forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Pomoc w doborze aparatu do 1500zł - zdjęcia obrazów i grafik

rekordmajster - Czw 25 Maj, 2017
Temat postu: Pomoc w doborze aparatu do 1500zł - zdjęcia obrazów i grafik
Witam wszystkich i z góry dziękuję za każdą podpowiedź.

Szukam aparatu do (raczej nowego):

- kręcenie filmów najlepiej full HD w 60k/s (dobra stabilizacja obrazu, dobre rejestrowanie dźwięku i autofocus)

- robienie zdjęć głównie grafikom, obrazom w słabszym świetle czyli liczę na dobre odzwierciedlenie barw, kontrast i szczegółowość

Aparat nie musi mieć ogromnego zoomu i masy innych dodatków. Przeszukiwałem sporo tematów i wiele rożnych zestawień szczerze nie mogę się na nic zdecydować. Jeśli będzie ktoś tak życzliwy i coś podpowie będę bardzo wdzięczny. W kwesti aparatów jestem laikiem ale z tego co poczytałem taki aparat musiałby mieć jasna dobrą matrycę.

na oku mam aparat - Sony DSC-HX90 ale nie jestem pewny

TomPL2 - Pią 26 Maj, 2017

Nie wiem, co by to miało znaczyć "jasna matryca" (mówi się za to o jasnych obiektywach), ale na pewno Sony DSC-HX90 nie jest jasny w żadnych aspekcie, więc zdejmij go z oka :cool:
rekordmajster - Pią 26 Maj, 2017

Więc wykreślam go z listy :) dzięki za uwagę nie znam się niestety w tej materii technicznej dlatego postanowiłem się poradzić na forum, może jakieś propozycje albo na co zwrócić uwagę??
TomPL2 - Pią 26 Maj, 2017

Na matrycę większą od standardowej i jasny obiektyw. Z nowych (nieużywanych):
- Canon PowerShot G9 X
- Sony Cyber-shot DSC-RX100 I
ale 1500 może być za mało...