forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - digital do analoga

heding - Sro 14 Maj, 2008
Temat postu: digital do analoga
czy jest techniczna możliwość współpracy szkła przeznaczonego do cyfrówki z analogowym aparatem???
Od razu widać że laik pyta :wink:

jaad75 - Sro 14 Maj, 2008

Tak, jeżeli szkło kryje pełną klatkę i ma pierścień przysłony lub aparat umożliwia zmianę przysłony z poziomu korpusu.
igorax - Sro 14 Maj, 2008

Jasne że jest; tylko nie wszystkich szkieł, są takie projektowane na pełną klatkę i te będą współpracowały i są takie projektowane pod matrycę APS-C (mniejsza powierzchnia niż pełna klatka)- wtedy już nie będą pasować [są wyjątki np mam tamrona 11-18 mm który działa po podpięciu do analoga, ale winietuje w zakresie 11-14mm.

[jaad mnie wyprzedził :twisted: ]

mavierk - Sro 14 Maj, 2008

wbrew pozorom te konstruowane pod aps-c /dx też będą działały, dając niesamowitą winiete :D
MM - Sro 14 Maj, 2008

mavierk napisał/a:
wbrew pozorom te konstruowane pod aps-c /dx też będą działały, dając niesamowitą winiete :D

To podłącz obiektyw z bagnetem EF-s do analogowego Canona :razz: :mrgreen:

mavierk - Sro 14 Maj, 2008

a moge do nikona? :)
heding - Czw 15 Maj, 2008

zapytałem, bo zastanawiam się nad ewentualnym rozbudowaniem szklarni a kupując szkło pod cyfrową lustrzankę mógłym używać go także do analoga. Jeśli jestem w lesie to mi powiedzcie a nie toczcie między sobą gadki w żargonie... Panie MM moderatorze..po to jest to forum, żeby zaspokajać własną próżność i popisywać się wiedzą przed innymi znającymi się czy dla nas szaraków też???
goltar - Czw 15 Maj, 2008

heding napisał/a:
czy jest techniczna możliwość współpracy szkła przeznaczonego do cyfrówki z analogowym aparatem??? ... zapytałem, bo zastanawiam się nad ewentualnym rozbudowaniem szklarni a kupując szkło pod cyfrową lustrzankę mógłym używać go także do analoga. Jeśli jestem w lesie to mi powiedzcie a nie toczcie między sobą gadki w żargonie...
Odpowiedź na tak postawione pytanie brzmi Tak i udzielił ją już w pierwszym poście jaad75. Napisz do jakiego body ma być to szkło (do jakiego cyfrowego i do jakiego analogowego), ewentualnie nad jakimi obiektywami się zastanawiasz, to dostaniesz bardziej precyzyjną odpowiedź :smile: .

Nie mam nic do odpowiedzi jaad75, tylko do późniejszych dywagacji :wink: Goltar "Napisz do jakiego body ma być to szkło"
body C300 analog, szkło Tokina AT-X M100 AF PRO D AF 100 mm f/2.8
Pytanie moje nie dotyczyło jednak specyficznego modelu bo myślę, że wielu byłoby chętnych niezbyt zasobnych w danym momencie gotówkowo na taką przesiadkę w przyszłości, zbierają szkła a potem zmiana puszki...to tyle moich wypocin :wink:

Ta Tokina przeznaczona jest pod pełną klatkę (oznaczenie D w nazwie) więc powinna prawidłowo współpracować zarówno z cyfrą jak i analogiem. Mimo to przed zakupem proponuje sprawdzić w sklepie czy wszystko działa OK.
Dywagacje pojawiają się jak temat jest już wyczerpany i nie za bardzo wiadomo o czym dalej pisać ;)

heding napisał/a:
Pytanie moje nie dotyczyło jednak specyficznego modelu
Ogólnie mogę napisać nie kupuj obiektywów oznaczonych: EF-S Canona, DX Tokiny, DC Sigmy, Di II Tamrona, ponieważ one nie będą prawidłowo współpracować z analogiem.
arietiss - Czw 15 Maj, 2008

mavierk napisał/a:
a moge do nikona? :)

Mavierk ma "patent" na obiektyw trzymany przy body ręką!!! :shock:

goltar napisał/a:
Ogólnie mogę napisać nie kupuj obiektywów oznaczonych: EF-S Canona, DX Tokiny, DC Sigmy, Di II Tamrona, ponieważ one nie będą prawidłowo współpracować z analogiem.

