|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe aparaty bez lustra z wymienną optyką - NIKON 1 J5 - opinie?
go_alex - Wto 23 Maj, 2017 Temat postu: NIKON 1 J5 - opinie? Pytanie jak w temacie,
interesuje mnie ten model Nikona z obiektywem 10-100mm.
Czy to dobry pomysł dla amatora fotografującego w trybie AUTO?
Dodam, że wcześniej miałam NIKONa D5100 z obiektywem 18-105 i byłam z niego bardzo zadowolona, ale te gabaryty jak dla mnie już za duże.
Wiem że jedynka to nie lustrzanka, ale czy mogę się spodziewać podobnej jakości zdjęć w trybie auto?
[ Dodano: Sro 24 Maj, 2017 00:23 ]
Naprawdę nikt się nie wypowie?
komor - Sro 24 Maj, 2017
Obawiam się, że mało kto z tego forum kupił Nikona serii 1. Dyskusji na temat tej rodziny nie pamiętam ani jednej w sumie…
PDamian - Sro 24 Maj, 2017
Jakość jest gorsza niż z D5100.
Jest ryzyko, że Nikkor 10-100mm będzie się psuł jak Nikkor 10-30mm (popsute: http://www.ebay.com/sch/L...=p2045573.m1684 )
To już lepiej Sony RX10 (obiektyw f/2.8) lub np. Panasonic G7 z 14-140mm.
Dynax - Sro 24 Maj, 2017
SONY rx-10 też małymi gabarytami nie grzeszy, no ale ma obiektyw z jasnością 2,8....
Jeśli szukasz sprzętu małego i lekkiego to chyba najlepszym rozwiązaniem sa bezlusterkowce mikro4/3 olympusa i panasonica. Mnóstwo modeli mniejszych i większych (najmniejszy Panasonic GM-1), niektóre o bardzo zgrabnej stylistyce, troszkę nawet można powiedzieć - Kobiecej (Olympusy EPL-6, 7, . Na pewno większy wybór obiektywów, też używanych (czyli tańszych) niż w zupełnie niszowym systemie Nikon 1, który jakoś specjalnie się nie rozwinął. Jakość zdjęć m4/3 z matryc 16mpix na pewno lepsza niż w tym nikonie, i co najmniej taka sama jak w Nikonie którego używałaś (model bodajże z 2011- bezusterkowe mocno podgoniły lustrzanki z jakością od tego czasu)
|
|