-wosk jest fachowo nazywany.
Pozdrawiam

T.B. - Sro 19 Kwi, 2017

To bardzo słabo szukasz:
http://www.cyfrowe.pl/wyp...erscionkow.html

A wg mnie wosk, to wosk - tak jak wuj, to wuj.
Zdążyłem już nawet wyczytać u jakiegoś jubilera, że u niego "wosk jubilerski", to kawałek świeczki plus trochę smalcu. Tylko nie pytaj mnie, po co smalec. Jak kupisz świeczkę w sklepie dla wędkarzy, to na pewno będzie to specjalna świeczka wędkarska.

T.B.
To jest to!
Bardzo dziekuje i pozdrawiam :mrgreen:
Ziomal