Dzięki Goltar, to już wszystko wiem, a co do dywagacji to każdy czasem musi sobie pogadać jak "Wniebozięci" musieli sobie czasem polatać :mrgreen:

komor - Czw 15 Maj, 2008

Heding, jakbyś od razu napisał o jakim systemie mowa (Canon) to by nie było dywagacji. Trzeba precyzować pytania! :)

komor napisał/a:
jakbyś od razu napisał o jakim systemie mowa (Canon)

znaczy że z Nikonem nie byłoby tak różowo??? :wink:

byłoby inaczej ;)
jaad75 - Czw 15 Maj, 2008

Nie. Z Nikonem byłaby tylko winieta na zdjęciach.
Np. taka:

EF-S Canona podpięty do pełnoklatkowej lustrzanki (analogowej lub cyfrowej) = rozbite lustro...

jaad75 napisał/a:
Nie. Z Nikonem byłaby tylko winieta na zdjęciach.

a to byłaby "zasługa" szkła [D]?

"Zasługa" szkła nie kryjącego pełnej klatki. Zresztą to samo szkło przy 16mm sprawuje się już całkiem dobrze:

komor - Czw 15 Maj, 2008

Jezusicku, heding... To tak jakbyś się pytał czy łatwo wymienić gaźnik, nie podając marki i modelu samochodu. W jednym modelu jest łatwo, w innym trudno. To samo z aparatami. Pentaksy i Nikony mają od trzystu dwudziestu lat to samo mocowanie bagnetu, Canon 20 lat temu zmienił mocowanie, stąd do analoga sprzed 25 lat nie podepniesz obiektywu EF, ani EF-S. Dlatego pytając się o takie rzeczy zawsze warto podać chociaż markę, jeśli już nie chcesz ograniczać się do konkretnych modeli.
mavierk - Czw 15 Maj, 2008

i dlatego lubie nikona, bo taka sigma 50-150 na FF winietuje tylko na 50mm i to nieznacznie :)

quote="komor"]Pentaksy i Nikony mają od trzystu dwudziestu lat to samo mocowanie bagnetu, Canon 20 lat temu zmienił mocowanie[/quote]
Nie wiem po co te nerwy, nie zmieniam apratów jak rękawiczki [mam jedynie C ] i w życiu nie miałem Nikona w rękach więc niby skąd mam o tym wiedzieć i do czego miałbym porównać??? Do rurki PCV? :mrgreen:

heding napisał/a:
[mam jedynie C ] i w życiu nie miałem Nikona w rękach

To już wiesz co tracisz... :twisted:

mavierk - Czw 15 Maj, 2008

nieno, niby można FD podpiąć do eosa, ale z zyskiem 20% ogniskowej i utraty jakości z powodu soczewki, i paru stówek z kieszeni :) Ale odwrotnie to coś w ogóle nie możliwe :)

Jak kupię D300 to się wypowiem :mrgreen:
MM - Czw 15 Maj, 2008

heding napisał/a:
Panie MM moderatorze..po to jest to forum, żeby zaspokajać własną próżność i popisywać się wiedzą przed innymi znającymi się czy dla nas szaraków też???

A kolega to czego nie rozumie? Co to jest bagnet EF-s? Zapraszam do wyszukiwarki. Skoro masz Canona to chyba jednak wiesz o czym mowa. A to co napisałem miało "wyprostować" tezy naszego kolegi o podłączaniu niepełnoklatkowych obiektywów pod pełnoklatkowe aparaty. Poniżej dlaczego.

jaad75 napisał/a:

EF-S Canona podpięty do pełnoklatkowej lustrzanki (analogowej lub cyfrowej) = rozbite lustro...

Lustro takiej przygody by nie zniosło, jest jednak inny problem. Niestety pod ręką nie mam w tej chwili nic na EF-s, ale z racji innego mocowania (na tzw. białą kropeczkę) nawet się chyba takich szkieł nie podepnie (bez przeróbek - bo są takowe)) pod inne aparaty niż Canon 300D, 350D, 400D, 450D, 20D, 30D, 40D.

MM napisał/a:
...bez przeróbek - bo są takowe...

Wiem, wiem - pamiętam słynne przeróbki kitowego obiektywu z 300D, do 10D, ale to tyczyło się nadal lustrzanek niepełnoklatkowych... Pełnoklatkowe lustro, tak czy inaczej będzie zahaczać o tył obiektywu EF-S...

MM napisał/a:
A kolega to czego nie rozumie?

MM bardzo cenię Twoje komentarze i porady, ale czasem używasz przesadnich skrótów i nie myślisz o czytających amatorach...
Gdybym ja zaczął wywyższać [zresztą bez uzasadnienia] DT nad suspending, pisząc o wędkowaniu, zrozumiałbyś, zakładając że uczysz się wędkowania na poważnie??? :wink: Latałbyś z każdym słowem do wyszukiwarki, skoro jesteś na forum?? :wink: Wyszukiwarka nie myśi i nie ma spostrzeżeń, ani doświadczeń ze sprzętem, więc czasem pomyśl i o nas, szarakach :grin: