forum.optyczne.pl

Lornetki - Delta Optical, a Nikon? Lornetka do ok 500 zl

MarekKowal - Sro 10 Maj, 2017
Temat postu: Delta Optical, a Nikon? Lornetka do ok 500 zl
Przymierzam się do zakupu pierwszej lornetki. Budżet to około 500 zł.
Po przejrzeniu różnych stron skłaniam się do Delta Optical Silver 10x50, Nikona Acullon 10x50, DO Forest II 10x50.
Jakieś sugestie? Może jakaś inna lornetka? Czy dokładając do zauważalnie droższego Nikona Action EX zobaczę znaczna różnicę?

Lornetka potrzebna do łucznictwa, wypatrywania gdzie trafiła strzała z odległości ~50-70 metrów. Poza tym, jako uniwersalna, do obserwacji nieba nocą, przyrody etc.
Powiększenie 10x wydaje mi się najsensowniejsze, miałem okazje trzymać w ręce lornetkę z powiększeniem 12x i zdecydowanie efekt drżenia rak był zbyt duży.

DO Silver jest, jako pierwszy wybór ze względu na układ porro, który jak czytałem w tym przedziale cenowym jest lepszym wyborem oraz, ze to rodzima firma. Nie upieram się jednak na tego producenta, ostatecznie i tak robią ja w Chinach.

Abs - Sro 10 Maj, 2017

Po mojemu zdecydowanie Nikon Aculon 10x50. Patrzyłem przez wszystkie i tak bym wybrał. Silver miał dużą dystorsję, Forest II w tej wersji nie brylował obrazem.
Test Nikona http://www.optyczne.pl/28...A211_10x50.html

Absengard - Sro 10 Maj, 2017
Temat postu: Re: Delta Optical, a Nikon? Lornetka do ok 500 zl
MarekKowal napisał/a:

DO Silver... ze to rodzima firma. Nie upieram się jednak na tego producenta, ostatecznie i tak robią ja w Chinach.

Dokładnie :)
Jedyny związek z Polską jest taki że zamówienie do Chin wysyłają z kraju :D
Ale miałem dwie tańsze lornetki z DO i w tej cenie były naprawdę niezłe.

MarekKowal - Czw 11 Maj, 2017

A macie moze jakies propozycje nie-chinskiego produktu w podanej cenie? Potrzebny mi stosunkowo solidny sprzet. Przede wszystkim zalezy mi na jakosci obrazu, ale wytrzymalosc i jakosc wykonania jest rowniez wazna.
Benedykt - Czw 11 Maj, 2017
Temat postu: Re: Delta Optical, a Nikon? Lornetka do ok 500 zl
MarekKowal napisał/a:
Czy dokładając do zauważalnie droższego Nikona Action EX zobaczę znaczna różnicę?
W porównaniu do Aculona różnica jest duża. W odniesieniu do pozostałych wymienionych - nie wiem.
kot Sylvester - Czw 11 Maj, 2017

MarekKowal napisał/a:
A macie moze jakies propozycje nie-chinskiego produktu w podanej cenie? Potrzebny mi stosunkowo solidny sprzet. Przede wszystkim zalezy mi na jakosci obrazu, ale wytrzymalosc i jakosc wykonania jest rowniez wazna.

Z tym nie-chińskim w tej cenie może być problem bo nawet jak markowe japońskie to i tak w Chinach produkowane.
W Twoim budżecie mieszczą się jeszcze:

https://fotozakupy.pl/product-pol-1341-Olympus-10x50-DPS-I.html

https://fotozakupy.pl/product-pol-19116-Lornetka-Pentax-SP-10x50.html

nie wiem co prawda jak u nich z jakością obrazu ale chyba nie gorzej niż w Aculonie.

Abs - Czw 11 Maj, 2017

W cenie +/_ 500 zł warte uwagi są: DO Forrest II 8x42 - solidny i optycznie chyba jeden z najlepszych Forestów Zwróć uwagę na test wytrzymałościowy); Nikon Ex 8x40; DO Titanium 10x42 - świetny obraz (na poziomi optyki pow. 1000 zł).
widoczek - Czw 11 Maj, 2017

Olympusa DPS I w wersji 10x50 nie polecam. Pentaxa nie widziałem, ciekawa propozycja.
MarekKowal - Czw 11 Maj, 2017

Cytat:
Titanium 10x42 - świetny obraz (na poziomi optyki pow. 1000 zł).

Przyjrze sie tej propozycji, zastanawiam sie jednak jak mniejsze szklo wplynie na widocznosc, gdy np. bedzie wieczor? Jest znaczaca roznica w stosunku do 50 mm?

Cytat:
Olympusa DPS I w wersji 10x50 nie polecam.

Dlaczego nie Olympus? Z czeo byles nie zadowolony?

Abs - Czw 11 Maj, 2017

Gdy nie nastawiamy się na obserwacje nocne apertura 42 mm jest zupełnie wystarczająca. Jeśli interesują nas obserwacje zmierzchowe czy świtem warto zmniejszyć powiększenie z 10x na 8x42. Dziś rzadziej poleca się 10x50 a częściej aperturę 42mm. Dlatego 10x42 to uniwersalne parametry z duzym powiększeniem, które dobrze radzą sobie praktycznie w każdych warunkach dziennych. Wieczorem także nie czuję specjalnie dyskomfortu. Co innego obserwacje kwalifikowane, np. myślistwo, tutaj 50 mm a nawet 56 mm ma sens.
Olympus ma "słabsze" pryzmaty Bk7 a nie Bak 4 jak Nikon. Obudowa jest solidna a obraz nie jest taki zły. Relacja cena/jakość jest bardzo ok. Można je obejrzeć w MM.

widoczek - Czw 11 Maj, 2017

MarekKowal napisał/a:
Dlaczego nie Olympus? Z czego byles nie zadowolony?

Mydlany obraz bez odpowiedniej ostrości nawet w centrum.

MarekKowal - Pią 12 Maj, 2017

Cytat:
Mydlany obraz bez odpowiedniej ostrości nawet w centrum.

Dzieki za info, Olympus odpada z listy do rozwazenia :)

Cytat:
Co innego obserwacje kwalifikowane, np. myślistwo, tutaj 50 mm a nawet 56 mm ma sens.

Co to znaczy "obserwacje kwalifikowane"? Mysle o lornetce takze pod katem zawodow terenowych z lucznictwa, odbywaja sie czesto w lesie.

Znalazlem jeszcze dwie propozycje:
Bresser Condor 10x50 WP
oraz
Bushnell Legacy 10x50 WTP

Wiecie cos o nich? Czy moze jednak lepiej wziac tego DO Titanium?

Powiekszenia mniejszego od x10 nie chce, nie jestem pewien czy z takim powiekszeniem dojrze nasadke strzely w tarczy, a co dopiero z mniejszym.

Benedykt - Pią 12 Maj, 2017

MarekKowal napisał/a:
[...]Powiekszenia mniejszego od x10 nie chce, nie jestem pewien czy z takim powiekszeniem dojrze nasadke strzely w tarczy, a co dopiero z mniejszym.

Pomiędzy powiększeniem 8x i 10x jest nieduża różnica. Jestem przekonany, że jeśli dojrzysz nasadkę strzały przez lornetkę 10x, to zobaczysz ją również przez lornetkę 8x. Ja bym na Twoim miejscu przetestował lornetkę 8x, uważam że jest dużo bardziej komfortowa niż 10x.

kot Sylvester - Pią 12 Maj, 2017

MarekKowal napisał/a:
Mysle o lornetce takze pod katem zawodow terenowych z lucznictwa, odbywaja sie czesto w lesie.

Powiekszenia mniejszego od x10 nie chce, nie jestem pewien czy z takim powiekszeniem dojrze nasadke strzely w tarczy, a co dopiero z mniejszym.

MarekKowal sprawdziłem konkrety dotyczące łucznictwa:

https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81ucznictwo

Twoje obawy o powiększenie mniejsze od 10x są bezpodstawne co łatwo policzyć. Zastanów się z jakiej odległości widzisz gołym okiem (fachowo powinno być nieuzbrojonym) nasadkę strzały w tarczy. Napisz proszę a wyliczę minimalne powiększenie lornetki i nie zdziw się gdy będzie to powiększenie 6x.

Ps. Lornetka 8x42 którą proponują Koledzy ma nie tylko tą zaletę że daje stabilniejszy obraz w porównaniu do 10x50 ale także tę że obraz ten jest o 10% jaśniejszy co może okazać się dość istotne w lesie.

Abs - Pią 12 Maj, 2017

W mojej ocenie czy 8x czy 10x - będzie dobrze. Raczej namawiałbym na mniejszą niż 50 mm aperturę ale to też nie jest aż tak kluczowe. Z doświadczenia własnego i innych - często pierwszą lornetką jest 10x50 a potem kupujemy mniejszą. Korzystając z doświadczeń innych można pominąć punkt 1 chyba, że koniecznie chcemy osobiście przepracować problem ;)

Cytat:
Ja bym na Twoim miejscu przetestował lornetkę 8x,

Przetestować inaczej jak zakupić nie mam jak ;)

Cytat:
Napisz proszę a wyliczę minimalne powiększenie lornetki i nie zdziw się gdy będzie to powiększenie 6x.

Teoretycznie w moim celowniku mam powiększenie x6 i tutaj jest bardzo kiepsko z widocznością nasadki. Oczywiście celownik to nie lornetka, a jakość lipka, które mam pozostawia wiele do życzenia.
Nie mam teraz możliwości sprawdzić dokładnie, z jakiej odległość widzę nasadkę, ale ogólnie sokolego wzroku nie mam.

Cytat:
często pierwszą lornetką jest 10x50 a potem kupujemy mniejszą. Korzystając z doświadczeń innych można pominąć punkt 1 chyba, że koniecznie chcemy osobiście przepracować problem ;)

Nie chce koniecznie przepracowywać na własnej skórze tego problemu, dlatego najpewniej zdecyduje się na titaniuma 8x42. Dzięki za rady! Trzeba tylko znaleźć jakąś odpowiednia ofertę :)

leniwiec - Pią 12 Maj, 2017

Mnie też się wydaje, że 8 to lepszy wybór. Ale skłaniałbym się do Nikona Action EX 8x40 - ze względu na większe pole i lepszą kontrolę jakości. Ale nie miałem nigdy tej konkretnej Delty w rękach, więc moge się mylić.

[ Dodano: Pią 12 Maj, 2017 19:15 ]
Chyba, że możesz kupić tę Deltę w salonie, po uprzednim sprawdzeniu. Z tą firmą jest niestety taki problem, że zdarzają im się niedorobione egzemplarze... Ale jak się dobrze trafi, to może być również bardzo fajnie. Ja mam lunetę Delty - Titanium ED II i uważam, że jest jak na swoją cenę rewelacyjna.

kot Sylvester - Pią 12 Maj, 2017

MarekKowal napisał/a:

Nie chce koniecznie przepracowywać na własnej skórze tego problemu, dlatego najpewniej zdecyduje się na titaniuma 8x42. Dzięki za rady! Trzeba tylko znaleźć jakąś odpowiednia ofertę :)

Może być tylko problem aby zmieścić się w kwocie 500 zeta:

http://teleskopy.pl/produ...l_8x42_Titanium

https://fotozakupy.pl/product-pol-13959-Delta-Optical-Titanium-8x42.html

https://deltaoptical.pl/blizej_swiata/lornetka-delta-optical-titanium-8x42,d2560.html

Gdybyś nie mógł przekroczyć to warto wziąć pod uwagę alternatywę:

http://teleskopy.pl/produ..._8x42_Forest_II

A jak ten Forest ma sie do Titanium pod katem optyki i jakosci obrazu? Bo z testu na wytrzymalosc to jest ewidentnie lepszy :)
Dziubiński M. - Pią 12 Maj, 2017

Najbezpieczniej kupić tego Nikona Ex-a 8x40. Chyba że masz ochotę na polowanie na dobrą Deltę to co innego. Ale żeby wiedzieć co jest złe, dobre i lepsze trzeba mieć jednak jakieś doświadczenie w testach.
Abs - Sob 13 Maj, 2017

MarekKowal napisał/a:
A jak ten Forest ma sie do Titanium pod katem optyki i jakosci obrazu? Bo z testu na wytrzymałość to jest ewidentnie lepszy :)

FII jest nieco gorszy optycznie ale dobry a może i lepszy mechanicznie od Titanium. Na pierwszy rzut oka lornetka FII jest ciemniejsza, ma większe pole a pozostałe różnice optyczne nieco trudniej "wyłowić".
Na twoim miejscu miałbym problem czy decydować się na powiększenie 10x czy 8x. Mimo, że większość piszących tutaj jest za 8x ja chyba postawiłbym na 10x. Może dlatego, że miałem okazję testować Titanium 10x42 i bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie dobrą jakością w przeciwieństwie do FII 10x50.

widoczek - Sob 13 Maj, 2017

Też bym postawił na 10x. Różnica powiększenia jest bardzo widoczna na korzyść dziesiątki co na pewno przyda się przy oglądaniu tarczu z 70 metrów, a zarazem jest to jeszcze "wygodne" powiększenie, tzn. nie trzęsie za bardzo obrazem.