|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon D5300 + 18-105 VR czy Lumix FZ1000?
Piotreq85 - Sob 27 Maj, 2017 Temat postu: Nikon D5300 + 18-105 VR czy Lumix FZ1000? Aparatu potrzebuje do robienia zdjęć wszelkiego rodzaju i do filmów. Jak ma się sprawa z focusem w nikonie? Nie wiem czy wybrać lustrzankę czy kompakt Bardziej ciągnie mnie do lustrzanki. Czy oba te aparaty mają podobną lub identyczną jakość zdjęć? Który byłby dla mnie lepszy?
Andrzej.M. - Sob 27 Maj, 2017
Piotreq85 napisał/a: | Czy oba te aparaty mają podobną lub identyczną jakość zdjęć? |
Lumix z matrycą mniejszą o połowę od lustrzankowych? Równie dobrze możesz zapytać czy lepsze zdjęcia będą z D 5300 czy z D 810... Z tą różnicą że do APSC są zoomy o jasności 1,8 i z zomami 2,8 na ff mogą konkurować... a do 4/3 zoomów o jasności 1,0 nie ma...
Do filmowania chyba raczej Lumix- jeśli to temat wiodący. Ale ja mało filmuję i wystarcza mi Pentax.
PDamian - Sob 27 Maj, 2017
Andrzej, ten Panasonic ma calową matrycę,
więc Nikon ma ponad 3x większą.
Piotreq85 - Nie 28 Maj, 2017
Fakt lumix ma matrycę 1 cal, ale ta matryca ponoć bije na głowę te Aps-c w niektórych lustrzankach.
Andrzej.M. - Nie 28 Maj, 2017
Piotreq85 napisał/a: | ponoć bije na głowę te Aps-c w niektórych lustrzankach. |
Ponoć - dobre słowo, ale wole konkrety - i tu je znajdziesz... https://www.dxomark.com/Cameras/Ratings
Fakt że ta matryca pod pewnymi wzgledami dorównuje matrycom canonów i starych lustrzanek , niemniej współczesnym Nikonom i Pentaxom czy bezlusterkowym sony czy Fuji nie dorównuje.
komor - Nie 28 Maj, 2017
Andrzej.M., Twoja obsesja na temat Canona rozlewa się widzę już na kompakty. W czym niby kompakt z matrycą 1-calową mógłby być lepszy od lustrzanki APS-C Canona? Nawet tej nieco starszej? Znajdzie się jakaś chociaż jedna kategoria?
PDamian - Nie 28 Maj, 2017
No w tym filmowaniu sprzętu rolniczego w akcji może być poręczniejszy od lustrzanek -szczególnie marek Pentax i Nikon.
Piotreq85 - Nie 28 Maj, 2017
No właśnie potrzebuje czegoś uniwersalnego. Do zdjęć makro i krajobrazu Z testów wynika, że w nikonie AF wariuje, więc zostaje MF. To będzie moja pierwsza lustrzanka lub ultrazoom.
Andrzej.M. - Pon 29 Maj, 2017
komor napisał/a: | woja obsesja na temat Canona rozlewa się widzę już na kompakty. |
Czytaj ze zrozumieniem... Piotreq85 napisał/a: | Fakt lumix ma matrycę 1 cal, ale ta matryca ponoć bije na głowę te Aps-c w niektórych lustrzankach. |
Jak widzisz to nie mój pomysł. Więc czep się autora.
[ Dodano: Pon 29 Maj, 2017 10:03 ]
komor napisał/a: | Znajdzie się jakaś chociaż jedna kategoria? |
Sam poszukaj... https://www.dxomark.com/Cameras/Ratings
Tutejszyn - Pon 29 Maj, 2017
Piotreq85 napisał/a: | Aparatu potrzebuje do robienia zdjęć wszelkiego rodzaju i do filmów. | Regułą jest już chyba to, że początkujący fotograf, szukając swojego pierwszego aparatu fotograficznego, szuka tak naprawdę urządzenia wielofunkcyjnego. Klasycznym przykładem jest Twój post. Zastanawiasz się nad wyborem pomiędzy dobrym aparatem fotograficznym, a kiepskim urządzeniem, do fotografowania i filmowania jednocześnie. Nie wiem, jakie masz doświadczenie w filmowaniu, ale jeśli takie jak w fotografowaniu, to zapełnisz swój dysk twardy produkcjami, które...
Uważam, że lepiej jest zdecydować, czy jesteś fotografem - kupujesz wtedy lepszy aparat z dużą matrycą i uczysz się dostrzegać ciekawe rzeczy, których inni nie potrafią zauważyć.
Czy jesteś filmowcem - a wtedy kupujesz kamerę i montujesz unikalne clipy w Sony Vegas Movie Studio.
Jeśli jesteś vlogerem, redaktorem szkolnej gazetki, może wtedy lepiej jest wybrać jakiegoś ultrazooma. Jeśli chcesz sobie postrykać i czasem sfilmować swojego psa, podczas robienia porannej... no czegoś tam, kup ultrazooma. Podobnie, jeśli chcesz tracić jeszcze czas na zastanawianie się, w jakiej dziedzinie w ogóle chcesz coś osiągnąć...
|
|