forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienn± optyk± - Pierwszy poważny aparat do 3 tys

Kuba94 - Pon 08 Maj, 2017
Temat postu: Pierwszy poważny aparat do 3 tys
Witam serdecznie.
Przeczytałem kilka obecnych tu w±tków zwi±zanych z bezlusterkowcami, ale im więcej czytam tym więcej mam pytań.

Nie ukrywam, że przede wszystkim kupuje aparat ze względu na zbliżaj±cy się wyjazd, ale prawdopodobnie zostanę z nim na dłużej.

Pstrykać będę w zasadzie wszystko. Zależy mi na ostrym zdjęciu z ładnym rozmyciem tła. Lubię bawić się fotografowaniem szczegółów. Oczywi¶cie nie piszę tutaj o zdjeciach makro, ale żebym był w stanie ładnie uchwycić jaki¶ ciekawy mały przedmiot. Raz na jaki¶ czas może jaki¶ portret

Najbardziej przekonuje mnie do siebie Sony A6000. Czy to będzie dobry wybór wraz z dodatkowym stałogniskowym obiektywem? Czy lepiej byłoby zainwestować w 55-210?

My¶lałem też nas lustrzank±, ale jak trochę więcej poczytałem, to bezlusterkowiec niczym nie ustępuje od półamatorskiej lustrzanki. Czy to prawda? A6000 ma super gabaryty i można go bez problemu zabierać ze sob±, ale je¶li ma to być kosztem gorszej jako¶ci zdjęć, to rozważę też zakup lustrzanki.

Chyba że polecacie jaki¶ inny ciekawy aparat na pierwsze podboje?
Pozdrawiam

PDamian - Pon 08 Maj, 2017

Kuba94 napisał/a:
jak trochę więcej poczytałem, to bezlusterkowiec niczym nie ustępuje od półamatorskiej lustrzanki.

-prawda, ale ceny.

3 tys wystarczy na:
-bezlusterkowca z wizjerem i zoomem 14-42 lub 16-50mm
np. Sony A6000, Olympus E-M10 II, Panasonic: G7 lub GX80 z zestawowymi zoomami

-lustrzankę entry-level z obiektywem o większym zakresie ogniskowych (niż powyżej) + dodatkowo jasny standardowy obiektyw stałoogniskowy
np. Nikon D3300 z 18-105mm + 35mm f/1.8

-lustrzankę entry-level + obiektyw 18-200mm (jeszcze więcej zooma)
np. Nikon D3300 + Sigma C 18-200mm

-lustrzankę klasy ¶redniej z zoomem jak w propozycji drugiej
np. Nikon D5300 z 18-105mm

Kuba94 - Wto 16 Maj, 2017

Zdecydowałem się na a6000 z kitem. Aparat naprawdę bardzo fajny, ale zaczyna mi brakować jakiego¶ teleobiektywu. Lepiej zdecydować się na obiektyw sony czy może jaki¶ innej firmy wraz z adapterem? Budżet to 1500zł, może być używany.
WojciechW - Wto 16 Maj, 2017

Dłuższy kitowy obiektyw Sony E 55-210 mm f/4.5-6.3 OSS ma całkiem przyzwoite recenzje i nie jest szczególnie drogi. Nie wiem czy warto szukać czego¶ innego przez adaptery.

Serdecznie pozdrawiam,

Wojciech