|
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Sigma C 100-400 mm f/5-6.3 DG OS HSM
Arek - Czw 25 Maj, 2017 Temat postu: Test obiektywu Sigma C 100-400 mm f/5-6.3 DG OS HSM Zapraszamy do lektury testu obiektywu Sigma C 100-400 mm f/5-6.3 DG OS HSM i sprawdzenia jak poradził on sobie w porównaniu z innymi teleobiektywami o podobnym zakresie ogniskowych.
http://www.optyczne.pl/in...ywu&test_ob=420
PDamian - Czw 25 Maj, 2017
Ostro!
Andrzej.M. - Czw 25 Maj, 2017
Kiedy Pentax D HD FA 150-450 mm f/4.5-5.6 ED DC AW ?
Introverder - Nie 04 Cze, 2017 Temat postu: - Ciekawa i chyba bardzo dobra i opłacalna alternatywa względem C 100-400 II. Ten obiektyw chyba nie ma czego się wstydzić w porównaniu z ponad 2 razy droższym Canonem.
Jedyne co zawsze nie lubię w szkłach to zmienne światło, fajnie jakby było 5.6 w pełnym zakresie :/, a przy tych ogniskowych to nadal byłoby poręczne szkło myślę.
shuterman - Nie 14 Paź, 2018
Świetny i ostry teleobiektyw o małej wadze. Z moim 80D elegancko radzi sobie przy ptaszorach
Monastor - Nie 26 Sty, 2020
Przy fotografowaniu z ręki rewelacja. Lekki, szybki, mega ostry. Kupiłem go niedawno po tym jak moja wiekowa Sigma 100-300/4 wyzionęła ducha.
Niestety czar prysł przy próbie wykorzystania obiektywu do sfotografowania krajobrazu. Obiektyw jest lekki i nieduży jak na teleobiektyw sięgający 400 mm ale to nadal nie są gabaryty pozwalające na mocowanie go do statywu przez aparat. Brak nie tylko stopki, ale i sensownej możliwości jej dokupienia i zamontowania. Wszystkie zamienniki, które znalazłem mają połowę pierścienia wyciętą tak żeby zmieściło się to obok przyciskach autofocusu i stabilizacji.
Jak to postawiłem na statywie to prawie pożegnałem się i z przednią soczewką, i z aparatem. Dobre do ćwiczenia refleksu i jako sposób na podniesienie ciśnienia. Poziom wyważenia takiego zestawu jest katastrofalny! Do tego NIC nie uzasadnia tak frustrującego kadrowania przy 400 mm na statywie.
Absolutne nieporozumienie, chyba że ktoś faktycznie fotografuje tylko z ręki. W tym tygodniu zwracam obiektyw i chyba kupię Tamrona, który przynajmniej daje możliwość dokupienia stopki.
|
|